Με το πέμπτο χέρι κλείνει ο κύκλος συλλογής της μηδικής

Ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα η διαδικασία της κοπής και του πέμπτου χεριού της μηδικής στο σύνολο της χώρας. Η εναλλαγή των καιρικών συνθηκών, με τις απότομες βροχοπτώσεις στις κοπές που προορίζονται για σανό, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Σε ό,τι αφορά τα ενσιρώματα, η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι τιμές παραγωγού, έτσι όπως διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα, δείχνουν μια αυξητική τάση, η οποία θα συνεχιστεί και με την αποθήκευση του προϊόντος. Εντούτοις, ένα ποσοστό των παραγωγών προβληματίζεται για τη συνέχιση της καλλιέργειας και σκέφτεται τη στροφή σε άλλες, όπως είναι το σιτάρι.

Όπως μας ενημερώνει ο Βαγγέλης Παναγιώτου, παραγωγός από τη Λάρισα, το προϊόν έχει ζήτηση και οι τιμές του σανού στο χωράφι κυμαίνονται από 25 έως 28 λεπτά ανάλογα με την ποιότητα. «Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει υπέρμετρα και αυτό μας προβληματίζει για το εάν θα συνεχίσουμε την καλλιέργεια της μηδικής ή θα στραφούμε σε άλλο προϊόν, όπως είναι το σιτάρι», δηλώνει ο ίδιος.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη μέχρι τώρα πορεία της καλλιέργειας από την έναρξή της, εκτιμά ότι «το δεύτερο χέρι ήταν το καλύτερο, σε σύγκριση με τα άλλα τέσσερα. Από αυτό πήραμε περίπου 400 κιλά σε σανό το στρέμμα, ενώ με τα άλλα χέρια μεσοσταθμικά κινηθήκαμε στα 300 κιλά».

Αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μηδικής, ο ίδιος μας εξήγησε ότι ο στόχος της οργάνωσης παραγωγών στην οποία συμμετέχει «είναι η καλύτερη ποιοτική κατάταξη του φυτού, ώστε ο κάθε κτηνοτρόφος που αγοράζει το προϊόν να γνωρίζει την ακριβή περιεκτικότητα της πρωτεΐνης, γιατί αυτή πρέπει να τον ενδιαφέρει περισσότερο».

SoftAcid P+: Η λύση στην αποθήκευση των χονδροειδών ζωοτροφών

Μειωμένη η σποροπαραγωγή στη Θεσσαλία

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ένα ποσοστό των παραγωγών μηδικής κατευθύνεται στη σποροπαραγωγή σε συνεργασία με εταιρείες διακίνησης σπόρων.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη αυτή την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Παναγιώτου μας είπε ότι η σποροπαραγωγή θα είναι μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω του ότι «ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών πούλησε απευθείας τη μηδική σε κτηνοτρόφους και λίγοι ήταν αυτοί που άφησαν τα φυτά για σπόρο και ειδικά όσοι είχαν πρόβλημα με την άρδευση». Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής του σπόρου, είπε ότι «αυτός κυμαίνεται από 3 έως 3,20 ευρώ το κιλό ακαθάριστος, με μηδενικό ποσοστό σε κουσκούτα».

Από τη βροχή εξαρτάται το πέμπτο χέρι στον Δομοκό

Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό, αλλά και στις προβλέψεις της ΕΜΥ βρίσκονται οι παραγωγοί μηδικής στο οροπέδιο του Δομοκού. «Πρέπει να έχουμε μπροστά μας δέκα μέρες χωρίς βροχή, για να πάρουμε το πέμπτο χέρι», υποστηρίζει ο Γιώργος Ζαγαζίκης από το Περιβόλι Δομοκού.

Επίσης, εκτιμά ότι η τελευταία κοπή θα γίνει μετά από 20 μέρες και, αν φυσικά, το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. «Το ζητούμενο για την περιοχή μας είναι οι μεγάλες θερμοκρασίες, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάπτυξης του φυτού, για να πάμε σε κοπή», υποστηρίζει ο ίδιος. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι ανάλογα με την περιοχή πώλησης του προϊόντος η τιμή κυμαίνεται από 28 έως 30 λεπτά το κιλό, παραδοτέο στον κτηνοτρόφο, με δικά του μεταφορικά μέσα.

Στα 14 λεπτά το κιλό το ενσίρωμα στη Βοιωτία

Δίνοντας τη δική του οπτική για την εξέλιξη στην κτηνοτροφία, αλλά και την άμεση σχέση στην παραγωγή μηδικής, ο Σάββας Κεφαλάς, παραγωγός από τη Λιβαδειά, κάνει λόγο για μειωμένες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αξιοποίηση μόνο τον γαλακτοφόρων ζώων, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των ζώων, ώστε να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Παράλληλα, προβληματίζεται για το αυξημένο κόστος παραγωγής της μηδικής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα όχι μόνο σε λιπάσματα και ενέργεια, αλλά και στα είδη συσκευασίας που διαχειρίζεται ο ίδιος. «Από τα 10 με 11 λεπτά το κιλό στο ενσίρωμα πέρυσι, αναγκαστικά για την τρέχουσα περίοδο το ανεβάσαμε στα 14 λεπτά το κιλό», υποστηρίζει ο κ. Κεφαλάς.

Το 70% της παραγωγής στην Κοζάνη έχει πουληθεί στους κτηνοτρόφους

Για μειωμένες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κάνει λόγο και ο Νίκος Θάνος, παραγωγός από τα Σέρβια. Ο ίδιος διατείνεται ότι στον Δήμο Σερβίων έχουν οδηγηθεί στη σφαγή πάνω από 2.000 πρόβατα και εάν η τιμή του γάλακτος δεν είναι πάνω από το 1,60 ευρώ/κιλό, δεν θα συμφέρει τους κτηνοτρόφους. «Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς κτηνοτρόφους, που θέλουν να διατηρήσουν τα κοπάδια τους, να αγοράσουν από τώρα τη μηδική, γιατί αργότερα θα την πληρώσουν αυξημένη λόγω της αποθήκευσης».

Επίσης, μας ενημερώνει ότι δέχεται επιταγές από κτηνοτρόφους, τις οποίες έχουν πάρει από εμπόρους με ημερομηνία λήξης τον Μάιο-Ιούνιο του 2023. «Αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους, με τους οποίους συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια, γιατί χωρίς αυτούς και εμείς θα πρέπει να στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες», καταλήγει με προβληματισμό για το μέλλον ο κ. Θάνος.