Περονόσπορος και ωίδιο χτυπούν και τις υπαίθριες καλλιέργειες κολοκυθιών

Προσβολές από τον περονόσπορο διαπιστώθηκαν στις υπαίθριες καλλιέργειες με κολοκυθιές μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Σύμφωνα με τις συστάσεις χρειάζεται απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων από τα φυτά και ψεκασμός των φυτών μόνο μετά τη διαπίστωση του παθογόνου, με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού μετά από οκτώ ημέρες.

Ωίδιο

Συνεχίζονται και οι προσβολές από το ωίδιο στις καλλιέργειες με κολοκυθιές στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και στον Παλαμά Φθιώτιδας. Τα συμπτώματα αφορούν την εμφάνιση μικρών, λευκών κηλίδων στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις εξανθήσεις.

Για την καταπολέμησή του χρειάζεται απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων από τα φυτά, καθώς και ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού μετά από οκτώ ημέρες.

Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.