Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σύσκεψη για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2023

Την συγκρότηση επιτροπής, έργο της οποίας θα είναι η σύνταξη τεκμηριωμένου πορίσματος για την παρακολούθηση και διαχείριση της ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα -μέσα από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων σχετικού ερευνητικού προγράμματος- αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε σήμερα Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος.

Την αφορμή για την σύσκεψη έδωσε το γεγονός ότι ήδη έχει γίνει, από πλευράς υπουργείου, η κατανομή των φυτοπροστατευτικών ουσιών για το 2023, η οποία δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες που έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες.

Οπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν οι διευθυντές ΔΑΟΚ όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, την εν λόγω επιτροπή θα απαρτίζουν στελέχη από τις εν λόγω Διευθύνσεις των 5 Π.Ε. υπό τον συντονισμό του διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο. Η πανελλαδική έρευνα που θα αξιοποιήσει η επιτροπή διενεργήθηκε παράλληλα με το πρόγραμμα δακοκτονίας της περιόδου 2020 – 2021 και περιλάμβανε και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επιπλέον, έργο της επιτροπής θα είναι και η αξιοποίηση του επιτυχημένου πιλοτικού προγράμματος παρακολούθησης και ελέγχου της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών, που υλοποιήθηκε το 2022. Με το πρόγραμμα αυτό δοκιμάστηκε η λειτουργία συσκευών (gps, ροόμετρα), οι οποίες τοποθετήθηκαν στα τρακτέρ που διενεργούσαν ψεκασμούς, καταγράφοντας την κίνησή τους σε κάθε αγρόκτημα αλλά και την ποσότητα του φυτοπροστατευτικού που καταναλώθηκε.

Ταυτόχρονα όλα αυτά τα στοιχεία καταγράφονται και μεταφέρονται, μέσω κατάλληλου λογισμικού, στον αρμόδιο υπάλληλο, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσιών ελέγχου της ορθής εφαρμογής του προγράμματος. Επίσης για το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα η επιτροπή θα εκτιμήσει, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, το συνολικό κόστος που απαιτείται για την πλήρη κάλυψη στο σύνολο της Περιφέρειας.

Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και θα κατατεθεί από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών.