Ρύζι: Πιάνει τα 50 λεπτά το Ρονάλντο

Πράξεις στα 47 λεπτά για το Indica, δίνουν 60 λεπτά για τις λιγοστές Καρολίνες οι μύλοι

Με καλές προϋποθέσεις που επιτρέπουν στους παραγωγούς να αισιοδοξούν μετά τη δύσκολη, ιδίως σε ό,τι αφορά τα κόστη παραγωγής, καλλιεργητική χρονιά, έχει ξεκινήσει η φετινή εμπορική σεζόν στο ρύζι.

Τρεις περίπου εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του αλωνισμού, η ζήτηση τόσο από την εγχώρια, όσο και από τη διεθνή αγορά, είναι ζωηρή, ενώ οι προσφερόμενες τιμές φτάνουν τα 50 λεπτά/κιλό για τα μεσόσπερμα Ρονάλντο και τα 47 λεπτά για τα μακρύσπερμα Indica. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των εγχώριων ορυζόμυλων και για την Καρολίνα, για την οποία έχουν ακουστεί προτάσεις ακόμα και για 60 λεπτά το κιλό, ωστόσο οι ποσότητες είναι λιγοστές, αφού οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν δεν ξεπερνούν τα 5.000-6.000 στρέμματα.

Με ρέγουλα πωλούν οι παραγωγοί

Στην παρούσα φάση, το ενδιαφέρον των αγοραστών φαίνεται μεγαλύτερο από τη διάθεση των παραγωγών να προχωρήσουν σε πωλήσεις. Αυτό δεν σχετίζεται μόνο με την προσδοκία για ακόμα υψηλότερες τιμές, η οποία πάντως δεν είναι αδικαιολόγητη με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, με τη μείωση των ποσοτήτων σε Ιταλία και Ισπανία. Ένας επιπλέον λόγος αφορά το επικείμενο κλείσιμο της τρέχουσας φορολογικής χρήσης και τον κίνδυνο των υψηλών τζίρων, με τα αντίστοιχα φορολογικά βάρη που αυτοί μπορούν να επισύρουν, ενώ αρκετή ασάφεια υπάρχει και γύρω από τις διατάξεις που «ανταμείβουν» με μείωση 50% του φόρου τους συνεταιρισμένους αγρότες.

«Υπάρχει πράγματι αρκετή κινητικότητα από τους αγοραστές αυτή την περίοδο. Οι ορυζόμυλοι θέλουν να κλείσουν κάποια συμβόλαια και δεν έχουν μαζέψει ακόμα τις ποσότητες που θέλουν», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Β’, Βασίλης Κουκουρίκης. «Η αγορά για τα Ρονάλντο βρίσκεται στα 50 λεπτά, ενώ τα Βonnet στα 47 λεπτά/κιλό. Για τις Καρολίνες, πριν από δύο εβδομάδες είχαν ακουστεί τα 55 λεπτά, ωστόσο για όσους είχαν ποσότητες ήταν μάλλον εύκολα και τα 60 λεπτά», προσθέτει.

«Αυτό το διάστημα οι παραγωγοί πουλάνε σχετικά μικρές ποσότητες, ανάλογα με τις ανάγκες τους, τόσο για φορολογικούς λόγους, όσο κι επειδή υπάρχει μια ελπίδα ότι οι τιμές μπορούν να φτάσουν ακόμα ψηλότερα», σημειώνει ο κ. Κουκουρίκης. Παρά τη μείωση των στρεμμάτων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλάστρας Β’ συγκέντρωσε φέτος 40.000 τόνους, όσους δηλαδή και πέρυσι, καθώς «υπήρξαν και αρκετοί παραγωγοί που δεν είναι μέλη, αλλά μας εμπιστεύτηκαν τη σοδειά τους».

Ευκαιρίες λόγω των προβλημάτων σε Ιταλία και Ισπανία

«Η Τουρκία αρχίζει να εμφανίζεται σιγά-σιγά, ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ευρώπη αφού, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία, η Ελλάδα θα κληθεί, όπως φαίνεται, να καλύψει φέτος κάποιες αγορές», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α’, Χρήστος Γκατζάρας. «Τα Ρονάλντο βρίσκονται στα 49-50 λεπτά, στα Indica έχουν γίνει κάποιες πράξεις με μικρές ποσότητες στα 47 λεπτά και οι υπόλοιπες στα 45-46 λεπτά», επισημαίνει.

«Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι ερχόμαστε από μια δύσκολη χρονιά με πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής», συμπληρώνει, εξηγώντας ότι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τους παραγωγούς ενόψει της επόμενης καλλιεργητικής χρονιάς: «Το κόστος καλλιέργειας ανέρχεται πλέον στα 450 ευρώ/στρέμμα. Πέρυσι γεμίζαμε το ρεζερβουάρ του τρακτέρ με 300 ευρώ, φέτος για την ίδια ποσότητα απαιτούνται 580 ευρώ ενώ τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί κατά 200 ευρώ».

Ζητούνται διευκρινίσεις για τη μείωση φόρου

Ο ίδιος τονίζει ότι στον αγροτικό κόσμο υπάρχουν αρκετά θολά σημεία γύρω από τη μείωση της φορολογίας κατά 50% στους οργανωμένους σε ομάδες και συνεταιρισμούς παραγωγούς. Όπως σημειώνει, αρκετοί διαθέτουν το ρύζι τους μέσω του συνεταιρισμού αλλά κάποιο άλλο προϊόν, όπως π.χ. βαμβάκι μεμονωμένα. «Θα ισχύσει για αυτούς η μείωση;», διερωτάται.

O Aγροτικός Συνεταιρισμός Χαλάστρας Α’ συγκέντρωσε φέτος περί τους 35.000 τόνους. Ο κ. Γκατζάρας εκφράζει πάντως τον φόβο ότι, εφόσον δεν μπει φρένο μέσω δασμών στις εισαγωγές από χώρες όπως η Καμπότζη και η Μιανμάρ, θα υπάρξουν στην εξέλιξη της σεζόν πιέσεις στις τιμές του μακρύσπερμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και πρώην επικεφαλής της Διεπαγγελματικής Ρυζιού, Χρήστος Τσιχήτας, κάνει λόγο για μια καλή, όπως εξελίσσεται μέχρι στιγμής, εμπορική σεζόν.

«Υπάρχουν συμβόλαια για πωλήσεις στο εξωτερικό και, πιο συγκεκριμένα, σε Ιορδανία, Βουλγαρία και όπου αλλού καταναλώνονται τα Ρονάλντο. Ενδιαφέρον επίσης υπάρχει και από δυτικές χώρες, αφού η Ιταλία και η Ισπανία είχαν προβλήματα και οι παραγωγές τους είναι μειωμένες λόγω της ξηρασίας και της έλλειψης βροχοπτώσεων», εξηγεί.