Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Έμπρακτη η στήριξη της πρωτογενούς οικονομίας

Χρηματοδότηση έργων βελτίωσης από τον προϋπολογισμό της περιφέρειας

της Κατερίνας Καλαντζή, αντιπεριφερειάρχη Ορεινής – Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Οι βασικές δράσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σε επίπεδο των πέντε περιφερειακών ενοτήτων της, περιλαμβάνουν τη συνεχή διενέργεια ελέγχου τιμών για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, η οποία επηρεάζει όχι μόνο τους παραγωγούς και τους εμπόρους, αλλά τελικά και τον καταναλωτή, καθώς και τη συνεχή διενέργεια ελέγχων ποιότητας των προϊόντων, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερά καλή ποιότητα του προϊόντος και η ασφάλεια του καταναλωτή.

Η περιφέρεια βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους, που είναι επιφορτισμένες με την εφαρμογή της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σε σχέση με την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα.

Παράλληλα, διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με ενώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, μεταφέρει τα προβλήματα των παραγωγών και πιέζει για τη λύση τους με συγκεκριμένες εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες προτάσεις.

Μία ακόμα από τις δράσεις της είναι η έμπρακτη συμβολή της στην προώθηση της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής, χρηματοδοτώντας, όπου είναι δυνατό, τη συμμετοχή σε εκθέσεις με μεγάλη προβολή. Έμπρακτα, επίσης, συμβάλλει και στηρίζει την πρωτογενή οικονομία, και δη την κτηνοτροφική παραγωγή, με χρηματοδότηση έργων βελτίωσης βοσκότοπων (επισκευή στεγάστρων, επισκευή ποτιστρών κ.ά.) μέσα από τον προϋπολογισμό της.

Σε συνεργασία με φορείς, όπως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που είναι και ο κύριος μηχανισμός αγροτικής εκπαίδευσης του ΥΠΑΑΤ, διοργανώνει σεμινάρια εκπαίδευσης σε αντικείμενα νέων τεχνολογιών παραγωγής ή ανάπτυξης παραγωγής νέων ανταγωνιστικών προϊόντων, με τελικό στόχο τη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών.

Ταυτόχρονα, συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς για την ανάδειξη προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και την πιστοποίησή τους, όπως το αρνίσιο κρέας, το τσαλαφούτι, το μέλι κ.ά. Η ανάδειξη των νέων πιστοποιημένων προϊόντων θα βοηθήσει τη διάδοση και την εξαγωγιμότητα των προϊόντων και, συνεπώς, τη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών.

Η περιφέρεια –που ίσως είναι και η μόνη– εφαρμόζει ένα πρότυπο πρόγραμμα περισυλλογής, απομάκρυνσης και τελικής καύσης νεκρών ζώων, βοηθώντας ουσιαστικά τον κτηνοτρόφο να μην επωμιστεί ένα επιπλέον καθήκον. Ταυτόχρονα, από πέρυσι ξεκίνησε να εφαρμόζει, και φέτος θα επαναλάβει για δεύτερη χρονιά, πρότυπο πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς (δηλαδή του παρασιτικού εντόμου Dryocosmus kuriophilus), με τη δωρεάν διανομή και οδηγίες εφαρμογής του εντόμου Torymus sinensis.

Η εφαρμογή της καταπολέμησης του εντόμου σε περίπου 1.500 στρέμματα καστανεώνων στην Ευρυτανία θα ανακουφίσει σε ορίζοντα τριετίας και θα επαναφέρει την καστανοπαραγωγή στα φυσιολογικά επίπεδα, με στόχο και αυτή η ενέργεια να αποτελέσει παράγοντα βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των παραγωγών.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων ένταξης των υποψηφίων, παρέχοντας από την αρχή ενημέρωση για τις δυνατότητες ένταξης και επιδεικνύοντας σταθερά ενδιαφέρον για την εξέλιξη των αιτήσεών τους.

Με δεδομένο ότι τα εξειδικευμένα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία είναι αρμοδιότητα της πολιτείας, έχουν εξαγγελθεί ήδη από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης, όπως η χορήγηση ενίσχυσης κτηνοτρόφων, η καλλιέργεια εκτάσεων σε αγρανάπαυση για την καλλιέργεια ζωοτροφών κ.ά. Σε επίπεδο περιφέρειας, παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή των μέτρων, παρέχοντας συμβουλές σε παραγωγούς ή ενεργοποιώντας τους να κινηθούν με αιτήσεις, όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης.

Τόσο ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, με τους συνεργάτες του, όσο και οι συνάδελφοι αντιπεριφειάρχες, είμαστε έμπρακτα δίπλα στους κτηνοτρόφους μας και στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους του. Ας μην ξεχνάμε ότι, με απόφαση του Φάνη Σπανού, είμαστε ίσως η μόνη περιφέρεια που διαχωρίσαμε θεματικώς την κτηνοτροφία από την αγροτική οικονομία με θεματική αντιπεριφέρεια, αυτήν της Ορεινής – Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας. Αυτό λέει πολλά. Δείχνει τη σημασία που έχει ο κλάδος για την περιφέρειά μας, δείχνει πόσο θέλουμε να την αναδείξουμε και να την αναπτύξουμε.

Η Κατερίνα Καλαντζή, εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, κατέχει από τον Νοέμβριο του 2021 τη θέση της αντιπεριφερειάρχη Ορεινής – Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την οποία με απόφασή του της εμπιστεύτηκε ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός.

 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μία από τις δεκατρείς αυτοδιοικητικές περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για μια νέα αυτοδιοικητική αρχή, η οποία περιλαμβάνει πέντε περιφερειακές ενότητες, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα. Καταλαμβάνει συνολική έκταση 15.549 τετρ. χλμ. και διαθέτει εξαιρετικά ενδιαφέροντα και πολύμορφα γεωμορφολογικά, κοινωνικοοικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, δημιουργώντας ένα σύνολο με σημαντικά πλεονεκτήματα (πλούσια και αξιόλογη παραγωγική βάση, αγροτική παραγωγή και βιομηχανία, ορεινούς όγκους, λατομικές περιοχές, μεγάλα δάση, πεδιάδες, εσωτερικά και παραθαλάσσια νερά, ακτές ακόμα και νησί, σημαντικό φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα και δυνατότητες υπηρεσιών ειδικά στον τουρισμό και στο εμπόριο).

Δυνατά σημεία της ταυτότητάς της στον διεθνή και ευρωπαϊκό περιφερειακό χώρο αποτελούν:

• Η πλούσια παραγωγική γεωργική γη, με σημαντικότερη την πεδιάδα της Κωπαΐδας.

• Οι σημαντικοί υδάτινοι υπόγειοι και επιφανειακοί της πόροι.

• Η παραγωγική της εξειδίκευση στον δευτερογενή τομέα και η πρωτιά της στη μεταλλουργική βιομηχανία, ιδίως η συνδεδεμένη με τον βωξίτη και την παραγωγή αλουμινίου.

• Οι πολιτιστικοί πόροι της, με προεξάρχοντες τον Διεθνή Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών και τον συμβολικό χώρο των Θερμοπυλών, καθώς και η κοινή ιστορική παρουσία των επιμέρους τόπων της.

• Τα μεγάλα φυσικά ορεινά οικοσυστήματα και τοπία, οι ιδιότυποι θαλάσσιοι και νησιωτικοί χώροι, που αποτελούν αποθέματα βιοποικιλότητας ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ή εναλλακτικών μορφών ενέργειας και αναψυχής.

• Διασχίζεται από εθνικά δίκτυα μεταφορών (ΠΑΘΕ, Σιδηρόδρομος), ενώ διαθέτει και σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου.