Πεπόνι: Πιλοτική καλλιέργεια για τη «Χρυσή Κεφαλή»

Σε μια καινοτόμο δράση καλλιέργειας με ηλιοαπολύμανση προχωρούν επτά παραγωγοί στον Έβρο για το διάσημο πεπόνι «Χρυσή Κεφαλή» που αναμένει την ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΥΠΑΑΤ για να γίνει ΠΟΠ.

Η επιχειρησιακή ομάδα με το όνομα «Άρουρα Πέπλο Τυχερού», με συντονιστή φορέα τη Θρακική Εκπαιδευτική Συμβουλευτική, μαζί με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τον ΑΣΚΓΕ «Σουφλιώτικα Κελάρια», κατέθεσε πρόταση στο Μέτρο 16.

Εγκρίθηκε η Δράση 1, εξηγεί ο παραγωγός-γεωπόνος Βαγγέλης Δέδογλου, και όσοι είναι δικαιούχοι της δικαιούνται να καταθέσουν αίτηση στη Δράση 2, για την υλοποίηση του πιλοτικού έργου με τίτλο «Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων πεπονιού τοπικής ποικιλίας Χρυσή Κεφαλή, με χρήση φιλοπεριβαλλοντικών τεχνικών εξασφαλίζοντας ασφαλή και υγιεινά προϊόντα».

«Θα πλημμυρίσουμε τα χωράφια και θα γίνει ηλιοαπολύμανση. Στη συνέχεια, θα σπείρουμε όψιμα, γύρω στις 10 Ιουνίου». Εξηγεί ότι το νερό είναι σε αφθονία, άρα δεν επηρεάζεται η άρδευση άλλων καλλιεργειών. «Στόχος είναι η καλλιέργεια του πεπονιού να γίνει χωρίς την παρέμβαση χημικών φαρμάκων. Με την ηλιοαπολύμανση θα αντιμετωπιστούν οι μύκητες του εδάφους, ειδικά αυτοί που είναι στα ψηλότερα στρώματα, στον λαιμό του φυτού, το φουζάριο και η μακροφορμίνα που είναι η κυριότερη μυκητιολογική προσβολή».

Ο κ. Δέδογλου, χρησιμοποιώντας την ηλιοαπολύμανση λόγω φυσικών πλημμυρών, γνωρίζει πως μετά από πλημμύρες ευδοκιμεί το πεπόνι. Η εφαρμογή θα γίνει σε έξι αγρούς συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων σε Πέπλο, Τυχερό και Γεμιστή.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 18 μηνών, περιλαμβάνει διάχυση των αποτελεσμάτων μέσα από ημερίδες, ενημερωτικό υλικό, εκπαίδευση αγροτών και ιστοσελίδα. Εάν κριθεί πετυχημένο θα επεκταθεί σε περισσότερα στρέμματα.