Πισωγύρισμα λόγω Χρηματιστηρίου αλλά και βροχών για το βαμβάκι

Μέχρι και 4 λεπτά/κιλό απώλεσε από τις αρχές της εβδομάδας η εγχώρια τιμή του σύσπορου, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στη διόρθωση του χρηματιστηρίου, αλλά και σε κάποιες ανησυχίες για τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων στην ποιότητα του βαμβακιού.

Στον θεσσαλικό κάμπο, οι τιμές στην πόρτα των εκκοκκιστηρίων διαμορφώνονταν, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κάτω από τα 70 σεντς/λίμπρα και, πιο συγκεκριμένα, σε ένα εύρος από 66 έως 68 λεπτά/κιλό, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στα νούμερα αυτά βέβαια το ποιοτικό πριμ που κατά κανόνα είναι της τάξης των 3 λεπτών.

Οι έντονες βροχές των προηγούμενων ημερών προκαλούν προβληματισμό, καθώς αφενός αναγκάζουν εκ των πραγμάτων τους παραγωγούς να διακόψουν τη διαδικασία της συλλογής αφετέρου είναι πιθανό να υποβαθμίσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

«Το έδαφος πλέον έχει ‘‘χορτάσει’’, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ευνοϊκότερο αυτήν τη στιγμή σενάριο, να μην μπορούμε να ξαναμπούμε στο χωράφι σε λιγότερο από 10 μέρες από τώρα», λέει χαρατκηριστικά στην «ΥΧ» ο Γιώργος Καραΐσκος, βαμβακοκαλλιεργητής από τη Φαλάνη Λάρισας.

Κατά την εκτίμησή του, στην ευρύτερη περιοχή, η συγκομιδή βρίσκεται στο 50%. «Ενδεχόμενη υποβάθμιση της παραγωγής οπωσδήποτε δεν είναι καλό νέο, όχι μόνο για εμάς τους παραγωγούς, αλλά και για ολόκληρο τον κλάδο. Χρειαζόμαστε το ελληνικό βαμβάκι να είναι ποιοτικό, προκειμένου να τοποθετηθούμε με καλύτερους όρους στις αγορές», προσθέτει.

Στη Νέα Υόρκη, το χρηματιστήριο κατέβασε ταχύτητα και την Τετάρτη ειδικότερα επηρεάστηκε από το τελευταίο report προσφοράς ζήτησης του USDA, το οποίο χαμήλωσε τον πήχη της ζήτησης από την πλευρά της Κίνας κατά 1 εκατ. δέματα λόγω των ενεργειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ασιατική χώρα.