Παιχνίδια επιτηδείων με τα πιστωτικά του ΦΠΑ στα εφόδια

zootrofes-fpa-agrotes

Να προβούν σε εντατικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η έστω και εκ των υστέρων υπαγωγή των σύνθετων ζωοτροφών και των σπόρων ηλίανθου στον ΦΠΑ 13% θα «περάσει» στον τελικό καταναλωτή, δηλαδή τον παραγωγό, καλούν τις φορολογικές αρχές παράγοντες της αγοράς.

Όπως επισημαίνουν στην «ΥΧ» οι ίδιες πηγές, η διόρθωση της «ανορθογραφίας» με την εξαίρεση των παραπάνω εφοδίων από τον χαμηλό συντελεστή μέσω του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Μένει, ωστόσο, να εφαρμοστεί και στην πράξη για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιουλίου 2017 και μετά με τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%), καθώς η εμπειρία του παρελθόντος καθιστά βέβαιο ότι ορισμένοι επιτήδειοι θα επιχειρήσουν να καρπωθούν τη διαφορά για ίδιον όφελος, «ξεχνώντας» να την επιστρέψουν στους παραγωγούς.

Η μετάταξη των φυραμάτων και των σπόρων ηλίανθου, όπως επίσης και των δρεπτών ανθέων στον ΦΠΑ 13%, έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή από 1ης Ιουλίου 2017. Όπως προκύπτει, δε, από την εγκύκλιο 1119/27.7.2017 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σε περίπτωση έκδοσης τιμολογίου από την ημερομηνία αυτή και μετά με εσφαλμένη χρέωση ΦΠΑ (επιβάρυνση με υψηλότερο συντελεστή από τον ορθό, αφού μέχρι την ψήφιση του νόμου οι εν λόγω εισροές είχαν παραμείνει στο 24%) εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο, ενώ η διαφορά (11%) επιστρέφεται στον πελάτη, ήτοι τον κτηνοτρόφο ή τον γεωργό.

«Ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος που τον πληρώνει ο τελικός καταναλωτής. Αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα σκόπιμο και σωστό είναι να πιστωθεί ο λογαριασμός του με τη διαφορά του 11%», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), Ηλίας Μελισσουργός. «Εμείς, ως βιομηχανία, είμαστε έτοιμοι να πιστώσουμε με τα ποσά τους λογαριασμούς των πελατών μας, είτε αυτοί είναι ενδιάμεσοι είτε κτηνοτρόφοι, και έχουμε δώσει σχετικές οδηγίες στα μέλη μας. Ωστόσο, υπάρχει ένα κακό προηγούμενο –που πολύ φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί– με μια μερίδα εμπόρων, κυρίως ενδιάμεσων, που δεν πιστώνουν με τη σειρά τους τους λογαριασμούς των παραγωγών, αλλά κρατάνε τη διαφορά μετατρέποντάς τη σε δικό τους κέρδος», συμπληρώνει.

Ο ίδιος προσθέτει πως πρόκειται για μια πρακτική που πλήττει την αξιοπιστία των συγκεκριμένων εμπόρων, αλλά και του δικτύου διάθεσης εφοδίων γενικότερα στον βωμό ενός βραχυπρόθεσμου οφέλους: «Πρέπει να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για να εντοπιστούν τέτοιες περιπτώσεις, με τις ανάλογες κυρώσεις. Ως σύνδεσμος ζωοτροφών, μπορούμε να βοηθήσουμε, καθώς έχουμε δώσει οδηγίες στα μέλη μας τα παραστατικά που θα κοπούν στο πλαίσιο των δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο αυτή να έχουν έναν ειδικό χαρακτήρα. Να περιγράφεται, δηλαδή, γιατί γίνεται αυτό το πιστωτικό και να υπάρχουν στα φορολογικά αρχεία των επιχειρήσεων σε περίπτωση που ζητηθούν για διασταυρώσεις».

To ενθαρρυντικό είναι ότι και στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν να έχουν επίγνωση του ζητήματος, γι’ αυτό και στην εγκύκλιο που προαναφέραμε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, καλεί τις αρμόδιες τελωνειακές, φορολογικές και ελεγκτικές αρχές να διεξάγουν εκ των υστέρων ελέγχους «στις περιπτώσεις όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, αναφορικά με τη διαπίστωση της ορθής δασμολογικής κατάταξης και του εφαρμοζόμενου συντελεστή ΦΠΑ στα εν λόγω είδη».