Πισωγύρισμα το 1,50 ευρώ στο πρόβειο γάλα – Βαρύ το κλίμα στους αιγοπροβατοτρόφους μετά τα πρώτα συμβόλαια της νέας σεζόν

Με το αριστερό μπαίνει το 2024 για την αιγοπροβατοτροφία, καθώς τα τιμολόγια πρόβειου γάλακτος που κόπηκαν ή ανακοινώθηκαν από τις τυροκομικές επιχειρήσεις στη διάρκεια των γιορτών κινούνται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στη ζώνη του 1,50-1,55 ευρώ/κιλό, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των παραγωγών.

των Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Τσατσάκη

Πρόκειται για επίπεδα τιμών αρκετά κάτω από τα αντίστοιχα της περσινής γαλακτικής περιόδου και, φυσικά, από το 1,65 ευρώ που είχαν θέσει εσχάτως ως «κόκκινη γραμμή» οι εκπρόσωποι των αιγοπροβατοτρόφων. Έρχονται, δε, σε συνέχεια του σχετικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί από τις αρχές του φθινοπώρου από την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας, η οποία μιλούσε για επιτακτική ανάγκη «εξορθολογισμού των τιμών του γάλακτος», επικαλούμενη την πτώση της κατανάλωσης φέτας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σε αυτό το πνεύμα, στις ζώνες γάλακτος ακούστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα και νούμερα της τάξης του 1,40-1,45 ευρώ, έστω κι αν, ελλείψει νέων συμβολαίων, οι παραδόσεις συνεχίζονταν με βάση τις τιμές της περσινής σεζόν. Κάπως έτσι φτάσαμε στον Δεκέμβριο, με τα μάτια του κλάδου να είναι στραμμένα στη Θεσσαλία, δεδομένου ότι παραδοσιακά οι συμφωνίες που κλείνουν γνωστές συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής λειτουργούν τροχιοδεικτικά για την αγορά.

Εύλογα, λοιπόν, τα νέα που άρχισαν να καταφθάνουν την περασμένη εβδομάδα από την Ελασσόνα σκόρπισαν παγωμάρα στις τάξεις των παραγωγών, ιδίως από τη στιγμή που, όσο περνούσαν οι ώρες, οι φήμες που μιλούσαν για «προσγείωση» της τιμής στην περιοχή του 1,50 ευρώ/κιλό επιβεβαιώνονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Γάλα Ελάςς» συμφώνησε για την πώληση 3.000 τόνων στην Lactalis έναντι 1,53 ευρώ, ενώ μια δεύτερη συμφωνία κλείστηκε με την Μπίζιος στο 1,50 ευρώ/κιλό.

Εξάλλου, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», στο 1,52 ευρώ/κιλό συμφώνησε με την Έξαρχος ο Συνεταιρισμός «Βοσκός», από το Λιβάδι Ολύμπου, για τις ποσότητες που δεν τυροκομεί ο ίδιος. Σημειωτέον ότι πέρυσι ο δραστήριος συνεταιρισμός είχε συνάψει συμφωνία με την ίδια επιχείρηση στα 1,65 ευρώ/κιλό.

Στο ίδιο εύρος τιμών κινήθηκαν και οι συμφωνίες που έκλεισαν τις τελευταίες μέρες μεμονωμένοι παραγωγοί με άλλες τυροκομικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, στο 1,56 ευρώ/κιλό (έναντι 1,62 ευρώ/κιλό την περσινή σεζόν) φέρεται να έκλεισε η ΤΥΡΑΣ με παραγωγό από την περιοχή των Τρικάλων, ενώ έτερος προβατοτρόφος συμφώνησε με άλλη εταιρεία της περιοχής στο 1,50 ευρώ (από 1,60 ευρώ πέρυσι). Ουσιαστικά, το τυροκομείο Χώτος φέρεται να έχει δώσει προς το παρόν την υψηλότερη τιμή (1,70 ευρώ/κιλό) στη Θεσσαλία, εξασφαλίζοντας γάλα που επιζητούσε από συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν απέχουν πάνω από 30 χλμ. από τη μονάδα του.

Έντονη είναι η ανησυχία των κτηνοτρόφων που αναγκάστηκαν να δώσουν το γάλα με ανοιχτή τιμή και με συμφωνία «ό,τι κλείσει ο συνεταιρισμός», καθώς από το 1,50 ευρώ, με το οποίο λογικά θα γίνει η εκκαθάριση, δεν προκύπτει κέρδος. Ακούγεται, επίσης, ότι κάποια τυροκομεία που δεν έχουν αποθέματα ενδεχομένως να δώσουν έως και 1,55 ευρώ/κιλό.

Στο μεταξύ, τα φίδια έχουν αρχίσει να ζώνουν κτηνοτρόφους και από άλλες περιοχές της χώρας, όπου, ακόμα κι αν προς το παρόν οι τιμολογήσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου γίνονται με βάση τις τιμές της περσινής σεζόν, το μήνυμα είναι ότι από τις παραδόσεις Δεκεμβρίου θα τεθούν σε ισχύ «τα νέα δεδομένα». Χαρακτηριστικά, παραγωγοί από τα ορεινά του νομού Αχαΐας έχουν ενημερωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ότι από το 1,65 ευρώ που λάμβαναν πέρυσι θα «πέσουν» από το νέο έτος στο 1,50 ευρώ, ενώ έντονη είναι η ανησυχία και στην Ήπειρο ότι «οι συμφωνίες της Θεσσαλίας θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης για να πέσει η τιμή κάτω από το περσινό 1,60 ευρώ».

«Στην έξοδο πολλοί παραγωγοί»

Στις μειωμένες τιμές του γάλακτος αναφέρονται σε επίσημη ανακοίνωσή τους και οι πρώην διοικούντες της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ.κ. Ιωάννης Γκουρομπίνος, Κωνσταντίνος Τόπας, Δημήτριος Δόκος, Σωτήρης Μπακαγιάννης, Χρήστος Μπαχτσιβάνος. Όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, «τα τιμολόγια που έφτασαν στα χέρια συναδέλφων κτηνοτρόφων τις προηγούμενες ημέρες είναι με τιμές 1,50-1,55 ευρώ στο πρόβειο γάλα! Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας προσπάθησε και κατάφερε η τιμή στο πρόβειο γάλα να είναι σταθερά ανοδική, μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο, και μάλιστα, μέσα από πολλούς αγώνες, καταφέραμε να φτάσει και το 1,70-1,80 ανώτατη τιμή».

Σύμφωνα με το μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Μιχάλη Τζιότζιο, «προφανώς απέδωσε η τακτική των τυροκόμων να μην δώσουν τιμή μέσα στο φθινόπωρο, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι κουράστηκαν, άλλοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να περιμένουν και στο τέλος οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να δεχτούν τις μειωμένες τιμές».

Τόσο ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, όσο και ο Μιχάλης Τζιότζιος, θέτουν τους τυροκόμους προ των ευθυνών τους για το μέλλον της αιγοπροβατοτροφίας. «Με τέτοιες τιμές και με το ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, πολλοί θα αναγκαστούν να φύγουν από το επάγγελμα» σημειώνουν.

«Το εθνικό μας προϊόν, η φέτα, κινδυνεύει. Μπορεί κάποιοι έμποροι να κερδίζουν περισσότερα από το λευκό τυρί, όμως πώς θα συνεχίσουν να παραπλανούν τους καταναλωτές στο μέλλον, όταν δεν θα υπάρχει φέτα; Δυστυχώς, σκέφτονται κοντόφθαλμα», δηλώνουν παραγωγοί στην «ΥΧ», ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους, απόδειξη της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά.

Ακόμη και κάποιοι τυροκόμοι που αγόρασαν τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο γάλα με 1,65 ευρώ από κτηνοτρόφους της Φαρκαδόνας, τους ενημέρωσαν ότι από τη νέα χρονιά η τιμή που θα ισχύει θα είναι 1,50 ευρώ και για κάποιους με μεγάλες ποσότητες 1,55 ευρώ!

Απροστάτευτοι οι κτηνοτρόφοι

Απροστάτευτοι και όμηροι των διαθέσεων των βιομηχάνων νιώθουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι από την Πολιτεία δεν υπάρχει καμία βοήθεια και κανένας έλεγχος, ιδίως στην εστίαση.

Ο αποδεκατισμένος ΕΦΕΤ αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση, με το λευκό τυρί να κερδίζει διαρκώς έδαφος εις βάρος της φέτας και εν αγνοία των καταναλωτών. Έτσι δίνεται η εντύπωση ότι κυριαρχεί ένα καθεστώς ατιμωρησίας, το οποίο επιτρέπει σε κάποιους να νοθεύουν τη φέτα, κυρίως προς το εξωτερικό, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις.

Και μπορεί στο παρελθόν η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας να αποτελούσε ένα σημείο αναφοράς για όσους ήθελαν να αγωνιστούν, ωστόσο μετά τις πρόσφατες εκλογές και αυτή έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων.

Σε σοβαρές καταγγελίες για την εγκυρότητα των εκλογών και την εμπλοκή τυροκόμων στην Ομοσπονδία προχώρησαν οι κ.κ. Ιωάννης Γκουρομπίνος, Κωνσταντίνος Τόπας, Δημήτριος Δόκος, Σωτήρης Μπακαγιάννης και Χρήστος Μπαχτσιβάνος.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Αναρωτιόμαστε, γιατί άραγε κάποιοι τυροκόμοι, γαλακτοβιομήχανοι, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας αγωνιούσαν τόσο για το αποτέλεσμα των εκλογών της Ομοσπονδίας; Οι εκλογές της Ομοσπονδίας που πέρασαν ήταν μια παρωδία […] φτάνοντας σε σημείο να υπάρχουν υποψήφιοι (που εκλέχθηκαν κιόλας) χωρίς να έχουν κωδικό αριθμό εκμετάλλευσης (EL) στο όνομά τους (την ημέρα των εκλογών), αλλά και ψηφοφόροι που όχι μόνο δεν είχαν κωδικό αριθμό εκμετάλλευσης (EL), αλλά το επάγγελμά τους ήταν άσχετο με την κτηνοτροφία.

Τρεις μόνο εβδομάδες μετά, λοιπόν, η διοίκηση της Ομοσπονδίας άλλαξε χέρια, όπως πολέμησαν κάποιοι για αυτό, και το γάλα, αντί να παραμείνει έστω στις περυσινές τιμές, παίρνει την κατηφόρα παρά την έλλειψη που υπάρχει σε αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ!».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023