Βραζιλία: Πέρασε το νομοσχέδιο του Μπολσονάρο που «νομιμοποιεί» τις παράνομες αρπαγές γης

Ο ακροδεξιός ηγέτης κλείνει το μάτι στους αγρότες, καταδικάζοντας τον Αμαζόνιο σε μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή

Υπερψηφίστηκε από το Κογκρέσο της Βραζιλίας το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις γαίες, το οποίο, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, θα συντελέσει στην αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Το νέο κανονιστικό πλαίσιο πέρασε με 296 ψήφους υπέρ και 136 κατά από την κάτω Βουλή του Κογκρέσου της Βραζιλίας και πλέον μένει να επικυρωθεί από τη Γερουσία.

Το νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει σε καταπατητές και σφετεριστές δημόσιας γης να αποσπούν ευκολότερα τίτλους ιδιοκτησίας για αυτήν, είχε την ένθερμη υποστήριξη της πανίσχυρης αγροτικής βιομηχανίας της λατινοαμερικανικής χώρας. Είχε προταθεί αρχικά από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, Ζαΐρ Μπολσονάρο, σε μια πρωτοβουλία του ακροδεξιού ηγέτη, με σκοπό να ευχαριστήσει τους αγρότες, οι οποίοι τον είχαν υποστηρίξει μαζικά στις εκλογές του 2018.

Οι Βραζιλιάνοι έχουν εγκατασταθεί και αποψιλώνουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου εδώ και δεκαετίες, ωστόσο, πολλοί διαχειριστές γης στερούνται επίσημων τίτλων, γεγονός που τους τοποθετεί σε μια γκρίζα ζώνη, όσον αφορά τη νομική κάλυψη. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι η χορήγηση πράξεων ιδιοκτησίας θα ενθαρρύνει τους εποίκους να συμμορφωθούν με τους νόμους για τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών. Στον αντίποδα, οι επικριτές του σχεδίου υπογραμμίζουν ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο θα δώσει άφεση σε παλαιότερα εγκλήματα υφαρπαγών γης και θα ενισχύσει τη θέση επιτηδείων, οι οποίοι αποψιλώνουν τη γη για να αυξήσουν τη γεωργική της αξία.

Οι τελευταίες εξελίξεις ξεσήκωσαν την έντονη αντίδραση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, η οποία κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο, εφόσον γίνει νόμος, θα ισοδυναμεί με χορήγηση αμνηστίας στους άρπαγες της γης. «Το μήνυμα που στέλνουν οι νομοθέτες στους Βραζιλιάνους είναι ότι η εισβολή και η αποψίλωση των δημόσιων εδαφών αποδίδει καρπούς» δήλωσε η Mariana Mota, στέλεχος της Greenpeace Βραζιλίας. «Αυτήν τη στιγμή, κανείς δεν είναι πιο ευχαριστημένος από τους καταπατητές, που έχουν την κυβέρνηση και το Κογκρέσο στο πλευρό τους».