Η ΠΕΝΑ διαμορφώνει τους νέους αγρότες του μέλλοντος

Τα σημεία-κλειδί για την εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα

του Νίκου Παυλονάσιου, προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών

Στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι και θα είναι πρωταγωνιστής για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία θα έρθει από την περιφέρεια. Η αγροτική παραγωγή θα έχει τον πρώτο λόγο και τον ρόλο που της αξίζει.

Το όραμα για τον αγροδιατροφικό τομέα αποτελείται από τη διαμόρφωση ενός παραγωγικού κλάδου με έμφαση στην ηλικιακή ανανέωση, από την εκπαίδευση, από την παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και ασφαλών τροφίμων ελληνικής προέλευσης.

Στόχοι, μεταξύ άλλων, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των τροφίμων διεθνώς και η αύξηση της παραγωγικότητας της φυτικής και ζωικής παραγωγής και της μεταποίησης. Η μεγάλη διατροφική αξία των ελληνικών τροφίμων πρέπει να τονιστεί, μαζί με το πόσο πολύτιμος και ουσιαστικός είναι ο ρόλος της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και των ντόπιων τροφίμων στη βελτίωση της υγείας, μέσα από τη δημιουργία κοιτίδων ανάπτυξης, με σταθερές συνεργασίες με πανεπιστήμια και με επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο εστίασης είναι η άμεση σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό. Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο και πρέπει να τους ταΐσουμε με ελληνικά προϊόντα. Πρέπει στο πιάτο του κάθε τουρίστα να υπάρχει ελληνικό προϊόν, να γεύονται την ελληνική παραγωγή και παράδοση, ώστε αυτά τα προϊόντα να τα αναζητούν όταν τελειώνουν οι διακοπές τους.

Επιδιώξεις των νέων αγροτών

Εμείς, στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, έχουμε ένα τρίπτυχο (ήλιος, θάλασσα και τοπικό προϊόν). Ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα με τα καλύτερα και ποιοτικότερα προϊόντα. Η προοπτική εξέλιξης είναι αυτή που πρέπει να μας κρατήσει στην ύπαιθρο, επιδιώκοντας εκπαίδευση, ψηφιακές τεχνολογίες, καινοτομία, συνέργειες, κυκλική οικονομία, εξωστρέφεια.

Πρέπει επιτέλους να υπάρξουν μακροχρόνιες εθνικές στρατηγικές για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, για το αγροδιατροφικό μοντέλο της χώρας εν γένει. Τα επόμενα χρόνια είναι πολύ σημαντικά για το ποιες δράσεις, ποια κίνητρα και ποιες δυνατότητες θα προσφέρει η πολιτεία, ώστε να διατηρήσει την πιστότητα των παραγωγών στη δραστηριότητά τους, διότι ειδάλλως δεν μπορεί να υπάρξει πρωτογενής παραγωγή, ούτε να δοθεί συνέχεια στην αγροδιατροφή.

Η προοπτική εξέλιξης είναι αυτή που πρέπει να μας κρατήσει στην ύπαιθρο, επιδιώκοντας εκπαίδευση, ψηφιακές τεχνολογίες, καινοτομία, συνέργειες, κυκλική οικονομία, εξωστρέφεια