Πεσμένες οι αποδόσεις, ανεβασμένες οι τιμές για το κρεμμύδι

Την έναρξη της συλλογής του κρεμμυδιού, λευκού και κόκκινου, ξεκίνησαν οι παραγωγοί στη Στερεά Ελλάδα. Οι οψιμότερες περιοχές θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Μαΐου, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Κύριο χαρακτηριστικό της νέας καλλιεργητικής περιόδου είναι οι αυξημένες τιμές, σχεδόν στο διπλάσιο από τις περσινές, με αισθητά όμως μειωμένη την παραγωγή. Καλύτερη εικόνα δείχνουν να έχουν τα κρεμμύδια που σπάρθηκαν στις αρχές της άνοιξης και αναμένεται να βγουν προς τα τέλη του καλοκαιριού.

Στη νέα συλλεκτική περίοδο αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Δρίτσας, παραγωγός κρεμμυδιού από τη Θήβα. Ο κ. Δρίτσας υποστηρίζει ότι το ξεκίνημα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο έγινε με αυξημένη τιμή σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. «Τα λευκά κρεμμύδια ξεπέρασαν τα 50 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περσινή χρονιά ξεκινήσαμε στα 20 λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για τα κόκκινα, που η τιμή είναι σημαντικά αυξημένη και φτάνει στα 70 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι κυμαινόταν μόλις στα 25».

Αρνητική όμως για τον ίδιο ήταν η εικόνα των αποδόσεων, τις οποίες χαρακτήρισε επιεικώς μέτριες. «Τα χωράφια μας δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τους 3 τόνους το στρέμμα, λόγω του καιρού».

Όπως ισχυρίζεται, μία μέση στρεμματική παραγωγή κυμαίνεται για αυτές τις ποικιλίες, και αυτή την περίοδο, από 4 έως 5 τόνους το στρέμμα. «Αν φτάναμε αυτές τις αποδόσεις, με αυτές τις τιμές, θα έμενε και σε εμάς ένα καλό κέρδος, καθώς το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει σημαντικά», καταλήγει ο κ. Δρίτσας.

Για περιοχές στη Βοιωτία με μεγάλες ζημιές από τον παγετό έκανε αναφορά ο Γιώργος Μπεκρής, παραγωγός από το Λουτούφι Βοιωτίας. Υποστηρίζει ότι οι ζημιές ξεπερνούν ακόμη και το 70% της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές, όπου οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα ήταν πολύ χαμηλές όταν τα φυτά είχαν αναπτυχθεί. «Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ έχει επισκεφτεί την περιοχή μας και αναμένουμε τις εκτιμήσεις».

Για τις υπόλοιπες περιοχές της Βοιωτίας, όπως ο ίδιος εκτιμά, «η εικόνα είναι καλύτερη και οι παραγωγοί θα έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα». Κλείνοντας ο κ. Μπεκρής τόνισε τη μεγάλη έλλειψη εργατών γης σε αυτή την περίοδο της συλλογής, στην ευρύτερη περιοχή, όπου ο ίδιος δραστηριοποιείται.

Αισιοδοξία για τα κόκκινα της Φθιώτιδας

Για μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις στην περιοχή της Λοκρίδας κάνει λόγο ο Αχιλλέας Γκούρας, παραγωγός κρεμμυδιού. Εκτιμά ότι «η παραγωγή σε σύγκριση με πέρυσι ήταν ιδιαίτερα προβληματική, με αποτέλεσμα η μέση απόδοση αυτή την περίοδο να κυμαίνεται στους 3 – 3,5 τόνους το στρέμμα, όταν μέσες αποδόσεις ξεπερνούν τους 5 τόνους».

Παράλληλα, δείχνει αισιόδοξος για τις τιμές του κρεμμυδιού, οι οποίες κυμαίνονται πάνω από 50 λεπτά το κιλό. Τονίζει το ενδιαφέρον των εμπόρων αυτή την περίοδο για κρεμμύδι, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Σε ό,τι αφορά το κόκκινο κρεμμύδι, το οποίο αναμένεται για συλλογή στις αρχές Ιουνίου, δηλώνει ότι η εικόνα που παρουσιάζει είναι εξαιρετική και αναμένει μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις.