Πίεση τιμών και συνωστισμός στο ράφι για τις πτηνοτροφικές

Πανδημία και λουκέτα στην εστίαση στράγγιξαν από ρευστό τις επιχειρήσεις του κλάδου

Στην αναμονή, ώστε οι υποσχέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για στήριξη στον κλάδο να γίνουν πράξη, βρίσκονται οι πτηνοτρόφοι. Αρκετές επιχειρήσεις του χώρου, ειδικά εκείνες που προμήθευαν κέντρα εστίασης και ξενοδοχεία, οπότε και ήταν ιδιαίτερα εξαρτημένες από το Horeca, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μία εξ αυτών ήδη οδεύει προς υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα. Την ίδια στιγμή, ο αυξημένος ανταγωνισμός αυξάνει την πίεση στις τιμές, με αποτέλεσμα να διοχετεύονται στην αγορά κατεψυγμένα κοτόπουλα από την Πολωνία και τη Ρουμανία σε πολύ χαμηλές τιμές, εν αγνοία φυσικά των καταναλωτών.

Στοιχεία που έχουν φτάσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνουν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. «Πρόκειται για βιομηχανίες που έχουν δανεισμό, έχουν κάνει επενδύσεις και επίσης απασχολούν πολύ προσωπικό», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας Ελλάδος, Αθανάσιος Αγγελάκης.

Σε δεύτερο χρόνο η μείωση παραγωγής

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεπαγγελματικής, οι πωλήσεις όλων των επιχειρήσεων έχουν μειωθεί από 20% έως 30%. Όσες μάλιστα ήταν πολύ εκτεθειμένες στο Horeca αντιμετώπισαν μείωση έως και 40%. «Λόγω της προσπάθειας αυτών των επιχειρήσεων να διεισδύσουν στη λιανική, αυξήθηκε ο ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές», σημειώνει ο κ. Αγγελάκης.

Την ίδια στιγμή, «όλες οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει την παραγωγή τους κατά 20%, προκειμένου να προσαρμοστούν στη χαμηλότερη ζήτηση. Αυτό όμως σημαίνει ταυτόχρονα αύξηση του κόστους παραγωγής», συμπληρώνει ο ίδιος. Φυσικά, η μείωση της παραγωγής έγινε σε δεύτερο χρόνο, καθώς όταν ξεκίνησε η κρίση του κορωνοϊού, τον προηγούμενη Μάρτιο, οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις δεν είχαν τη δυνατότητα άμεσα να μεταβάλλουν το ζωικό κεφάλαιο και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. «Στο κοτόπουλο ο προγραμματισμός γίνεται μήνες πριν, δεν μπορείς αυτόματα να αναπροσαρμόσεις της παραγωγή», επισημαίνει ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, από την εταιρεία Αμβροσιάδης – Κοτόπουλα Εξοχής.

Εισαγωγές κάτω του κόστους

Η πτώση των τιμών σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 30%, καθώς υπάρχει πίεση και από την προσφορά κατεψυγμένου από γειτονικές χώρες, οι οποίες επίσης έχουν πλέον μεγάλα αποθέματα. Για παράδειγμα, εισάγεται κατεψυγμένο φιλέτο από την Πολωνία και τη Ρουμανία για 2 – 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ πριν από την πανδημία η τιμή του ήταν 3,20 ευρώ. «Αυτές οι τιμές είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής και βέβαια επηρεάζουν όλη την αγορά», επισημαίνει ο κ. Αγγελάκης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτήν τη στιγμή περίπου 9.000 τόνοι κοτόπουλου, ολόκληρο ή σε τεμάχια, έχουν οδηγηθεί στην κατάψυξη, λόγω της πτώσης της ζήτησης. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε δώσει χρήματα για την παραγωγή και στη συνέχεια αυτές οι ποσότητες δεν διοχετεύτηκαν στην αγορά, αλλά πήγαν στην κατάψυξη, όπου και πάλι πληρώνουμε χρήματα για την αποθήκευση, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας», λέει ο κ. Αγγελάκης. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου είναι ισχυρές και δεν θα αντιμετωπίσουν ζήτημα κλεισίματος. «Ωστόσο, μια μεγάλη ζημιά αδυνατίζει μια επιχείρηση και αυτό είναι πολύ δυσοίωνο για το μέλλον», εξηγεί.

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται η απόφαση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα μέτρα στήριξης για τον κλάδο. «Παρά τις υποσχέσεις, ακόμα δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ», τονίζει ο γεν. διευθυντής του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», Λάζαρος Τσακανίκας. Η Διεπαγγελματική έχει ζητήσει να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή με κάποια λεπτά ανά κοτόπουλο για μια εκτροφή, αλλά και η διαδικασία αποθεματοποίησης και επίσης ζήτησε απαλλαγή από κάποια τέλη που καταβάλλουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.