Συνεχίζει να ανακάμπτει το σκληρό, κινητικότητα για πωλήσεις από συνεταιρισμούς

των Γ. Τσατσάκη, Γ. Ρούστα

Σε ανοδικό κανάλι παραμένουν οι τιμές του σκληρού σιταριού, με τους ρυθμούς ανάκαμψης μάλιστα να εντείνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στη νέα λίστα της Φότζια, οι τιμές κατέγραψαν αύξηση 7 ευρώ/τόνο, με αποτέλεσμα η πρώτη ποιότητα (πρωτεΐνη 13%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80%) να διαπραγματεύεται πλέον στα 292-297 ευρώ/τόνο και η αμέσως επόμενη (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70%) στα 282-287 ευρώ/τόνο (σ.σ. τιμές αποθήκης παραγωγού). Είχε προηγηθεί, υπενθυμίζουμε, η αύξηση 5 ευρώ/τόνο μια εβδομάδα πριν, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, η εν λόγω αγορά κέρδισε 12 ευρώ και επέστρεψε ουσιαστικά στα επίπεδα των αρχών Σεπτεμβρίου.

Στην Μπολόνια, μια εβδομάδα νωρίτερα, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 2 ευρώ/τόνο, με αποτέλεσμα η πρώτη κατηγορία (πρωτεΐνη 13,5%, ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80%) να πωλείται από 290 έως 295 ευρώ/τόνο και η δεύτερη (πρωτεΐνη 12,5%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%) από 283 έως 288 ευρώ/τόνο. Η συγκεκριμένη αγορά, που θεωρείται αντιπροσωπευτική για τη Βόρεια Ιταλία, συμπλήρωσε ένα σερί τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων κέρδισε συνολικά
8 ευρώ/τόνο.

Τι «θρέφει» την άνοδο

Όπως είχε γράψει στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», η αύξηση στις τιμές του καναδέζικου σκληρού σιταριού, σε συνδυασμό με την ανάγκη της αγοράς να βρει νέες ισορροπίες (αφού οι χαμηλές τιμές του Σεπτεμβρίου είχαν οδηγήσει ουσιαστικά σε «στάση πωλήσεων»), εξηγούν σε μεγάλο βαθμό το ανοδικό μομέντουμ των τελευταίων εβδομάδων.

Υποστηρικτικά λειτουργεί και το ράλι των τιμών του μαλακού σιταριού και των υπόλοιπων δημητριακών, παρά την (αναμενόμενη, εν πολλοίς) διόρθωση που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες. Επιπρόσθετα, καθώς τα lockdown επιστρέφουν και μαζί με αυτά και η αβεβαιότητα, η προσοχή της αγοράς αναπόφευκτα στρέφεται στη διαφαινόμενη αύξηση της ζήτησης και στα μειωμένα κατά τουλάχιστον 10% αποθέματα που αναμένονται για το τέλος της τρέχουσας εμπορικής σεζόν, έστω κι αν η παγκόσμια παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι ελαφρώς αυξημένη.

Συζητά για 26 λεπτά η ΕΑΣ Βόλου

Στην εγχώρια αγορά, η άνοδος των διεθνών τιμών έφερε κάποια κινητικότητα και φαίνεται ότι παρέχει την ευκαιρία σε όσους έχουν ακόμα σκληρό σιτάρι στα χέρια τους ή, ακριβέστερα, στις αποθήκες τους, να προχωρήσουν σε πωλήσεις υπό σαφώς καλύτερους σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα όρους. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και κάποιοι συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο σιτηρών και οι οποίοι μέχρι τα μέσα του μήνα αναμένεται κλείσουν συμφωνίες με εμπόρους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτα Πρίντζο, «η Ένωση κατέβαλε στους παραγωγούς 25 λεπτά για τα σιτάρια πρώτης ποιοτικής κατηγορίας», ενώ έχει στα χέρια της και εξετάζει πρόταση για πώληση των 10.000 τόνων που βρίσκονται στα σιλό της έναντι 26 λεπτών/κιλό.

Τρίτο κάλεσμα από ΑΣ Νίκαιας

Από την πλευρά του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Αντώνη Ρεντζιά, ακολούθησε και φέτος την πάγια τακτική να προχωρά σε τρεις δημόσιες προσκλήσεις για την πώληση των 6.000 τόνων που έχει συγκεντρώσει φέτος προς διάθεση στην «ελεύθερη» αγορά (πέραν δηλαδή των συμβολαιακών).

άσει των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν, πληρώθηκαν και οι παραγωγοί μέλη του. Έτσι, για 3.500 τόνους που παρέλαβε ο συνεταιρισμός, κατέβαλε στον παραγωγό 26 λεπτά (σ.σ. στην κατηγορία αυτή ανήκει η πλειοψηφία των μελών), ενώ από την πρόσφατη συμφωνία, που αφορούσε 2.000 τόνους, οι παραγωγοί πληρώθηκαν 25 λεπτά. Στις 15 Νοεμβρίου θα γίνει το τρίτο και τελευταίο «κάλεσμα» προς τους εμπόρους, για τους εναπομείναντες 500 τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο συνεταιρισμός είχε φέτος μία ιδιαίτερα εποικοδομητική και παραγωγική χρονιά, συγκεντρώνοντας 2.500 τόνους βρώσιμο κριθάρι και άλλους 1.000 τόνους κτηνοτροφικό, ενώ έχει επενδύσει πολλά στον πιστοποιημένο και συσκευασμένο σπόρο, καθώς στο εργοστάσιο σποροπαραγωγής που διαθέτει έχει αποθηκευμένους περί τους 1.500 τόνους, τους οποίους θα προωθήσει σε όλη την επικράτεια.

Τέλος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου πλήρωσε με 26 λεπτά στην αρχή τους περισσότερους παραγωγούς-μέλη του και με 24 λεπτά στη συνέχεια, ενώ η διοίκηση προώθησε τη φετινή σοδειά του σε Ελασσονίτη έμπορο, με τον οποίο είχε συνάψει συμφωνία έναντι 27,5 λεπτών/κιλό. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Κουκούτσης, διευκρινίζει ότι «δεν υπήρξε διαφορετική τιμολόγηση λόγω ποιοτικών χαρακτηριστικών, καθώς όλα τα σιτάρια των παραγωγών του διακρίνονται για τα άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (κατηγορία Σ1)».

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

 

25-31/10/2020

11/4/2020

Μεταβολή

Min

Max

Min

Max

 

Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl,
υαλώδη 80%, πρωτεΐνη 13%)

285

290

292

297

7

Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl,
υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%

275

280

282

287

7

Γ’ ποιότητα (ειδικό βάρος 74 kg/hl,
υαλώδη 60%, πρωτεΐνη 11%)

265

270

272

277

7

*Επί αυτοκινήτου στην αποθήκη του παραγωγού (ευρώ/τόνος)