Πέρασαν τα δύσκολα για τα Κοτόπουλα Ναυπάκτου

Σε φάση εξυγίανσης η επιχείρηση της οικογένειας Κοντοχρήστου

Στη δίνη της πανδημίας και των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων που αυτή έχει προκαλέσει βρέθηκε μία από τις πιο υγιείς και αναπτυσσόμενες, μέχρι πρόσφατα, πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, η Κοτόπουλα Ναυπάκτου Κοντοχρήστος.

Το «κλείσιμο» της εστίασης, που αποτελούσε το 50% του τζίρου της, έφερε τα πάνω-κάτω στην εταιρεία, ανατρέποντας τους δρομολογημένους επενδυτικούς της σχεδιασμούς, ύψους 22 εκατ. ευρώ, και τη μέχρι τότε σταθερότητα στις πληρωμές των υποχρεώσεων προς τα ταμεία, τους εργαζομένους, τους προμηθευτές και τις τράπεζες.

Ωστόσο, παρά το δυσμενές περιβάλλον από τα τέλη Μαρτίου 2020, η διοίκηση κατάφερε, μέσω προγράμματος εξυγίανσης, να διαχειριστεί επιτυχώς την κρίση, να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας παραγωγής και επεξεργασίας κοτόπουλου, να διαφυλάξει τις θέσεις των 265 εργαζομένων της, αλλά και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι των προμηθευτών της.

«Η εταιρεία μας έδινε το 50% της παραγωγής της στην εστίαση και, λόγω του καθολικού κλεισίματός της, ο τζίρος μας από 500.000 την εβδομάδα έφτασε περί τα 230.000 ευρώ», εξηγεί στην «ΥΧ» ο εμπορικός διευθυντής της επιχείρησης, Ανδρέας Κοντοχρήστος. «Όπως καταλαβαίνετε, το ποσό αυτό δεν επαρκούσε για να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις, αφού το 80% των χρημάτων προορίζεται για τις ζωοτροφές.

Δεδομένου ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, η εταιρεία κράτησε πίσω άλλες υποχρεώσεις που υπήρχαν σε επιταγές και έληγαν πριν από τις 30 Μαρτίου του 2020. Με τη νομική καθοδήγηση έμπειρης ομάδας δικηγόρων, καταφέραμε να μπούμε στην ομπρέλα προστασίας από τους πιστωτές που παρέχει το άρθρο 106Α, έως τα τέλη του προηγούμενου έτους, για όσα χρέη υπήρχαν σε εκκρεμότητα έως και τον Μάρτιο του 2020, πριν δηλαδή ξεκινήσει η καραντίνα».

Όπως προσθέτει ο ίδιος, «το σχέδιο για να μπορέσει να εγκριθεί και να υλοποιηθεί, έπρεπε να συμφωνήσουν και οι προμηθευτές, κάτι που τελικά συνέβη και τους χρωστάμε γι’ αυτό ένα μεγάλο ‘‘ευχαριστώ’’. Το σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανή την επιχείρηση, να μην υπάρχουν νέα χρέη και να μη βρεθεί στον δρόμο κανένας εργαζόμενος».

Κούρεμα και ρύθμιση χρεών

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει «κούρεμα» των υπό ρύθμιση χρεών της εταιρείας σε ποσοστό 35%, από το οποίο όμως εξαιρούνται οι τράπεζες, ενώ και θα διακανονιστούν και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η δε αποπληρωμή των ρυθμισμένων χρεών προβλέπεται να γίνει σε βάθος εξαετίας. Υπολογίζεται πως η εταιρεία έχει φτάσει σήμερα περίπου στο 80% της απόδοσης που είχε πριν από την «επέλαση» του κορωνοϊού, χάρη στη μείωση παραγωγής κατά 20%, στη διάθεση των προϊόντων της και σε σούπερ μάρκετ, αλλά και στο δίκτυο καταστημάτων πώλησης νωπού κοτόπουλου, χειροποίητων παρασκευασμάτων, αλλά και παραδοσιακών προϊόντων που διαθέτει. Το εν λόγω δίκτυο αριθμεί 34 καταστήματα σε 30 πόλεις της χώρας.

Η Κοτόπουλα Ναυπάκτου Κοντοχρήστος ιδρύθηκε το 1994 και από τότε έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία διάφορες δυσκολίες, όπως ήταν η γρίπη των πτηνών, αλλά και η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων.