Τι περιλαμβάνει το επερχόμενο νομοσχέδιο για τις άδειες στάβλων

To επερχόμενο νομοσχέδιο που θα προβλέπει τις διαδικασίες αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου.

Η παρουσίαση αυτή αποτελεί πρόταση νομοσχεδίου, οπότε όπως γίνεται αντιληπτό υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμη, μέχρι να εισαχθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι στο λεγόμενο «ερανιστικό» νομοσχέδιο, του οποίου η διαδικασία διαβούλευσης έληξε στις 21 Απριλίου περιλαμβάνεται πρόβλεψη για παράταση στο περιθώριο έκδοσης άδειας λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως τις 31/12/2020.

ΥπΑΑΤ: Πιο απλή η έκδοση άδειας στάβλου

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης παρουσίασε το νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην απλοποίηση της αδειοδότησης συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα αφορά υδατοκαλλιέργειες, κτηνοτροφικές δραστηριότητες, ορισμένες κτηνιατρικές δραστηριότητες (εκτροφεία, κτηνιατρικές κλινικές και κτηνιατρεία).

Η απλοποίηση αφορά κυρίως την αλλαγή της διαδικασίας έκδοσης  άδειας εγκατάστασης και την αντικατάστασή της με γνωστοποίηση μέσω ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ). Στις ανωτέρω δραστηριότητες στις οποίες απλοποιείται η διαδικασία «αδειοδότησης», ενσωματώνονται διατάξεις που αφορούν την «σιωπηρή έγκριση», δηλαδή στην περίπτωση όπου οι αρμόδιες για τον έλεγχο υπηρεσίες, δεν διεκπεραιώσουν τον επιτόπιο έλεγχο εντός προκαθορισμένου από την κατά περίπτωση νομοθεσία χρονικού διαστήματος.

 Επίσης, τροποποιούνται τα παράβολα που θα ισχύσουν για ίδρυση νέας δραστηριότητας, ορίζονται αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων και καταγράφονται εξουσιοδοτικές διατάξεις για έκδοση ΚΥΑ με το Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον επιμερισμό κυρώσεων. Επιπροσθέτως, ορίζονται αρχές εξέτασης ειδικών διοικητικών προσφυγών.

Σημειώνεται, ότι από την διαδικασία έγκρισης, εξαιρούνται οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατηγορίας Α1 και Α2 (μεγάλης δυναμικότητας) ενώ αυτές των κατηγοριών Β (μεσαίας και μικρής δυναμικότητας) μεταπίπτουν σε καθεστώς γνωστοποίησης.