Τι περιμένουν από την «Επιτροπή Σοφών» οι αγρότες

Πυκνή σε τηλεσυνέδρια και ανακοινώσεις η εβδομάδα που φεύγει.

Ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, για παράδειγμα, ανέφερε σε εκδήλωση της Euractiv ότι κάθε ημέρα περίπου 1.000 αγρότες εγκαταλείπουν το αγροτικό επάγγελμα στην ΕΕ, τάση που πρέπει να ανατραπεί.

Η λύση, βέβαια, δεν βρίσκεται σε προτάσεις όπως αυτές του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, όπου, εκτός των άλλων, προτείνεται να ανοίξουν πλήρως τα ευρωπαϊκά σύνορα στα προϊόντα αγροδιατροφής τρίτων χωρών για να διευκολυνθεί το παγκόσμιο εμπόριο.

Το αντίθετο μάλιστα, καθώς, όπως είχε δηλώσει η πρόεδρος της Κομισιόν, η ΕΕ θα προστατέψει τους αγρότες της από τις εισαγωγές προϊόντων που δεν θα παράγονται με τις νέες υψηλές προδιαγραφές που θα θεσπιστούν στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Η λύση βρίσκεται, κατά τα λεγόμενα του επιτρόπου, στην υποβοήθηση των αγροτών να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των δύο νέων Στρατηγικών, «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και «Βιοποικιλότητα». Μάλιστα, σχολίασε ότι οι πιο παραγωγικοί αγρότες της ΕΕ είναι, με βάση τα στοιχεία, όχι οι μεγάλες μονάδες αλλά αυτοί που καλλιεργούν περίπου 100 στρέμματα και που αποτελούν τον παραγωγικό πυρήνα της Ευρώπης.

Για να προσθέσει σε επιχειρήματα ο διευθυντής της Γ.Δ. Agri Τάσος Χανιώτης, οι αγρότες, σε αντίθεση με άλλους επαγγελματίες, δεν καλούνται να αλλάξουν δουλειά, αλλά προσέγγιση και να αποκτήσουν ενημέρωση και γνώση.

Πόσο εύλογες είναι, λοιπόν, οι ανησυχίες των αγροτών που καλούνται να μειώνουν τη χρήση των εισροών και να «παράγουν περισσότερα με λιγότερα»; Μία πρώτη έμμεση απάντηση βρίσκεται σε ένα στοιχείο που παραθέτει η ιστοσελίδα των συνδέσμων προϊόντων φυτοπροστασίας της ΕΕ (ECPA). Εκεί αναγράφεται ότι, μεταξύ του έτους 1960 και σήμερα, οι δραστικές ουσίες ζιζανιοκτονίας ενός εκταρίου γης μειώθηκαν από τα 2.400 στα 75 γραμμάρια, δηλαδή κατά 97%! Με άλλα λόγια, η σύγχρονη γνώση, η καινοτομία και η ορθολογική χρήση μπορεί να μειώνουν τις εισροές, ενώ ταυτόχρονα τις κάνουν πιο αποτελεσματικές.

Το μεγάλο ζητούμενο, λοιπόν, ίσως το έθεσε ο καθηγητής Νίκος Βέττας, κατά το διήμερο τηλεσυνέδριο του ΙΟΒΕ και της ΕΕ χθες και προχθές. Όπως τόνισε, από την Ελλάδα δεν απουσιάζουν ούτε οι φυσικοί και οικονομικοί πόροι, ούτε το ανθρώπινο κεφάλαιο και η τεχνογνωσία. Απουσιάζουν το σχέδιο και η αποφασιστικότητα. Ας ευχηθούμε η «Επιτροπή Σοφών», της οποίας ο ίδιος είναι στέλεχος, να καλύψει άμεσα το σημαντικό αυτό το κενό.