Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την έκδοση της «ΥΧ».

Από την πρώτη ημέρα του ταξιδιού μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η οικογένεια της «ΥΧ» ανταποκρίθηκε με συνέπεια στο αδιαπραγμάτευτο όραμα όλων μας για δημοσιογραφία που κινείται από αρχές, σκύβοντας πάνω στα πραγματικά προβλήματα του Έλληνα παραγωγού. Κίνητρό μας στη μάχη για έγκαιρη πληροφόρηση ήταν και παραμένει η πίστη στις μεγάλες προοπτικές της ελληνικής υπαίθρου και των ανθρώπων που την απαρτίζουν.

Από το δικό μας μετερίζι, ρίξαμε φως στις παθογένειες, αλλά και στις ενδεδειγμένες πορείες και δυνατότητες ενός κλάδου, ο οποίος μπορεί και πρέπει να είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας μας. Και σε μια πρωτοφανούς δυσκολίας συγκυρία για την παγκόσμια σφαίρα λόγω της πανδημίας COVID-19, συνεχίζουμε να πορευόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελώντας μια υπεύθυνη φωνή ενημέρωσης για τον αγρότη, μένοντας μακριά από ρητορικές πανικού, αλλά και επικίνδυνης ισοπέδωσης.

Πάνω από όλα, μέσα σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα, οι προσπάθειές μας στρέφονται στην ανάδειξη της δύναμης του παραγωγικού κινήματος να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ευνομούμενη λειτουργία της κοινωνίας μας μέσα από την απρόσκοπτη ροή των πολύτιμων αγροδιατροφικών αγαθών.

Σε αυτά τα πέντε χρόνια, η «ΥΧ» δεν έλειψε λεπτό από τα κεφαλαιώδη γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του εγχώριου και του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα. Μέσα από ουσιώδη ανάλυση, αιχμηρή κριτική ματιά, λεπτομερές, καίριο και εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, οι συντάκτες της εφημερίδας κράτησαν το αναγνωστικό κοινό σε επαφή με τις εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται του παρόντος και του μέλλοντος του κλάδου.

Στο κείμενο που ακολουθεί εκπρόσωποι του πολιτικού, αγροδιατροφικού και επιστημονικού χώρου αξιολογούν την πορεία της εφημερίδας.

Μάκης Βορίδης
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η «Ύπαιθρος Χώρα», πιστή στην έγκαιρη, έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση γύρω από θέματα του πρωτογενούς μας τομέα, στέκεται επί πέντε συναπτά έτη στο πλευρό των Ελλήνων παραγωγών, μέσα από την καθημερινή ανάδειξη ειδήσεων, προβλημάτων, αλλά και ευκαιριών για το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Η άμεση και ουσιαστική ενημέρωση που παρέχει δεν συνιστά απλά και μόνο ένα χρήσιμο εργαλείο για τον παραγωγό, απαραίτητο για την ορθολογικότερη και αποδοτικότερη οργάνωση της δραστηριότητάς του, αλλά έχει συμβάλει ουσιαστικά και στη διαμόρφωση του σύγχρονου αγροτικού γίγνεσθαι στην ελληνική αγροτική ανάπτυξη, μέσα από τη συνεχή διάθεση σημαντικών στοιχείων και πληροφοριών που παρέχει αφειδώς στους Έλληνες αγρότες.

Αξίζει να τονιστεί ιδιαίτερα η συνεισφορά της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» στην προώθηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών γεωργίας ως απαραίτητο μέσο για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της, μέσο που αποτελεί επίσης το μεγάλο στοίχημα που έχουμε θέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εύχομαι στην «Ύπαιθρο Χώρα» να συνεχίσει αδιάκοπα τη μέχρι τώρα επιτυχημένη δημοσιογραφική της πορεία στον χώρο του αγροτικού ρεπορτάζ με γνώμονα πάντα το συμφέρον του πρωτογενούς τομέα της πατρίδος μας.

Κώστας Σκρέκας
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η συμπλήρωση πέντε ετών από την ίδρυση της εφημερίδας σας βρίσκει τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου οι Έλληνες αγρότες να είναι ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές και ταυτόχρονα ανθεκτικοί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Σε αυτό το περιβάλλον, οι αγρότες χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ πηγές πλουραλιστικής και αντικειμενικής ενημέρωσης, ώστε να μπορούν να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον τους. Η «Ύπαιθρος Χώρα» απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο στήριγμα για τον Έλληνα αγρότη, έναν «οδηγό» που ενημερώνει υπεύθυνα για τις εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα. 

Εύχομαι στους ανθρώπους της εφημερίδας να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της συγκυρίας και να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος την προσφορά τους στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.

Φωτεινή Αραμπατζή
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αν, όπως απεφάνθη ο Φράνσις Μπέικον, η γνώση είναι δύναμη, τότε η αξιόπιστη πληροφορία για τον αγρότη είναι οικονομική δύναμη. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση για τον εξειδικευμένο αγροτικό Τύπο. Αυτό είναι και το βασικό συστατικό της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα», η οποία, καίτοι δημιουργήθηκε κι έκανε τα πρώτα της βήματα μέσα στην κρίση, κατάφερε να καθιερωθεί ως πυλώνας έγκυρης αγροτικής ενημέρωσης.

Μια εφημερίδα νέα που εφαρμόζει, όμως, την κλασική «συνταγή» των πετυχημένων μέσων ενημέρωσης: Σεβασμός στον αναγνώστη με προτεραιότητα στην είδηση, βαρύτητα στην ανάλυση και το ρεπορτάζ, πλουραλισμό στην άποψη. Στα υπέρ της, το δίκτυο ανταποκριτών, που μεταφέρουν τον σφυγμό των παραγωγών από όλη τη χώρα, η έμφαση στις αναλύσεις για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η προβολή «καλών παραδειγμάτων» – ανθρώπων που πέτυχαν στον αγροδιατροφικό τομέα.

Αυτονόητες οι ολόθερμες ευχές μου για ανάλογη –και ακόμη καλύτερη– συνέχεια.

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας
Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων ΥΠΑΑΤ

Επειδή η ενημέρωση, η τεκμηριωμένη κριτική και ο σεβασμός της αντίθετης άποψης αποτελούν συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας, εύχομαι η αδέσμευτη και ελεύθερη φωνή σας να συνεχίσει με το ίδιο πάθος να προσφέρει για πολλά χρόνια στην αγροτική ανάπτυξη του τόπου, πάντα με έγκυρες και αξιόπιστες ειδήσεις.

Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου
Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ

Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια αδιάληπτης παρουσίας της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα», με εβδομαδιαίες εκδόσεις για την αγροτική οικονομία και ανάπτυξη. Στα πέντε αυτά χρόνια, έδωσε το στίγμα της, με στόχο τη μετάβαση της αγροτικής οικονομίας στη νέα εποχή. Ανέδειξε προβλήματα και αστοχίες, πρότεινε λύσεις, τόσο με την αρθρογραφία της όσο και με τη φιλοξενία απόψεων ειδικών και εμπλεκομένων με τα αγροτικά δρώμενα. Δεν περιορίστηκε στο ενημερωτικό κομμάτι, αλλά στήριξε και στηρίζει προσπάθειες που θα αναδείξουν την αγροτική οικονομία ως πυλώνα ανάπτυξης της υπαίθρου και της χώρας γενικότερα.

Υποστηρίζει τη συνεργατικότητα και τα συλλογικά σχήματα, τις νέες τεχνολογίες και την ευφυή γεωργία, τη σημασία της συμβουλευτικής και τη σπουδαιότητα του ρόλου των γεωτεχνικών και γενικότερα τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τον αγροτικό τομέα βιώσιμο και ανταγωνιστικό.

Ως Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, ευχόμαστε η εφημερίδα να συνεχίσει την επιτυχημένη προσπάθεια να βρίσκεται κοντά στον κόσμο της αγροτικής παραγωγής.

Φάνης Κουρεμπές
Συντονιστής Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωτογενής τομέας είναι από τους πλέον παραγωγικούς τομείς της οικονομίας στη χώρα και απασχολεί πολύ μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της, υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης και πληροφόρησης του αγροτικού κόσμου.

Η «Ύπαιθρος Χώρα», πέντε χρόνια τώρα, έχει καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό της ενημέρωσης των παραγωγών και όχι μόνο. Η πληθώρα της ύλης, που, πέρα από την ενημέρωση για τα τρέχοντα ζητήματα του αγροτικού τομέα και της υπαίθρου γενικά, ασχολείται και με θέματα και πληροφορίες τεχνικής φύσεως για τις καλλιέργειες, είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια του Έλληνα αγρότη.

Σας εύχομαι να συνεχίσετε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια αγάπη να ενημερώνετε και να δίνετε κατευθύνσεις στη διαδικασία στήριξης της ελληνικής γεωργίας, με στόχο να μη χαθεί καμιά αγροτική εκμετάλλευση, όσο μικρή και εάν είναι.

Σταύρος Αραχωβίτης
Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ

Η παρουσία σας στον ειδικό αγροτικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, συμπληρώνει αισίως τα πέντε πρώτα χρόνια πορείας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, πολλές ήταν οι φορές που φιλοξενήθηκε η δραστηριότητά μου, είτε ως βουλευτής, είτε ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σας ευχαριστώ για αυτό.

Χρέος του κάθε Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης είναι η ορθή ενημέρωση του κοινού του, η παρουσίαση των εξελίξεων στον τομέα και η φιλοξενία όλων των απόψεων. Θεμιτό και απόλυτα κατανοητό είναι κάθε μέσο να έχει έναν ιδεολογικό προσανατολισμό, όμως αυτό δεν μπορεί επ’ ουδενί να είναι λόγος για τον αποκλεισμό της διαφορετικής άποψης. Οι αρχές της αδέσμευτης, πολύπλευρης και πλουραλιστικής ενημέρωσης είναι βαρύτερες στις δικές σας πλάτες, λόγω του μεγέθους και της διείσδυσής σας στο αναγνωστικό κοινό, την οποία κατακτήσατε τηρώντας και τις εν λόγω βασικές δημοκρατικές αρχές.

Σας εύχομαι, λοιπόν, ολόψυχα, να παραμείνετε πιστοί σε αυτές τις αρχές, να διευρύνετε απρόσκοπτα τη φιλοξενία όλων των απόψεων και προσεγγίσεων για τον αγροτικό χώρο, να εντοπίζετε και να διορθώνετε τις αστοχίες σας, να εξελίσσεστε διαρκώς προς το καλύτερο.

Με πίστη στα παραπάνω, η επιτυχία και η μακροημέρευση είναι δεδομένα.

Βασίλης Κόκκαλης
Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Ζώντας στην εποχή όπου η γνώση είναι εκείνη που προκρίνει την ανάπτυξη, ανοίγει ορίζοντες και δίνει ευκαιρίες, κατανοεί κανείς τη σπουδαιότητα της πληροφορίας.

Πολλώ δε μάλλον στον πρωτογενή τομέα, εκεί όπου ουκ ολίγες φορές έχω εστιάσει στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου, πρότυπου μοντέλου αγρότη, ο οποίος θα βασίζεται στη γνώση.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και φάρος προς την κατεύθυνση της νέας εποχής, όπου ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος και ο ψαράς ξεφεύγουν από τα στενά όρια του παρελθόντος, είναι ένα εξειδικευμένο μέσο ενημέρωσης όπως η «Ύπαιθρος Χώρα». Κατανοώντας το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι συντάκτες της και το σύνολο του προσωπικού της, εύχομαι διαρκή ανάπτυξη, βελτίωση και προπαντός δημοσιογραφική οξυδέρκεια. Σε αυτή την προσπάθεια να πάμε τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, τον αγροτικό τομέα, βήματα παραπάνω, η «Ύπαιθρος Χώρα» είναι παρούσα και πρωταγωνίστρια.

Χρόνια πολλά και πάντα επιτυχίες.

Απόστολος Πάνας
Βουλευτής Χαλκιδικής, Κίνημα Αλλαγής

Εδώ και πέντε χρόνια η «Ύπαιθρος Χώρα» και το ypaithros.gr διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της χώρας μπορούν και ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τα μεγάλα ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ μπορούν να λαμβάνουν ενημέρωση για όλες τις ευκαιρίες που διανοίγονται στον επαγγελματικό τους χώρο, τόσο σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, όσο και γενικότερα σε επίπεδο ευκαιριών.

Πολλά από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από την εφημερίδα αποτέλεσαν τη βάση για άμεσες παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας, θέτοντας στο επίκεντρο τα συμφέροντα των αγροτών και της υπαίθρου. Ιδίως την εποχή που διανύουμε, όπου το περιβάλλον είναι ευμετάβλητο, είναι αναγκαίο να υπάρξει περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Εύχομαι η εφημερίδα και η ιστοσελίδα να συνεχίσουν τη δυναμική αυτή προσπάθεια, όντας δίπλα στον αγροτικό κόσμο.

Διαμάντω Μανωλάκου
Μέλος της ΚΕ & βουλευτής του ΚΚΕ

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την έκδοση της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» και τη λειτουργία της ιστοσελίδας ypaithros.gr, θέλουμε να ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους τους δημοσιογράφους, τους άλλους εργαζομένους και συντελεστές του εγχειρήματός σας.

Είναι γνωστό πως το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ –ασφαλώς και στον χώρο των αγροτικών, των άλλων κλαδικών και περιφερειακών εντύπων, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αυτά έχουν– για σταθερή δουλειά, με πλήρη και σύγχρονα δικαιώματα, ώστε απρόσκοπτα να συμβάλλουν στην ολόπλευρη ενημέρωση του λαού, καθώς και στην προβολή των αιτημάτων και των διεκδικήσεων της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς.

ΜέΡΑ25
Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο αγροτικός κλάδος και ο κόσμος της υπαίθρου έχουν βρεθεί σε τρομερά δύσκολη θέση τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών. Τα μεγάλα media δεν ασχολούνται καθόλου με αυτόν, αν και είναι η βάση της οικονομίας μας. Η ύπαρξη μιας εφημερίδας όπως η δική σας, που ενημερώνει με εγκυρότητα όσον αφορά τα αγροτικά θέματα, αποτελεί μια σοβαρή παρακαταθήκη, ώστε να ανατραπεί αυτή η ζοφερή εικόνα.

Ευχόμαστε να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο με αντικειμενικότητα και πληρότητα στην ενημέρωση και ελπίζουμε ο αγροτικός κόσμος της χώρας να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνετε να ενημερωθεί για να βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα για την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων του, καθώς και για τις πολιτικές που διέπουν τον κλάδο, ώστε συλλογικά να τις αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Με τις καλύτερες ευχές του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΜέΡΑ25.

Ανδρέας Λυκουρέντζος
Πρόεδρος ΕΛΓΑ

Σας συγχαίρω για τα πέντε χρόνια δημοσιογραφικής και εκδοτικής παρουσίας σας. Εύχομαι να συνεχίσετε το δύσκολο έργο σας με αξιοπιστία, συνέπεια και ακεραιότητα. Στη δύσκολη αυτή περίοδο για τη χώρα μας και ιδίως για τη χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση και τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αγροτική κοινωνία της Ελλάδος, είναι καθοριστικής σημασίας η ενημέρωση με αντικειμενικότητα για τις εξελίξεις και με την ισχυρή φωνή του έντυπου Τύπου, αλλά και της διαδικτυακής δημοσιογραφίας.

Εύχομαι να συνεχίσετε με το ίδιο πάθος και αφοσίωση τη δημιουργική εκδοτική σας πορεία.

Νικόλαος Δούκας
Αντιπρόεδρος ΕΛΓΑ

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την κυκλοφορία της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα», θα ήθελα να σας μεταφέρω τις ειλικρινείς ευχές μου. Ο αγροτικός Tύπος, μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, δίνει εδώ και χρόνια τη μάχη για την πολύπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση, αποτελώντας μια πραγματική πηγή πληροφόρησης για τα ζητήματα και τις ευκαιρίες του αγροτικού κόσμου.

Παρακολουθώ την προσπάθεια της εφημερίδας σας και οφείλω να ομολογήσω πως εντυπωσιάστηκα πολλές φορές από την αμεσότητα της πληροφόρησης, αλλά και από την προσπάθεια να παραμείνετε αντικειμενικοί, ειλικρινείς και κοντά στους αναγνώστες σας. Γνωρίζω καλά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και κατανοώ τον καθημερινό σας αγώνα, πολλές φορές κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του αγροτικού κόσμου είναι προτεραιότητά σας και είναι σημαντικό για όλους μας ο Έλληνας παραγωγός να έχει πρόσβαση σε σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση, σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον. Σας εύχομαι ειλικρινά να συνεχίσετε να προσφέρετε στον αγροτικό τομέα και σας διαβεβαιώ για την αμέριστη υποστήριξή μου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου.

Τις θερμότερές μου ευχές.

Σέρκος Χαρουτουνιάν
Πρόεδρος ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», καθηγητής ΓΠΑ

Θα ήθελα να χαιρετίσω τη συμπλήρωση της πρώτης πενταετίας της έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα», εξαίροντας τον σημαντικό της ρόλο στην έγκυρη και άμεση ενημέρωση όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Μέσω της αντικειμενικής αρθρογραφίας της και των πολύ χρήσιμων ενημερωτικών αφιερωμάτων, η «Ύπαιθρος Χώρα» έχει πετύχει σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει ευρέως αποδεκτή ως ένα πολύ έγκυρο μέσο ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, συχνά παίζει ρόλο καταλύτη στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και έχει συμβάλει θετικά στην πανεθνική προσπάθεια για αγροτική ανάπτυξη και την ευημερία των εμπλεκομένων με τον πρωτογενή τομέα.

Εύχομαι και ελπίζω σε ανάλογη συνέχεια.

Σπύρος Κίντζιος
Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Από την αρχή της κυκλοφορίας της, η «Ύπαιθρος Χώρα» έδωσε ένα διαφορετικό και, ταυτόχρονα, αναγκαίο στίγμα στον χώρο του αγροτικού Τύπου. Χαρακτηριστικά αναφέρω το ιδιαίτερα πλούσιο περιεχόμενο με θέματα τόσο της επικαιρότητας όσο και θεμελιώδη, εθνικά και διεθνή. Ιδιαίτερα ευχάριστη είναι η τακτική παρουσίαση νέων τεχνολογιών και νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και καινοτόμων τάσεων παγκοσμίως.

Εξίσου σημαντική για τον αναγνώστη είναι η αναλυτική ποσοτική πληροφόρηση σχετικά με τα δεδομένα της παραγωγικής διαδικασίας, της αγοράς και των κοινωνικοοικονομικών παραμέτρων. Τέλος, αντιπροσωπευτικό δείγμα ποιοτικής πληροφόρησης στο ειδικό –υπό την ευρύτερη έννοια– κοινό είναι η θεματική παρουσίαση ανά γεωγραφική περιφέρεια.

Εύχομαι λοιπόν στην «Ύπαιθρο Χώρα» να συνεχίσει και να μακροημερεύσει, προσφέροντας ποιοτική ενημέρωση σε όλη την αγροτική κοινωνία και τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα της αγροδιατροφής.

Αλέξανδρος Κοντός
Πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας, τόσο η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», όσο και η ιστοσελίδα ypaithros.gr, έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται συνεχώς δίπλα στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, στηρίζοντας παράλληλα τις αρχές του συνεργατισμού. Αυτές τις αρχές πρεσβεύει και ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), ο οποίος αποτελεί εδώ και περίπου 3,5 χρόνια τη «φωνή» χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων σε κάθε μεριά της χώρας μας.

Με μία ομάδα έμπειρων δημοσιογράφων και γενικότερα ανθρώπων που γνωρίζουν όσο λίγοι τα καίρια αγροτικά ζητήματα στην Ελλάδα, η «Ύπαιθρος Χώρα» έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να προσφέρει τεκμηριωμένη πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα, αλλά και τα μελλούμενα στον κλάδο, σε χιλιάδες αναγνώστες της, οι οποίοι την εμπιστεύονται από το ξεκίνημά της.

Εύχομαι, λοιπόν, να συνεχιστεί από την ομάδα σας αυτή η προσπάθεια αντικειμενικής ενημέρωσης χιλιάδων εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου η γεωργία και η κτηνοτροφία να ενισχύσουν τη θέση τους στην ελληνική οικονομία και να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα επιστροφής της χώρας μας σε μία μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη.

Νικόλαος Παυλονάσιος
Πρόεδρος ΠΕΝΑ

Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια με συνέπεια στη μάχη της αμερόληπτης ενημέρωσης για τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο, 150 λέξεις είναι λίγες για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην «Ύπαιθρο Χώρα», που κλείνει πέντε έτη δημιουργικής παρέμβασης στην έγκυρη ενημέρωση. Μια ασυμβίβαστη πορεία, που στα πρώτα δειλά της βήματα πέρασε από την αρχική αμφισβήτηση και δισταγμό, στο σημείο να αποτελεί σήμερα μια ολοκληρωμένη και καταξιωμένη στη συνείδηση των αναγνωστών εφημερίδα.

Κάλυψε ένα τεράστιο κενό που υπήρχε στον χώρο, πάντα στο πλευρό των νέων αγροτών και ευχαριστούμε για αυτό, αλλά και στο πλευρό όλων των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, όλης της υπαίθρου, ασκούσατε και ασκείτε πίεση στον εκάστοτε υπουργό για τη λύση των προβλημάτων του κλάδου μας. Δίνετε βήμα σε νέους αγρότες και όχι μόνο να εκφραστούν, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, συνεχίστε έτσι.

Για τον κύκλο που τώρα ανοίγει, καταθέτουμε τις θερμότερες ευχές μας (και ευχές μου) για μια εξίσου επιτυχημένη πορεία. Χρόνια πολλά!

Απόστολος Τζιτζικώστας
Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» και η ιστοσελίδα ypaithros.gr τα τελευταία πέντε χρόνια ενημερώνουν με συνέπεια τους Έλληνες αγρότες, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες για τις εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία της χώρας.

Η επιτυχία αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς στηρίζεται σε δύο πυλώνες ιδιαίτερα σημαντικούς: την εγκυρότητα και τον σεβασμό στον αναγνώστη. Είναι δύο στοιχεία που κάνουν την «Ύπαιθρο Χώρα» και το ypaithros.gr να ξεχωρίζουν και να λαμβάνουν το σημαντικότερο βραβείο που μπορεί να πάρει ένα Μέσο Ενημέρωσης: την εμπιστοσύνη του κοινού.

Εύχομαι να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και την ίδια μαχητικότητα για πολλά χρόνια ακόμα!

Ευάγγελος Καλούσης
Πρόεδρος ΣΕΒΤ

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών έχει ως στόχο της τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία επιδιώκεται μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, της προώθησης της εξωστρέφειας και της διαρκούς έρευνας και καινοτομίας. Στηρίζει πάντοτε τον αγροτικό τομέα και απορροφά τον μεγαλύτερο όγκο αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην ποιότητα των πρώτων υλών.

Η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τη μεταποίηση συμβάλλει στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου στη χώρα μας. Οι επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων παρακολουθούν από κοντά τις νέες τάσεις, βελτιώνουν τα προϊόντα τους και καινοτομούν, βασιζόμενες στις εξαιρετικής αξίας και φήμης ελληνικές πρώτες ύλες. Κατά συνέπεια, παράγουν και διαθέτουν προϊόντα διατροφής υψηλής ποιότητας και προωθούν πιο υγιεινούς τρόπους ζωής.

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στον πρωτογενή τομέα και στην αγροδιατροφή, καθώς παίζουν ουσιαστικό ρόλο για τον μεταποιητικό κλάδο των τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό όλοι μαζί, πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση, να συνεργαζόμαστε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο τρόπος που παράγονται, μεταποιούνται και καταναλώνονται τα τρόφιμα γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Το κανάλι επικοινωνίας που έχει αναπτύξει η «Ύπαιθρος Χώρα» συμβάλλει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην ανάδειξη των προκλήσεων και των προσπαθειών όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, αλλά και στην ανάπτυξη της συνεργασίας του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης.

Δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος
Πρόεδρος ΣΕΒΕ

Η «Ύπαιθρος Χώρα» αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δύνανται να συμβάλουν καθοριστικά και αποτελεσματικά στην ευημερία και στην ανάπτυξη ενός κλάδου. Το αδιάλειπτο ενημερωτικό έργο που παράγει βοηθάει πρακτικά και ουσιαστικά όλους τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα.

Όταν, μάλιστα, πρόκειται για τον αγροδιατροφικό κλάδο, έναν κατ’ εξοχήν δυναμικό και εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οικονομίας, το έργο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Ως εξαγωγείς, αντιμετωπίζουμε έντονο ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο και πολλές φορές από επιχειρήσεις-κολοσσούς με τεράστια δυναμική, αλλά ως Έλληνες γνωρίζουμε την αξία της ελληνικής γης και την ποιότητα των προϊόντων μας και αυτό είναι το πλεονέκτημά μας.

Η «Ύπαιθρος Χώρα» αποτελεί το στήριγμά μας στην προσπάθεια αξιοποίησης των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων και ενίσχυσης της εξωστρέφειας, για αυτόν ακριβώς τον λόγο ευχόμαστε μακροημέρευση και να συνεχίσει να μας ενημερώνει για πολλά χρόνια ακόμη.

Ευθύμης Ευθυμιάδης
Πρόεδρος ΣΕΠΥ

Συμπληρώνονται σήμερα πέντε χρόνια προσφοράς στην ενημέρωση όλων όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ελληνική γεωργία, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, από την εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» και την ιστοσελίδα ypaithros.gr.

H «Ύπαιθρος Χώρα», στην ομολογουμένως δύσκολη και απαιτητική αυτή περίοδο των πέντε ετών για την ελληνική γεωργία και για τα έντυπα μέσα ενημέρωσης, είχε σημαντική συνεισφορά στην έγκυρη κάλυψη των αναγκών της ενημέρωσης του κλάδου, αλλά και στην κατάθεση τεκμηριωμένων απόψεων, με εξαιρετικό ενδιαφέρον για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας μέσα από την αρθρογραφία της.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εποικοδομητική μας συνεργασία για την ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ευχόμαστε ολόψυχα υγεία και καλή δύναμη στους δημοσιογράφους, σε όλους τους εργαζομένους και τους συντελεστές της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» στις προσπάθειές τους για ενημέρωση και σχολιασμό, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική γεωργία και όλους όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν.

Δήμητρα Εμμανουηλίδου
Πρόεδρος ΕΚΑΓΕΜ

Από τη θέση μου ως προέδρου της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, θα ήθελα να συγχαρώ τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» για την άοκνη και πολυδιάστατη παρουσία της στον χώρο της αγροτικής ενημέρωσης. Υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης όλο αυτό το διάστημα, καλύπτοντας θέματα ενημέρωσης και επικαιρότητας. Αποτέλεσε ανοιχτό βήμα για την παρουσίαση των θέσεων του κλάδου, τόσο των Ελλήνων κατασκευαστών όσο και των αγροτών, δίνοντας την ευκαιρία για τοποθετήσεις και στηρίζοντας τις πολύπλευρες απόψεις.

Με τα ειδικά αφιερώματα που παρουσιάζει, δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την εκάστοτε θεματολογία και συμβάλλει στην έγκαιρη και σωστή ενημέρωση των αγροτών, τόσο σε καλλιεργητικά ζητήματα όσο και σε χρηματοδοτικά εργαλεία και ανάγκες της αγοράς. Οι συνεντεύξεις που προβάλλει φωτίζουν τον ομιλητή και τις θέσεις που καταθέτει θέτοντάς του χρήσιμα ερωτήματα, διεγείροντας αντιδράσεις, αφήνοντας πεδίο έκφρασης και παρουσίασης δράσεων.

Αυτή είναι μόνο η αρχή για την εφημερίδα και ευελπιστούμε σε πολύ δυναμική συνέχεια για πολλά ακόμη χρόνια.

Ιωάννης Χίγκας
Αντιπρόεδρος ΣΕΑΜ

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων της εφημερίδας, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στη μέχρι σήμερα επιτυχημένη πορεία της. Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι ραγδαίες, η γνώση είναι απαραίτητο εργαλείο για τον αγροτικό κόσμο όχι μόνο για να μπορέσει να διαχειριστεί την καθημερινή παραγωγική δραστηριότητα, αλλά και για να κατανοήσει τις διεθνείς αγορές και το ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η συμβολή της εφημερίδας «ΥΧ» υπήρξε καίρια και σημαντική όλα αυτά τα χρόνια για τον αγροτικό κόσμο, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης και πληροφόρησης, όσο και σε επίπεδο ανάδειξης και προβολής πρωτοβουλιών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Εκπροσωπώντας τον κλάδο των εισαγωγέων γεωργικών μηχανημάτων στην Ελλάδα, ο ΣΕΑΜ και εγώ προσωπικά εύχομαι η «ΥΧ» να συνεχίσει να προσφέρει στους αναγνώστες της έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση.

Ιωάννης Βεβελάκης
Πρόεδρος ΣΠΕΛ

Με αφορμή την επέτειο των πέντε ετών λειτουργίας της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα», θα ήθελα να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον σύγχρονο αγρότη, καθώς συγκεντρώνει πλούτο περιεχομένου, καλύπτοντας κάθε ανάγκη πληροφόρησης, σχετικά με τις εξελίξεις στον κλάδο της γεωργίας. Παράλληλα, συμβάλει στη διαμόρφωση ενός σταθερού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, όπως και των δημόσιων οργανισμών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί και η διαρκής συνεργασία των δημοσιογράφων με τους επιστήμονες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των παραγωγών, για τους τρόπους εφαρμογής της γνώσης στο χωράφι, τη συμβολή της θρέψης στην αύξηση της αξίας της παραγωγής και την καινοτομία. Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα υποστηρίζει πρωτοβουλίες, ενέργειες και συνεργασίες του κλάδου των αγροτικών εφοδίων, έτσι ώστε να αναδειχτούν τα οφέλη της λίπανσης στη δημιουργία αξίας του τελικού προϊόντος της γεωργικής παραγωγής, του τροφίμου.

Εύχομαι η προσπάθεια να συνεχιστεί και εύχομαι εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΕΛ υγεία σε όλους τους συντελεστές του εντύπου, καθώς και να γίνουν πολλά τα χρόνια της λειτουργίας και προσφοράς στην πρωτογενή παραγωγή του τόπου μας.

Ιωάννης Μαυρουδής
Διευθύνων σύμβουλος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Πριν από πέντε χρόνια, με χαρά υποδεχθήκαμε την είσοδο ενός νέου μέσου στον χώρο της αγροτικής ενημέρωσης, που υποσχόταν ανεξαρτησία και έγκυρη πληροφόρηση για τα αγροτικά θέματα.

Σήμερα, κλείνοντας τον πρώτο πενταετή του κύκλο, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι παρέμεινε πιστό σε αυτές τις αρχικές του θέσεις και μας προσέφερε ενδελεχή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα του χώρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις τεχνολογικές εξελίξεις, την παραγωγή, την αγορά της αγροδιατροφής, τη νέα ΚΑΠ, κρατώντας ίσες αποστάσεις από όλους και προσφέροντας αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση.

Ευχόμαστε να συνεχίσει την εξαιρετική του δουλειά, να μην παρασυρθεί από πρακτικές άλλων αγροτικών μέσων, που στον βωμό του πρόσκαιρου κέρδους διασπείρουν ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις, και να παραμείνει πιστό στο δύσκολο έργο της έγκυρης και έγκαιρης αγροτικής ενημέρωσης.

Ρόζα Γαργαλάκου
Διευθύνουσα σύμβουλος Neuropublic

Η «Ύπαιθρος Χώρα» έχει επιλέξει να πληροφορεί με ακρίβεια και συνέπεια τους αναγνώστες της. Αποτελεί μια έγκυρη πηγή ενημέρωσης για θέματα που καλύπτουν όλες τις πτυχές του ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα, από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι την επιχειρηματικότητα και τις νέες τεχνολογίες.

Από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της πριν από πέντε χρόνια, η «Ύπαιθρος Χώρα» στήριξε τον ελληνικό αγροτικό τομέα, παρουσιάζοντας τις διαφορετικές απόψεις και ενθαρρύνοντας τον ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα σε όλους τους φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, βασισμένη στην αντικειμενικότητα και χωρίς να εξυπηρετεί οποιουδήποτε είδους συμφέροντα. Έκτοτε, βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην καινοτομία, στην υγιή επιχειρηματικότητα και στις νέες τεχνολογίες, που εξυπηρετούν την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής μας σε εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Προσωπικά, εύχομαι, και είμαι βέβαιη, ότι τα επόμενα χρόνια η «Ύπαιθρος Χώρα» θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της, προς όφελος όλων μας.

Χρήστος Τσιχήτας
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣΘ

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συντελεστές της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» χρόνια πολλά με υγεία και επιτυχίες. Από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της εφημερίδας, ο αγροτικός κόσμος ανέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης και άλλων φωνών στον τομέα της ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού. Η πολυφωνία ήταν, είναι και θα είναι απαραίτητη για την ορθή και αντικειμενική ενημέρωση του αγρότη.

Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαπιστώνω με χαρά ότι η λειτουργία της εφημερίδας έχει βελτιωθεί σημαντικά και ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και οι αναγνώστες είναι πλέον περισσότερο ικανοποιημένοι από το έντυπο, το οποίο διαβάζουν. Με αυτές τις σκέψεις, θα ευχηθώ και πάλι η εφημερίδα να μακροημερεύσει και να συνεχίσει να βελτιώνεται, προσφέροντας έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση στον αγροτικό κόσμο.

Κωνσταντίνος Υφαντής
Πρόεδρος Συνεταιρισμού Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η Ένωση»

Η «Ύπαιθρος Χώρα» την τελευταία πενταετία έχει συμβάλει καίρια στην πληροφόρηση και ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, ενώ παράλληλα προβάλλει τις αρχές του συνεργατισμού και τις διεξόδους που προκύπτουν από τη νέα ψηφιακή εποχή.

Ευχόμαστε οι συντελεστές της να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και μεράκι την καλή δουλειά για πολλά χρόνια ακόμα.

Θεοχάρης Λιούρης
Πρόεδρος ΔΣ Γεν. Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών»

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε ετών από την ίδρυση της εφημερίδας και της ιστοσελίδας σας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για το επιτυχημένο μέχρι σήμερα εγχείρημά σας, το οποίο έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση των προβλημάτων και των θεμάτων γεωργών, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και άλλων παραγωγών, αλλά και του συνεταιριστικού κινήματος και των συν/κών οργανώσεων στη σημερινή δύσκολη από πολλές απόψεις κατάσταση.

Πιστεύουμε ότι θα αντέξετε στις δύσκολες συνθήκες και θα σας έχουμε δίπλα μας και τα επόμενα χρόνια, προσφέροντας έτσι τις υπηρεσίες και τη βοήθειά σας. Από τη μεριά μας, θα σας στηρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Και πάλι θερμά συγχαρητήρια για τη μέχρι σήμερα προσπάθειά σας.

Ανδρέας Π. Καλαφάτης
Πρόεδρος ΔΣ ΕΑΣ Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Καθώς η σύγχρονη Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της σε έναν νέο αγροτικό κόσμο, ο ρόλος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» και της ιστοσελίδας ypaithros.gr, καθώς εισέρχονται στη δεύτερη πενταετία της ζωής τους θα είναι ακόμα πιο σημαντικός. Τόσο η έντυπη όσο και η ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» έχουν γίνει κομμάτι της ζωής όλων, όπου μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία που διέπει τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, καθώς και για τις εκδόσεις, τις ανακοινώσεις, τις εκδηλώσεις και τις λοιπές δραστηριότητες.

Ο αγροτικός κόσμος προσμένει να συνεχιστεί με το ίδιο πάθος και μεράκι το συλλογικό έργο της, διατηρώντας τις σταθερές της ποιοτικής, έγκυρης και έγκριτης αγροτικής ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των όποιων αγροτικών προβλημάτων προκύπτουν, ιδιαίτερα στο νέο περίπλοκο περιβάλλον που διαμορφώνεται με το κοινοτικό κεκτημένο και την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων, με σκοπό τη διασφάλιση και την ενίσχυση του εισοδήματός του, αποσκοπώντας έτσι στο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον της υπαίθρου, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου και την προώθηση, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό, ρυθμίσεων προς όφελος της ποιότητας ζωής στις αγροτικές ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Θανάσης Τσιοτίνας
Πρόεδρος Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας

Από την πρώτη στιγμή κυκλοφορίας τους, η «Ύπαιθρος Χώρα» αλλά και το ypaithros.gr φάνηκε ότι θα καλύψουν το τεράστιο κενό που υπήρχε στην ενημέρωση του αγροτικού χώρου. Ο αγροτικός τομέας ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένα από τα πιο νευραλγικά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας. Αυτά τα πέντε χρόνια, η αξιοζήλευτη πολυφωνία που φιλοξενείτε, τόσο στην εφημερίδα όσο και στην ιστοσελίδα σας, έχει δώσει μια νέα πνοή στην ενημέρωση των αγροτών.

Η αμεσότητα της πληροφόρησης, αλλά και η αντικειμενικότητα, προσφέρουν αστείρευτη γνώση σε όλους όσοι ασχολούνται με το τεράστιο φάσμα του αγροδιατροφικού γίγνεσθαι. Από την πλευρά μου, εύχομαι ολόψυχα να παραμείνετε πιστοί στις αξίες και στα ιδανικά σας.

Παραμένουμε δίπλα σας, συμμέτοχοι στο δύσκολο αυτό έργο σας.

Δημήτρης Καπούνης
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ένωσης Αγρ. Συνεταιρισμών Νάξου

Πέρασαν κιόλας πέντε χρόνια από τότε που «γεννήθηκαν» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» και μαζί η ιστοσελίδα ypaithros.gr! Εμείς, στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Νάξου, του νησιού των παραγωγών του Αιγαίου με τα εκλεκτά προϊόντα, νοιαζόμαστε και έχουμε δώσει τους δικούς μας αγώνες για τον πρωτογενή τομέα και το συνεταιριστικό κίνημα και έχουμε συμβάλει σημαντικά τόσο στην ανάδειξη όσο και στην επίλυση βασικών προβλημάτων τους, με τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες μας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν μπορούμε παρά να εκτιμούμε βαθύτατα τη σπουδαία υπηρεσία που εδώ και μία πενταετία προσφέρει η «Ύπαιθρος Χώρα» στον αγρότη και στον επαγγελματία του πρωτογενούς τομέα με την έγκυρη ενημέρωση που τους παρέχει για τα ζητήματα που τους αφορούν.

Ευχόμαστε, λοιπόν, ολόψυχα στην «Ύπαιθρο Χώρα» να συνεχίσει την εξαιρετική δουλειά και, βέβαια, να… τα εκατοστήσει!

Σταύρος Γαβαλάς
Πρόεδρος Ένωσης Σουλτανοπαραγωγών Κρήτης

Με αφορμή τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων από την ίδρυση της εφημερίδας σας, εύχομαι να συνεχίσετε να προβάλλετε και να στηρίζετε τις αρχές του συνεργατικού κινήματος και να προσπαθείτε για την ενδυνάμωση των Ενώσεων, των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών της χώρας.

Είναι πολύ σημαντικό στις δύσκολες μέρες που διανύουμε να υπάρχουν φωνές που επισημαίνουν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα και να τα αναδεικνύουν σε όλες τους τις πτυχές.

Χρόνια σας πολλά!

Γιάννης Γλεντζάκης
Πρόεδρος Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «ΕΝΩΣΗ ΑΣΡ»

Εδώ και πέντε χρόνια η «Ύπαιθρος Χώρα» και το ypaithros.gr διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου. Παρέχουν ουσιαστική ενημέρωση στους Έλληνες αγρότες και μεταφέρουν τα αγροτικά νέα σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε τυχεροί που υπάρχει ένα τέτοιο έντυπο, που με υπευθυνότητα και σωστή πληροφόρηση ενημερώνει όλους όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Στις δύσκολες μέρες που περνάει η χώρα μας καθημερινά αποδεικνύεται η πολυφωνία του εντύπου και της ιστοσελίδας σας, αλλά και η ορθή ενημέρωση που παρέχει.

Σας εύχομαι πολλές επιτυχίες, να παραμείνετε πιστοί σε αυτές τις αρχές, να διευρύνετε συνεχώς τη φιλοξενία όλων των απόψεων, γιατί όλοι χρειαζόμαστε τη σωστή και εμπεριστατωμένη είδηση.

Χαράλαμπος Δραγασάκης
Πρόεδρος ΕΑΣ Ιεράπετρας «Η Ένωση»

Ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας:

1) Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατροφική επάρκεια του ελληνικού λαού.

2) Αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον εξαγωγικό τομέα της χώρας, προσφέροντας σημαντικά ποσά στο ΑΕΠ της.

3) Έχει τα περισσότερα επώνυμα και πιστοποιημένα προϊόντα από όλο το φάσμα της οικονομίας. Η βιοποικιλότητα του κλίματος και του εδάφους στη χώρα μας ποικίλλει. Ο αγροτικός τομέας έχει ανάγκη από πάρα πολλούς επιστημονικούς κλάδους, έρευνα, παρατήρηση και μελέτη για να μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος παραγωγής και στην ποιότητα.

Όλα τα παραπάνω κάνουν αναγκαία την ύπαρξη κατάλληλων μέσων επικοινωνίας και πληροφόρησης στους ανθρώπους που ασχολούνται με τη γη σήμερα, σε όλη την επικράτεια της χώρας. Αυτόν τον ρόλο, κατά την άποψή μου, τον εξυπηρετεί η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» με την εβδομαδιαία έκδοσή της και η ιστοσελίδα ypaithros.gr, προσφέροντας επίσης πληροφόρηση και συμμετέχοντας στον διάλογο που αφορά γενικότερα τα αγροτικά θέματα στον ελλαδικό και στον ευρωπαϊκό χώρο.

Συμμετέχει, δε, καθοριστικά στις συζητήσεις που αφορούν τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ. Τέτοια προσπάθεια, λοιπόν, είναι καλό και επιτακτικό να στηρίζεται, διότι μόνο θετικά μπορεί να μας προσφέρει. Ευχόμαστε η «Ύπαιθρος Χώρα» να έχει μακροχρόνιο ταξίδι και να συνεχίσει να μας προσφέρει ενημέρωση και πληροφόρηση ακόμα και για περισσότερα θέματα.