Πετυχημένη η 2η Θρακο-Μακεδονική «Synergia»

Πετυχημένη η 2η Θρακο-Μακεδονική «Synergia»

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η 2η Θρακο-Μακεδονική «Synergia» Ενδοπεριφερειακής Προώθησης Τοπικών Προϊόντων Διατροφής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Αλεξανδρούπολη στις 20 Μαΐου. Τα αποτελέσματά της όσο και τα μηνύματά της ήταν σημαντικά, όχι μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και σε επίπεδο χώρας.

Συγκριμένα, παρουσιάστηκε στο σύνολο της Περιφέρειας ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων διατροφής, καθώς συμμετείχαν 106 επιχειρήσεις και φορείς. Οι επισκέπτες και οι επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους παραγωγούς και να ενημερωθούν αναλυτικά για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων.

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, επιχειρηματίες εστιατορίων, καφέ, εκπρόσωποι των ξενοδόχων είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εκθέτες με στόχο τη συνεργασία και την προμήθεια προϊόντων για τα καταστήματά τους. Εμπλουτίστηκε η βάση δεδομένων προϊόντων διατροφής της Περιφέρειας, και συνεχίστηκε η ανάδειξη της ντόπιας Θρακο-Μακεδονικής διατροφής με πολίτικα στοιχεία.

Επιπλέον, αναδείχθηκε η ανάγκη δημιουργίας συνεργασιών και δικτυώσεων μεταξύ των παραγωγών, ομοίων ή ομοειδών προϊόντων, οριζοντίως του αγροδιατροφικού, αλλά και του μεταποιητικού τομέα. Ενισχύθηκε η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην κατεύθυνση της ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης, υποστήριξης κι αλληλεγγύης. Προωθήθηκε η σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Αναδείχθηκε η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών επιχειρήσεων και προβλήθηκε η οικονομική δραστηριότητα της Περιφέρειας στον αγροδιατροφικό τομέα. Πραγματοποιήθηκαν εβδομήντα οκτώ περίπου συνεργασίες επιχειρηματιών του παραγωγικού τομέα με τις σειρές πώλησης προϊόντων, αλλά και χώρων εστίασης.

Τα εγκαίνια της 2ης Θρακο-Μακεδονικής «Synergia» τέλεσαν η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γεώργιος Παυλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης.

Η κ. Κόλλια – Τσαρουχά μετέφερε ότι «μέχρι τώρα υπήρχαν ενδοπεριφερειακές ανισότητες, δεν γνωρίζαμε τι προϊόντα παράγει ο κάθε νομός», χαρακτηρίζοντας σπουδαία την προσπάθεια που γίνεται στην ΠΑΜ-Θ.

Ο κ. Παυλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η SYNERGIA είναι ένα εργαλείο επίτευξης του κοινού σκοπού όλων των κατοίκων της Περιφέρειας μέσα από την παρουσίαση των προϊόντων αλλά και των δυνατοτήτων της. Η επίτευξη ενιαίας καταναλωτικής συνείδησης πρώτον, και δεύτερον η οικονομική αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα. Η οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων και των κατοίκων αυτών, η οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των κλάδων παραγωγής, των κλάδων κατανάλωσης, των κλάδων του Τουρισμού, των πάντων που κινούνται μέσα σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο».

Στο πλαίσιο της 2ης Θρακο-Μακεδονικής «Synergia» παρουσιάστηκαν παραδοσιακές συνταγές της Θρακο-Μακεδονικής Κουζίνας με πολίτικα στοιχεία από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, εδέσματα τα οποία δοκίμασαν οι παρευρισκόμενοι.