Κομισιόν: Περικοπές 5% στην ΚΑΠ και 8% στα διαρθρωτικά κονδύλια

Κύμα αντιδράσεων για τις περικοπές του κοινοτικού προϋπολογισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει σήμερα το σχέδιό της για τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς μετά το Brexit, που περιλαμβάνουν επίμαχα μέτρα, όπως περικοπές στην κοινή αγροτική πολιτική και στην πολιτική συνοχής, καθώς και μία νέα σύνδεση ανάμεσα στην καταβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τον σεβασμό του κράτους δικαίου, που ήδη αμφισβητείται στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

Έπειτα από μήνες προπαρασκευής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει σήμερα Τετάρτη 2/5 τις τελευταίες πινελιές  στις προτάσεις της για την περίοδο 2021-2027, τις οποίες ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει το απόγευμα τους ευρωβουλευτές.

«Θα  παρουσιάσουμε μία πρόταση που πιστεύω ότι διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα σε εκείνους που θα πληρώνουν περισσότερα και εκείνους που θα αποδεχθούν περικοπές», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, ο Γερμανός Γκούντερ Ετινγκερ σε συνέντευξή του στη δημόσια γερμανική τηλεόραση.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που γνωρίζει το θέμα, η Επιτροπή θα προτείνει έναν συνολικά αυξημένο προϋπολογισμό, που θα περιλαμβάνει περικοπές 6% στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και 8% στα διαρθρωτικά κονδύλια, που είναι ιδιαιτέρως προσφιλή στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Αυτό το κοκτέιλ οικονομιών και οι νέοι προτεινόμενοι πόροι έχουν ως στόχο, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, να δώσουν στην Ενωση τα μέσα για να διαχειριστεί τη λειτουργία της Ενωσης των 27 μετά το Brexit, καθώς η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου στο τέλος του Μαρτίου 2019 καθιστά την εξίσωση «του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου» πολυπλοκότερη από ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ