Πιέζουν για τα 2 ευρώ οι παραγωγοί για να δώσουν τα περσινά αποθέματα

Χαμηλότερες από τις πρώτες εκτιμήσεις οι ποσότητες στις Καλαμών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών στα περισσότερα παραγωγικά κέντρα της χώρας, με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έως τώρα να μην είναι οι αναμενόμενες, αφού υπάρχει περισσότερη ζέστη από το συνηθισμένο. Έντονη καταγράφεται και η προσβολή του δάκου, στρέφοντας μεγάλο μέρος των –ήδη μειωμένων φέτος– ποσοτήτων στην ελαιοποίηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Οι πρώτες τιμές για την ποικιλία φτάνουν έως το 1,70-1,80 ευρώ τα 200 κομμάτια για το φρέσκο προϊόν, ενώ στο 1,80 ευρώ/200 κομμάτια στο κιλό γίνονται πράξεις και για περσινές ποσότητες από τις κάδες των παραγωγών, με τους τελευταίους να διεκδικούν κάτι καλύτερο για όλα τα μεγέθη, δεδομένων των μειωμένων ποσοτήτων.

Η ηρτημένη εσοδεία για την ποικιλία Καλαμών/Καλαμάτα εκτιμάτο στους 50.000-60.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, ωστόσο οι ποσότητες που θα κατευθυνθούν στην επιτραπέζια χρήση θεωρούνται πλέον χαμηλότερες των αρχικών προβλέψεων, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «ΥΧ» ο Γιώργος Ντούτσιας, πρόεδρος της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ. Σε μια κανονική χρονιά, υπάρχει συνήθως ένα περίπου 10% της ηρτημένης εσοδείας που δεν κατευθύνεται στην επιτραπέζια χρήση, ποσοστό που φέτος εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερο, βάσει των όσων ανέφερε, κάνοντας λόγο για μία παραγωγή ίσως ακόμη και κάτω των 40.000 τόνων.

«Φέτος, έχουμε πολύ καλύτερα μεγέθη, αλλά υπάρχει κάποια προσβολή, η οποία θα δούμε πώς θα εκτιμηθεί στο τέλος», συμπλήρωσε, καθώς ο δάκος και το γλοιοσπόριο ταλαιπωρούν τους παραγωγούς, δημιουργώντας πρόβλημα και οδηγώντας το προϊόν απευθείας στο ελαιοτριβείο για έκθλιψη. Μάλιστα, πέρυσι τα μικρότερα μεγέθη ήταν η αιτία που ένα μέρος οδηγήθηκε στο ελαιοτριβείο απευθείας από τους παραγωγούς.

«Έχουν βγει κάποιες τιμές, μέχρι στιγμής, γύρω στο 1,70-1,80 ευρώ για τα 200 κομμάτια στο κιλό, κυμαινόμενες ανάλογα και με την ποιότητα βέβαια», ανέφερε ο κ. Ντούτσιας, σχολιάζοντας ότι «θεωρείται καλή τιμή ως ξεκίνημα νωπού προϊόντος. Πολλές φορές, βέβαια, ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς οδηγείται στους χώρους επεξεργασίας των παραγωγών, οπότε δεν προσφέρεται άμεσα».

Ακόμη μεγαλύτερη η χασούρα για τους παραγωγούς των άλλων ποικιλιών

Σε ό,τι αφορά τις μαύρες Κονσερβολιές που θα μαζεύονταν αυτή την περίοδο υπό φυσιολογικές συνθήκες, φέτος, μάλλον δεν θα υπάρξουν ποσότητες που να είναι «αντικείμενο λογικού εμπορίου», εκτίμησε ο πρόεδρος της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ, υπογραμμίζοντας την πρωτοφανή ζημιά που υπέστη η ποικιλία από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν.

Αναφορικά με τους πράσινους καρπούς, η συλλογή των οποίων έχει ολοκληρωθεί, οι ποσότητες που τελικά κατευθύνθηκαν στην επιτραπέζια χρήση για την ποικιλία Χαλκιδική «πρέπει να είναι κοντά στους 35.000 τόνους από τους 170.000-180.000 μιας κανονικής παραγωγής», και για την πράσινη Κονσερβολιά «περίπου στους 4.000, από 150.000 τόνους», εκτίμησε ο ίδιος.

Ενδεικτικές των μειώσεων οι ελάχιστες ποσότητες του ΑΕΣ Στυλίδας

Μηδενικές ποσότητες στις μαύρες Κονσεβολιές και μια παραγωγή της τάξεως του 10%, ίσως και πιο κάτω, στις Καλαμών, εκτίμησε για την περιοχή της Στυλίδας ο πρόεδρος του ΑΕΣ Στυλίδας, Γιώργος Πλιάτσικας. «Ο συνεταιρισμός έχει συγκεντρώσει μόλις 4 τόνους προϊόντος (Καλαμών και μαύρες Κονσερβολιές), όταν άλλες χρονιές τέτοια περίοδο η ποσότητα έφτανε τους 200-300 τόνους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πέραν της μεγάλης μείωσης, υπαρκτό είναι και το πρόβλημα της δακοπροσβολής, ειδικά στις Καλαμών, καθιστώντας συχνά ασύμφορη τη συλλογή και τη διαλογή τους για επιτραπέζιο καρπό, με αποτέλεσμα την κατεύθυνση των ποσοτήτων στην ελαιοποίηση.

Η οργάνωση θα ανακοινώσει τιμές αυτές τις ημέρες για τις ποσότητες που παραλαμβάνει. Στην περιοχή, οι τιμές που ακούγονται για τα 200 κομμάτια φρέσκου προϊόντος είναι στα 1,80 ευρώ.

Μόλις το 5% της παραγωγής στη Φθιώτιδα προς επιτραπέζια χρήση

Στο 1,80 ευρώ για τα 200 κομμάτια περσινών Καλαμών από τις κάδες των παραγωγών και στο 1,60 ευρώ για τα 200 κομμάτια φρέσκου προϊόντος στο τελάρο ανέρχονται οι τιμές για παραγωγούς περιοχών της Φθιώτιδας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο παραγωγός Μπάμπης Κυπραίος από τον Μεγαπλάτανο. Κατά τον ίδιο, οι παραγωγοί της περιοχής κάνουν μια προσπάθεια να δοθούν «σκούπα» περσινές ποσότητες, διεκδικώντας ακόμη και τα 2 ευρώ, λόγω των μεγάλων μειώσεων.

«Όπου υπάρχουν καθαρές ελιές και δεν είναι δακοχτυπημένες, γίνονται πράξεις», σχολίασε ο κ. Κυπραίος, υπογραμμίζοντας όμως ότι μόνο το 5% των φετινών ποσοτήτων θα πάει προς επιτραπέζια χρήση στην περιοχή λόγω του δάκου, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί στην ελαιοποίηση. Κι αυτό σε μία περιοχή για την οποία εκτιμάται μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με πέρυσι της τάξεως του 85%, όπως υπενθύμισε.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023