Περιφέρεια Πελοποννήσου: Με σημαία την ποιότητα, ανοίγει δρόμους για το αύριο

Αναβάθμιση υποδομών και κίνητρα για τους νέους οι βασικοί στόχοι

Ο πρωτογενής τομέας είναι μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες της περιφέρειας, η Πελοπόννησος παράγει:

● Το 40%-45% της εθνικής παραγωγής ελαιολάδου με παραγωγή 120.000 τόνων και 7 προϊόντα ΠΟΠ (1 Μεσσηνία, 3 Αργολίδα και 3 Λακωνία) και 1 ΠΓΕ (Λακωνία).

● Πάνω από 20% της εθνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, με 1 προϊόν ΠΟΠ (Καλαμάτα).

● Το 70% της εθνικής παραγωγής εσπεριδοειδών με παραγωγή πάνω από 550.000 τόνους (Αργολίδα, Λακωνία και Κορινθία).

● Μηλοειδή με παραγωγή 6.000 τόνων και 1 προϊόν ΠΟΠ (Αρκαδία).

● Οίνους πάνω από 70.000 τόνους με 3 προϊόντα ΠΟΠ και 9 ΠΓΕ και δύο ποικιλίες «εθνοπρεσβευτές», το Αγιωργίτικο Νεμέας και το Μοσχοφίλερο Μαντινείας, από τις 4 συνολικά της χώρας.

● Το 35% της εθνικής παραγωγής κορινθιακής σταφίδας, με παραγωγή 10.000 τόνων.

Υποδομές

Στην Πελοπόννησο, όλες οι δράσεις στον τομέα των υποδομών στοχεύουν κυρίως στην αντιμετώπιση του προβλήματος της επαρκούς άρδευση, ώστε να υπάρχει ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση. Στην Αργολίδα, επιβεβαιώθηκε ότι θα γίνει το έργο της σύνδεσης του Ανάβαλου με την Ερμιονίδα, για την ύδρευση και την άρδευση της περιοχής. Το έργο αυτό θα δώσει πολλές λύσεις όταν ολοκληρωθεί, λόγω της έντονης υφαλμύρωσης των υδάτων της περιοχής. Παράλληλη πορεία ακολουθεί και το αρδευτικό δίκτυο της Τάκας στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας. Μέχρι τώρα, λειτουργεί κυρίως σαν ταμιευτήρας, αλλά όταν ολοκληρωθούν τα αρδευτικά δίκτυα, θα απογειώσει την περιοχή για όλες τις καλλιέργειες.

Χαρακτηριστικό των φιλοδοξιών που υπάρχουν για το έργο είναι και ο σχεδιασμός που γίνεται, ώστε να είναι ένας χώρος που θα χρησιμοποιείται από τους πολίτες και για περιπάτους.Τέλος, θετική εικόνα υπάρχει και για το φράγμα στα Φιλιατρά, αφού από την περιφέρεια εκφράζεται η αισιοδοξία ότι σύντομα θα εγκατασταθεί εργολάβος για τα δίκτυα, ενώ με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες των αναδασμών στις περιοχές Φενεού στην Κορινθία, Δωρίου στη Μεσσηνία και Αλέας στην Αργολίδα.

Π. Νίκας: «Στόχος να φέρουμε τη νέα γενιά κοντά στην πελοποννησιακή γη»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε σχετικά: «Η πολιτική στον πρωτογενή τομέα εκφράζεται φυσικά από το αρμόδιο υπουργείο, ωστόσο η περιφέρειά μας διαθέτει σημαντικά περιθώρια παρεμβάσεων. Οι αρμοδιότητές μας για τον πρωτογενή τομέα είναι αρκετές και εάν εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας, μπορούμε να συμβάλουμε ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη του τόπου».

Εκφράζοντας το όραμά του και τη στρατηγική του για τον πρωτογενή τομέα, δήλωσε: «Επενδύουμε στοχευμένα σε υποδομές στον τομέα των εγγειοβελτιωτικών έργων, προωθούμε τους αναδασμούς, ενισχύουμε τη βιολογική γεωργία με ισχυρά κίνητρα και δημιουργία υποδομών, πραγματοποιούμε συνέργειες με ιδρύματα εγνωσμένου κύρους για την ανάπτυξη της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας, γιατί το ζητούμενο για μας είναι να φέρουμε τη νέα γενιά κοντά στην πελοποννησιακή γη και στον πλούτο που παράγει».