Πετυχημένη η 13η Agrothessaly στη Λάρισα, με ρεκόρ επισκεπτών

Τα συμπεράσματα των ενημερωτικών εκδηλώσεων

www.fb.com/giannoulakisphotography https://www.instagram.com/dimitris.giannoulakis.50/

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των διοργανωτών Helexpo και Δήμου Λαρισαίων, αλλά και των εκθετών για τη μεγάλη προσέλευση που καταγράφηκε στη 13η Πανελλήνια Αγροκτηνοτροφική Έκθεση Agrothessaly, που πέρασε στην ιστορία.

www.fb.com/giannoulakisphotography
https://www.instagram.com/dimitris.giannoulakis.50/

Για τέσσερις ημέρες η καρδιά του αγροτικού κόσμου της χώρας χτυπούσε στη Σκεπαστή αγορά της Νεάπολης, όπου παρουσιάστηκαν όλες οι νέες τεχνολογίες, νέα μηχανήματα και καινούργιες καλλιεργητικές πρακτικές.

Παράλληλα, χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, με επίκεντρο την τεχνολογία και την καινοτομία στον αγροτικό τομέα, προέκυψαν και από τις ενδιαφέρουσες ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης. Μάλιστα, ιδιαίτερα επίκαιρη χαρακτηρίστηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων Ελλάδος για τα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς συνέπεσε με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης.

www.fb.com/giannoulakisphotography
https://www.instagram.com/dimitris.giannoulakis.50/

Έντονο το ενδιαφέρον παραγωγών και σπουδαστών

Αρκετοί παραγωγοί αφιέρωσαν πολύ χρόνο (βοήθησε και ο καλός καιρός) στα υπαίθρια περίπτερα με τα γεωργικά μηχανήματα, με τα νέα μοντέλα που επανεμφανίστηκαν μετά από καιρό στον ελληνικό χώρο να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Και αφού οι τιμές των καινούργιων τρακτέρ χαρακτηρίστηκαν «τσιμπημένες», η αξιοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης για όσους θέλουν να επενδύσουν μοιάζει μονόδρομος.

Λίγες μέρες πριν από τη σπορά των εαρινών καλλιεργειών, οι παραγωγοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εργαλεία κατεργασίας εδάφους, εφόδια, πολλαπλασιαστικό υλικό, σπόρους, αλλά και σε ό,τι μειώνει το κόστος παραγωγής (αντλητικά συγκροτήματα, φωτοβολταϊκά πάνελ κ.λπ.).

www.fb.com/giannoulakisphotography
https://www.instagram.com/dimitris.giannoulakis.50/

Αρκετοί ήταν και οι μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων, σπουδαστές/φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που επισκέφθηκαν οργανωμένα την κλαδική έκθεση και συνομίλησαν με Έλληνες και ξένους εκθέτες και εμπορικούς επισκέπτες από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο κ.λπ. Ενημερώθηκαν για μια μεγάλη γκάμα εκθεμάτων, όπως ελκυστήρες, μηχανήματα και εργαλεία για κάθε είδους γεωργική εργασία, θερμοκηπιακό, κτηνοτροφικό και δασικό εξοπλισμό, γεωργικά φάρμακα-λιπάσματα, ψεκαστικά drones, αλλά και για θέματα αγροτικής επικαιρότητας, επισκεπτόμενοι το περίπτερο της «ΥΧ».

www.fb.com/giannoulakisphotography
https://www.instagram.com/dimitris.giannoulakis.50/

Μεγάλη η δυναμική της έκθεσης

Σύμφωνα με τη Helexpo, «με αυξημένη συνολική επισκεψιμότητα και σημαντική άνοδο κατά 98% στον αριθμό των εμπορικών επισκεπτών, ολοκληρώθηκε στις 12 Μαρτίου η 13η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία ‘‘AgroThessaly’’ στη Λάρισα. Οι επισκέπτες έφτασαν τους 46.234, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη δυναμική της AgroThessaly. Οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες προήλθαν από την Ισπανία, την Αυστρία, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η 13η AgroThessaly, που αποτελεί μια ισχυρή εκθεσιακή σύμπραξη ανάμεσα στη ΔΕΘ-HELEXPO και στον Δήμο Λαρισαίων, είχε 766 εκθέτες (269 άμεσους και 497 έμμεσους) από 34 χώρες και εκθεσιακό χώρο 25.000 τ.μ.».

www.fb.com/giannoulakisphotography
https://www.instagram.com/dimitris.giannoulakis.50/

Να σημειωθεί ότι η τελετή έναρξης της Agrothessaly ήταν λιτή, λόγω του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, ενώ, όπως αναμενόταν, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν παρέστη σε αυτήν, ούτε στις ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν. Αντιθέτως, στον εκθεσιακό χώρο περιόδευσαν αρκετοί βουλευτές, υποψήφιοι και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων.

Ημερίδες Πανεπιστημίου και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Οι σύγχρονες τεχνολογίες στον αγροδιατροφικό τομέα αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην έκθεση, με τους επιστήμονες να παρουσιάζουν επιμέρους θεματικές ενότητες με έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές για μία ανταγωνιστική και καινοτόμο ελληνική γεωργία. Αναλυτικότερα, οι ομιλίες που αναπτύχθηκαν στην ημερίδα ήταν οι εξής:

✱ «Κοινή Αγροτική Πολιτική ΕΕ. Γιατί αλλάζει; – Τι αντιμετωπίζει; – Πώς μπορεί να ωφελήσει;» Γεώργιος Βλόντζος, αναπληρωτής καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας.

✱ «Φαρμακευτικά – Αρωματικά Φυτά: Μία νέα διέξοδος στον αγροτικό τομέα» Κυριάκος Γιαννούλης, επίκουρος καθηγητής Γεωργίας με έμφαση στην καλλιέργεια Ενεργειακών, Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.

✱ «Σύγχρονες τεχνολογίες στην αντιμετώπιση εντομολογικών εχθρών» Χρήστος Αθανασίου, καθηγητής Εντομολογίας.

✱ «Αμυγδαλιά – Φιστικιά: Ερευνητικές δράσεις υποστήριξης της καλλιέργειας» Περσεφόνη Μαλέτσικα, επίκουρη καθηγήτρια Δενδροκομίας – Ελαιοκομίας.

✱ «Σύγχρονες μοριακές μέθοδοι κατανόησης της λειτουργίας των φυτών: Η χρήση τους στην αυθεντικοποίηση και στην ιχνηλασιμότητα των διατροφικών προϊόντων» Παναγιώτης Μαδέσης, επίκουρος καθηγητής Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας.

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης.

Στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για την καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την εμπορία των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Ελλάδα αναφέρθηκε –στην ημερίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που προηγήθηκε– η Δρ. Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, καθηγήτρια ΑΦΦ του Τμήματος Αγροτεχνολογίας-Γεωπονίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ) στη διεθνή αγορά, διαχωρίζοντας αυτά που προέρχονται από συλλογή στη φύση, στις καλλιέργειες σε ορεινές και πεδινές περιοχές και σε μονάδες κλειστού τύπου, την υφιστάμενη κατάσταση και το εθνικό στρατηγικό σχέδιο που έχει ως στόχο να καθοριστούν τα μέτρα και οι ενέργειες που θα εφαρμοστούν για την ανταγωνιστική ανάπτυξη της καλλιέργειας, επεξεργασίας και εμπορίας των ΑΦΦ στη χώρα.

Η ίδια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της πλούσιας βιοποικιλότητας και με την εφαρμογή πρωτοκόλλου καλλιέργειας τυποποίησης, επεξεργασίας και εμπορίας να αναδείξει τα ΑΦΦ και να παραγάγει προϊόντα υπεραξίας, προς όφελος του παραγωγού και της οικονομίας της χώρας.

Ο Νικόλαος Σαμαράς, επιστημονικά υπεύθυνος του έργου Invest στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μίλησε για τη σύνδεση της Σύμπραξης των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων Invest με τη γεωργία και το περιβάλλον και τις πανεπιστημιακές συμπράξεις στο πλαίσιο του Erasmus+. Μέχρι σήμερα στη διαδικασία δημιουργίας υπάρχουν 44 ΕΠ σε όλη την Ευρώπη. Συμμετέχουν 340 ιδρύματα, από 31 χώρες, 8 ελληνικά πανεπιστήμια συμμετέχουν σε ισάριθμες συμμαχίες, με πάνω από 1.300 εξωτερικούς εταίρους (Associated Partners).

Στα βήματα για την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας, στον τρόπο για την αύξηση της αποδοτικότητας της ελληνικής γεωργίας και στη συλλογή δεδομένων για τη χαρτογράφηση ιδιοτήτων, τον διαχωρισμό ζωνών διαχείρισης, την εφαρμογή εισροών με μεταβλητές δόσεις, τη χαρτογράφηση παραγωγής και τη μελέτη αποδοτικότητας εφαρμογής πρακτικών γεωργίας ακριβείας μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλης Λιάκος.

Ο καθηγητής Αγρομετεωρολογίας και Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Δαλέζιος, αναφέρθηκε στα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, στην αγροκλιματική ζωνοποίηση για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και στις δορυφορικές μεθοδολογίες γεωργίας ακριβείας, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης αρδευτικού νερού και λίπανσης. Παράλληλα, ανέλυσε τους στόχους της αγροκλιματικής ζωνοποίησης, που είναι οι βιώσιμες ζώνες παραγωγής και η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

Ο υπεύθυνος ΓΜΤ/ΕΛΚΕ ΠΘ, Θωμάς Θωμαΐδης, παρουσίασε τις υπηρεσίες και τις δράσεις του γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στα αγροβολταϊκά συστήματα και στα θερμοκήπια, η περίπτωση «Regace», αναφέρθηκε η μηχανολόγος-μηχανικός, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρυσούλα Παπαϊωάννου, ενώ για τις νέες προκλήσεις στην καλλιέργεια ξηρών καρπών τον λόγο πήρε ο καθηγητής Δενδροκομίας του ΠΘ Αλέξανδρος Παπαχατζής.

«Από την έρευνα στην εφαρμογή: Οδικός χάρτης για μια πράσινη ανάπτυξη» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Τα θέματα που αναλύθηκαν από τους ερευνητές του ιδρύματος ήταν τα εξής:

✱ «Νέα ΚΑΠ και κλιματική αλλαγή: Καινοτόμες καλλιέργειες ή καινοτόμες καλλιεργητικές τεχνικές» από τον Δημήτρη Μπεσλεμέ.

✱ «Η επίδραση της ξηρασίας στο Βαμβάκι» από τη Δήμητρα Λόκα.

✱ «Καλλιέργειες με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής» από τον Δημ. Μπαξεβάνο.

✱ «Καινοτόμες εφαρμογές και νέες τεχνολογίες στη λίπανση αζώτου» από τον Ελευθέριο Ευαγγέλου.

✱ «Εφαρμογές της μοριακής τεχνολογίας στη σύγχρονη φυτοπροστασία» από τον Αθανάσιο Δαλακούρα.