«Πικρός» ο Σεπτέμβριος για τους καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης

«Πικρός» ο Σεπτέμβριος για τους καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης

Ο Σεπτέμβριος βρήκε για μια ακόμη χρονιά τον κο Μουμίν και τη γυναίκα του στα καπνοχώραφα, όπως σαράντα χρόνια τώρα. Τόσα καλλιεργεί καπνά ποτίζοντας τη γη με τον ιδρώτα του.

Φέτος, όμως, η χρονιά είναι δύσκολη. Λόγω της χαλαζόπτωσις η καταστροφή, που σημειώθηκε ήταν μεγάλη. « Μαζεύουμε ό,τι βρίσκουμε. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Είμαστε 1000 κιλά παρακάτω σε σχέση με πέρσι. Το πολύ πολύ να έχουμε μαζέψει 400 κιλά από οκτώ στρέμματα. Δεν πήραμε τίποτα. Το χαλάζι το χάλασε σχεδόν όλο» δηλώνει μην κρύβοντας την απογοήτευσή του. « «Είμαστε μέσα». Κάθε χρόνο έπαιρνα δύο εργάτες αλλά φέτος εμείς, εγώ και η γυναίκα μου, δεν έχουμε δουλειά, δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ενοίκιο. Δεν μπορούμε να βγάλουμε τα έξοδα. Είναι χτυπημένο. Μαζέψαμε το πολύ 50 κιλά από κάθε στρέμμα , δεν έχει χαΐρι αν δεν βοηθήσει το κράτος.»

40 χρόνια καπνοκαλλιεργητής γνωρίζει καλά πια ότι είναι μια πολύ δύσκολη και πολύ απαιτητική δουλειά. «Σηκωνόμαστε στις τρεις και με το φακό μαζεύουμε,όμως, φέτος το χαλάζι δεν έχει αφήσει τίποτα. Αν δώσει μια μικρή αποζημίωση το Υπουργείο καλά θα είναι, αν δεν δώσει θα έχουμε σίγουρα πρόβλημα. Κάθε μήνα με τη γυναίκα μου πληρώνουμε 250 ευρώ το μήνα. Αν δεν πάρουμε λεφτά από την παραγωγή μας, πώς θα πληρώσουμε τον ΟΓΑ;» αναρωτιέται μην κρύβοντας την αγωνία του και επιστρέφει στη δουλειά που φέτος δεν χαρίζει ούτε χαμόγελα, ούτε κέρδος.

Πηγή: ert.gr