Στο και πέντε περιμένουν τη βροχή οι αγρότες, με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό

Εφόσον δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο

Το άνυδρο ξεκίνημα της άνοιξης έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες των σιτηρών. Ένα μεγάλο ποσοστό έχει ξεπεράσει το ξεστάχυασμα και μπαίνει στην τελική ευθεία για την ωρίμανση, δοκιμαζόμενο, όμως, από τις αρνητικές επιπτώσεις. Με την κατάσταση να είναι δύσκολη σχεδόν στο σύνολο της χώρας, όσοι παραγωγοί είχαν τη δυνατότητα της άρδευσης ξεκίνησαν τα ποτίσματα.

Οι τελευταίες ελπίδες για την πλειονότητα του αγροτικού κόσμου επαφίενται στις επόμενες ημέρες, με το βλέμμα των παραγωγών να είναι στραμμένο στον ουρανό. Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός της αξιοποίησης των λιπασμάτων, αλλά και των ζιζανιοκτόνων που χρησιμοποιήθηκαν, χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Από την περιοχή της Κωπαΐδας, ο Γιάννης Νταντούμης, παραγωγός από τον Ορχομενό, δηλώνει ότι τα σιτηρά βρίσκονται λίγο πριν από το γέμισμα και οι ανάγκες των φυτών σε νερό είναι μεγάλες. «Τα εξωχώραφα, δηλαδή τα ξερικά χωράφια, κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά εδάφη, δείχνουν να κλείνουν τον κύκλο με σημαντικές απώλειες. Ελπίδες υπάρχουν στα γόνιμα και αρδευόμενα εδάφη, όπου η υγρασία κρατάει λίγο περισσότερο και ορισμένα από αυτά έχουν αρδευτεί».

Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των ζιζανιοκτόνων και των λιπασμάτων στον Δομοκό

Το οροπέδιο του Δομοκού παρουσιάζει, συνήθως, οψίμιση της παραγωγής, όμως η φετινή χρονιά δείχνει πρώιμο αλωνισμό, αν και με μειωμένες αποδόσεις. Η ξηρασία που επικρατεί επηρεάζει σημαντικά τα φυτά των σιτηρών και, όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Τσαρτσάλης, γεωπόνος από την εν λόγω περιοχή, «εάν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις  τις επόμενες ημέρες, η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο».

Αναφερόμενος στο θέμα των λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων που χρησιμοποιήθηκαν από τους παραγωγούς στις αρχές της άνοιξης, ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η επιτυχία τους δεν ήταν η αναμενόμενη, διότι για να είναι αποτελεσματικά θα έπρεπε να υπάρχει η σχετική υγρασία στο έδαφος, κάτι το οποίο δεν συνέβη».

Μεγάλο το κόστος για το πότισμα στην Κοζάνη

Παρόμοιους προβληματισμούς εκφράζει και ο Νίκος Θάνος, παραγωγός σιτηρών από την Κοζάνη. Όπως αναφέρει, κάθε μέρα που περνάει, η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη για τα σιτηρά, διότι τα τελευταία έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε νερό, ακόμα και σε μία περιοχή που θεωρείται όψιμη στην παραγωγή.

«Οι αποδόσεις των χωραφιών μας κυμαίνονται από 350 έως 400 κιλά το στρέμμα σε μία μέση χρονιά. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και το επόμενο διάστημα, τόσο οι αποδόσεις, όσο και η ποιότητα των σιτηρών, κάτι το οποίο για εμάς είναι αναγκαίο, θα μειωθούν σε μεγάλο ποσοστό», εξηγεί.

Αναφερόμενος στο θέμα της άρδευσης με τεχνητή βροχή, ο ίδιος σημειώνει ότι «είναι μία εναλλακτική λύση μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός, όμως, ότι το κόστος άντλησης είναι μεγάλο, θα το σκεφτούμε πολύ αν θα προχωρήσουμε σε αυτή την πρακτική».

Προβλήματα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελασσόνας

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γκουτζέλα, παραγωγό από την Ελασσόνα, το μεγαλύτερο ποσοστό των σιτηρών συγκεντρώνεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, οι οποίες αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. «Οι δυνατότητες άρδευσης για το σύνολο των παραγωγών είναι ακατόρθωτες και, για τον λόγο αυτόν, έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στον καιρό. Εάν την επόμενη εβδομάδα δεν έχουμε βροχοπτώσεις, ο κίνδυνος για μειωμένες αποδόσεις θα είναι πολύ μεγάλος».

Οι πολυαναμενόμενες βροχές θα κρίνουν το αποτέλεσμα στον Έβρο

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Λάμπρος Κουμπρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας, ο οποίος υποστηρίζει ότι «το σύνολο των σιτηρών βρίσκεται λίγο πριν το ξεστάχυασμα, σχετικά όψιμο σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, ωστόσο, εφόσον δεν βρέξει το επόμενο διάστημα, τα προβλήματα θα είναι μεγάλα».

Ο ίδιος δηλώνει, επίσης, ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες λιπάνσεις και εφαρμογές με ζιζανιοκτόνα, όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα λόγω της απουσίας των βροχών. Απαντώντας στο ερώτημά μας για το αν θα γίνουν ποτίσματα από τους παραγωγούς σε χωράφια που είναι αρδεύσιμα, ο κ. Κουμπρίδης δηλώνει ότι «είναι μία εναλλακτική πρόταση, αλλά έχει κάποιο κόστος. Αυτό θα το εκτιμήσουν οι παραγωγοί και θα πράξουν αναλόγως».

Τα κριθάρια δείχνουν να είναι πρωιμότερα στη Λάρισα

Για μία δύσκολη χρονιά κάνει λόγο και ο Βαγγέλης Παναγιώτου, παραγωγός σιτηρών από τη Λάρισα. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι σιτοπαραγωγοί που ξεκίνησαν τις αρδεύσεις των χωραφιών τους νωρίτερα θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Σε σύγκριση, όμως, με τα κριθάρια, η ζυγαριά δείχνει να γέρνει προς τη μεριά των δεύτερων και σηματοδοτεί πρωίμιση της παραγωγής, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, θα ξεκινήσει μετά τις 15 έως 20 Μαΐου.

Επιπλέον, ο Λαρισαίος παραγωγός αναφέρει ότι λόγω των καταστροφών από τη θεομηνία Daniel ο προγραμματισμός για τις ανοιξιάτικες αροτραίες καλλιέργειες έχει αλλάξει. Για να μη χάσουν τη χρονιά τους, πολλοί παραγωγοί στράφηκαν στα σιτηρά και η αγωνία τους για καλύτερες αποδόσεις είναι μεγάλη. «Οι αποδόσεις των χωραφιών μας κρέμονται από τις επόμενες ημέρες. Εάν δεν έχουμε βροχές στην περιοχή, το αποτέλεσμα για το σύνολο των χωραφιών θα είναι αρνητικό», καταλήγει με έντονο προβληματισμό ο κ. Παναγιώτου.

Μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο οι ποικιλίες;

Τι λέει η επιστήμη

Τη χρήση ποικιλιών ανθεκτικών στην ξηρασία, αλλά και με σχετική πρωιμότητα, υποστηρίζει η Φάλια Οικονόμου, καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του κλίματος. Αναλύοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα και ειδικότερα το θέμα των κριθαριών, κάνει λόγο για πρωίμιση της συλλογής, η οποία θα γίνει 2,5 εβδομάδες νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Αναφέρει, ακόμη, ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες «το κριθάρι θα ανεβάσει το ποσοστό της πρωτεΐνης, κάτι το οποίο δεν το χρειάζονται οι βιομηχανίες ζυθοποιίας».

Η ίδια επισημαίνει, επίσης, το χαμηλό ποσοστό αδελφώματος, ως προοίμιο των τελικών αποδόσεων στις καλλιέργειες των σιτηρών. Αναφερόμενη, σε ζητήματα διαχείρισης των εισροών, όπως με τα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα, η κα Οικονόμου σημειώνει ότι «δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, λόγω της απουσίας του νερού». Η ίδια κάνει λόγο για ένα δύσκολο σενάριο που έχει να αντιμετωπίσει ο αγροτικός τομέας το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα κλιματολογικά δεδομένα. Κλείνοντας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα στήριξης των πρώιμων ποικιλιών σιτηρών, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις εξελίξεις που έρχονται.

Σύγχρονες τεχνικές για τη διατήρηση της υγρασίας των εδαφών

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της γεωργίας, αλλά και τα σενάρια της κλιματικής αλλαγής, έτσι όπως αυτά καταγράφονται, ο Θωμάς Γιτσόπουλος, ερευνητής στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό η σύγχρονη τεχνολογία και να εφαρμοστούν τεχνικές που συμβάλλουν σημαντικά στην ορθολογική ανάπτυξη των φυτών, σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών».

Συντάσσεται, τέλος, με καλλιέργειες που εφαρμόζουν συστήματα μειωμένης κατεργασίας των εδαφών, «ώστε με αυτόν τον τρόπο να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση της υγρασίας, με θετικά αποτελέσματα».

Τα σιτηρά σε αμμουδερά εδάφη έκλεισαν τον κύκλο τους στη Θεσσαλιώτιδα

Απογοητευμένος από την εικόνα των σιτηρών, που έχουν καλλιεργηθεί σε φτωχά και άγονα εδάφη, όπως επίσης και αμμουδερά, δείχνει να είναι ο Χρήστος Πετρόπουλος, γεωπόνος από τη Θεσσαλιώτιδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα φυτά αυτά δεν δείχνουν να έχουν επιστροφή, ακόμη και μετά από βροχές. Σχεδόν έχουν κλείσει τον κύκλο τους, λόγω των θερμοκρασιών, αλλά και της ανυδρίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν το επόμενο διάστημα. Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις των σιτηρών στην περιοχή μας είναι μεγαλύτερες. Εφόσον το επόμενο διάστημα δεν έχουμε βροχοπτώσεις, ο κύκλος των σιτηρών θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο».

Άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Παρασκευής 19/4/2024