Πίστωση χρόνου δίνουν ΚΥΔ και αγρότες αρκεί το ΟΣΔΕ να είναι λειτουργικό

Έντονη κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει βάλει ως στόχο να ανοίξουν οι Πύλες του ΟΣΔΕ 2024 λίγες ώρες πριν κλείσει ο μήνας. Όπως αποκαλύπτουν ανώτατες πηγές του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στην «ΥΧ», το ΟΣΔΕ 2024 θα ανοίξει αργά το βράδυ της Κυριακής 31 Μαρτίου 2024.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρχικά το σύστημα θα υποδέχεται τις δηλώσεις online, και αργότερα θα ακολουθήσουν τα ΚΥΔ. Ωστόσο, η πορεία του ΟΣΔΕ θα κριθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Απριλίου, καθώς ο Οργανισμός θέλει πρώτα να «τεστάρει» τη λειτουργία της εφαρμογής υπό πραγματικές συνθήκες.

Το τσεκ ή «τεστάρισμα», όπως λέγεται, θα αφορά την online υποβολή αιτήσεων πραγματικών ΑΦΜ, ώστε να διαπιστωθεί εάν το σύστημα δύναται να τρέξει ολοκληρωμένα τη διαδικασία. Εάν στεφθεί με επιτυχία, το ΟΣΔΕ θα ανοίξει κανονικά.

Ανησυχία

Την ίδια ώρα, στον Οργανισμό η κατάσταση μοιάζει αρκετά έκρυθμη, με το προσωπικό να δέχεται πιέσεις, προκειμένου να τρέξει εντός του προαναγγελθέντος χρονοδιαγράμματος η υποβολή των αιτήσεων. Όπως μεταφέρει πρόσωπο εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάποιοι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν και να λένε ότι η εφαρμογή δεν είναι έτοιμη.

Φαίνεται ότι το σύστημα αρχικά δεν θα είναι πλήρως λειτουργικό. Κι αυτό γιατί, όπως μάς είπαν, έχουν προστεθεί νέα πεδία, έχουν υπάρξει αλλαγές κ.λπ. Εξάλλου, και η αίτηση του 2023 έκλεισε πρόσφατα και με πολλά προβλήματα.

Συγκεκριμένες προδιαγραφές

«Το έργο έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα», εξηγεί στην «ΥΧ» ο παραγωγός και πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), Γιώργος Κατσούλης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «όποτε και να ανοίξει το ΟΣΔΕ, είναι όχι απλά υποχρεωτικό, αλλά είναι δεδομένο ότι η εφαρμογή και η υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι λειτουργική». Τη θέση αυτή εξάλλου συμμερίζονται όλοι, είτε είναι εργαζόμενοι σε ΚΥΔ είτε είναι δικαιούχοι παραγωγοί: «Είναι αυτονόητο ότι η εφαρμογή πρέπει να είναι λειτουργική», σημειώνουν.

Και όχι άδικα, με δεδομένο ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει στείλει στον τεχνικό σύμβουλο τις προδιαγραφές, που απαιτούνται, και οι οποίες πρέπει να ισχύουν στο ακέραιο. «Για τον λόγο αυτόν, πρέπει να μπει σε περιβάλλον τεστ η εφαρμογή» μάς εξηγεί πηγή του Οργανισμού, εξηγώντας ότι μέσα σε δύο με τρεις ημέρες όποιο πρόβλημα εμφανιστεί, θα αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σε αναμονή τα ΚΥΔ

Εν τω μεταξύ, μέχρι και χθες, Πέμπτη 28 Μαρτίου, πολλά ΚΥΔ δεν είχαν λάβει ενημέρωση για την έναρξη. «Παραμένουμε σε αναμονή», απάντησαν εκπρόσωποι ΚΥΔ με τους οποίους συνομιλήσαμε. Οι ίδιοι τονίζουν ότι δεν έχουν λάβει καμία άλλη ενημέρωση από την ημέρα που έκανε τις επίσημες δηλώσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκης (τον περασμένο Φεβρουάριο), δίνοντας και τα χρονοδιαγράμματα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Συνεχίζουμε να είμαστε σε αναμονή για την ΕΑΕ 2024 και για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης για το έτος 2024», σημείωσε σύμβουλος από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι ο μεγάλος του φόβος είναι το σύστημα να κριθεί για άλλη μία χρονιά ανεπαρκές.

«Εκτός από το γεγονός ότι κανένας δεν μας έχει ενημερώσει και περιμένουμε, μόλις πριν από λίγες ημέρες έκλεισε το σύστημα για τις αιτήσεις του 2023», εξήγησε εκπρόσωπος ΚΥΔ από την Κεντρική Μακεδονία. Και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλά μέτωπα ανοιχτά. Και, αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν πιστεύω ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι έτοιμος να ανοίξει το σύστημα». Μάλιστα, άλλος συνομιλητής μας σημείωσε πως «εάν είναι να μην επαναληφθούν τα προβλήματα των προηγούμενων ετών, ίσως είναι καλύτερα να καθυστερήσει λίγο».

Μη ανεκτό σύστημα με προβλήματα

Όπως εξήγησε από την πλευρά του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΠΕΦΑ, Δημήτρης Ντογκούλης, «τα ΚΥΔ είναι έτοιμα, έχουν πάρει τις πιστοποιήσεις από τον Οργανισμό με τη διαδικασία που προβλεπόταν και βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής προκειμένου να τους δοθούν οδηγίες για την έναρξη».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «σύστημα το οποίο μπάζει, είναι μη λειτουργικό και δημιουργεί προβλήματα δεν πρόκειται να το ανεχτούμε, και αν χρειαστεί θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες». Και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε στην ομαλή έναρξη της φετινής χρονιάς, στην οποία θα πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που υποχρεούμαστε και από τους κοινοτικούς κανονισμούς και από τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού, και ευχόμαστε το 2024 να είναι ένα διαφορετικό ΟΣΔΕ σε σχέση με τα υπόλοιπα έτη».

Από την πλευρά τους, πολλοί παραγωγοί βρίσκονται σε αναμονή και για την πληρωμή τους. «Περιμένουμε μέχρι το Πάσχα», μας είπαν χαρακτηριστικά, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να εξοφλήσει μία σειρά ενισχύσεων (Συνδεδεμένες, Οικολογικά Σχήματα, υπόλοιπα Βασικής). Κάποιοι, δε, σημειώνουν ότι έχουν βαρεθεί να αντιμετωπίζονται ως «πειραματόζωα» της εκάστοτε ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και απαιτούν να μπει ένα τέλος σε όλη αυτήν τη «φαρσοκωμωδία», όπως λένε στην «ΥΧ».