«Πετάει» στα 7,35 ευρώ στα σούπερ μάρκετ το χοιρινό

Κίνα-Ισπανία: Οι εισαγωγές επεξεργασμένου χοιρινού της Ιβηρικής αυξήθηκαν κατά 408% την τελευταία πενταετία

Η διατήρηση των υψηλών τιμών στα χοιρινά εισαγωγής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που συμπαρασύρει προς τα πάνω τη ζήτηση και τις τιμές στο εγχώριο χοιρινό, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, Γ. Μπούρας. Έτσι, ενώ άλλες χρονιές οι τιμές σε άλλες χώρες έπεφταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες «ενθαρρύνοντας» τις εισαγωγές, φέτος δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο. Η τιμή για τους παραγωγούς παγιώθηκε τους δύο τελευταίους μήνες στο 1,5 ευρώ το κιλό, ενώ την τελευταία εβδομάδα είδαμε ότι «τσίμπησε» και στα σούπερ μάρκετ. Για την ακρίβεια, καταγράψαμε την προηγούμενη Τρίτη τιμή στο εγχώριο χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο στα 7,35 ευρώ το κιλό, από τα 6,95 που έφτανε την προηγούμενη εβδομάδα, την μπριζόλα λαιμού στα 6,25 ενώ μια εβδομάδα πριν έφτανε στα 5,95 ευρώ και τις μπριζόλες με κόκαλο στα 6,7 ευρώ το κιλό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, στη λιανική το χοιρινό είναι ένα κρέας που γενικευμένα δεν πωλείται φθηνά, ενώ οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ το χρησιμοποιούν συχνά ως κράχτη για την προσέλκυση καταναλωτών με προσφορές, εξαιτίας των οποίων βλέπει κανείς αυξομειώσεις.

Η τιμή παραγωγού κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες παραμένει στα ίδια επίπεδα. Στη λιανική, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική. Το χοιρινό μπούτι έχει ανατίμηση μέχρι και 50% , ενώ η μπριζόλα με κόκαλο «πέταξε» από τα 4,79 στα 6,7 ευρώ.

Των Μελίνα Ζιάγκου και Χριστίνας Καραβοκύρη