Πίσω έχει το αχλάδι την… τιμή

Μειωμένη η φετινή παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών κατά την καλλιεργητική περίοδο

Πίσω έχει το αχλάδι την... τιμή

Μείωση της παραγωγής σημειώνεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», στις περιοχές όπου καλλιεργούνται αχλάδια στην Ελλάδα, κάτι που επαληθεύει τις αυγουστιάτικες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA) για την αγορά της ΕΕ.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της WAPA, η παραγωγή αχλαδιών για το 2016 αναμένεται στους 43.000 τόνους, τη στιγμή που το 2015 ανήλθε σε 60.000 τόνους. Εν τω μεταξύ, στα αχλάδια –σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ– το 2015 εξήχθησαν 5.374 τόνοι, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τους 4.644 τόνους που διοχετεύτηκαν στις αγορές του εξωτερικού το 2014.

Τύρναβος

Στην περιοχή της Λάρισας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου καλλιεργεί μια έκταση 2.500 στρεμμάτων (συνολικά οι εκτάσεις της καλλιέργειας στην περιοχή φθάνουν τα 8.000 στρ.) κατά κύριο λόγο με αχλάδια της ποικιλίας Κρυστάλλια. Για τη φετινή χρονιά, η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον Χρήστο Γεωργίου, υπεύθυνο πωλήσεων του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, ο οποίος μας ανέφερε ότι «φέτος η παραγωγή σημείωσε μείωση σε ποσοστό που φθάνει το 40%, γεγονός που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών».

Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, «στην περιοχή μας καλλιεργείται, κατά κύριο λόγο, η ποικιλία Κρυστάλλια, με τη συγκομιδή να ξεκινά στα τέλη Ιουλίου (ολοκληρώθηκε περίπου στα μέσα Αυγούστου). Τα αχλάδια αυτά προορίζονται για την εσωτερική αγορά. Αυτή την περίοδο, ο κύριος όγκος της παραγωγής μας είναι στα ψυγεία (μέχρι και τον Φεβρουάριο), προκειμένου να ξεκινήσει η εμπορική περίοδος περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η ζήτηση του αχλαδιού ξεκινάει ουσιαστικά από τη στιγμή που δροσίζει ο καιρός». Ολοκληρώνοντας, τονίζει ότι «ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί η τιμή. Αυτή θα βγει στο τέλος της εμπορικής περιόδου. Πέρσι ήταν στα 70-75 λεπτά το κιλό. Μια τέτοια τιμή θεωρείται ικανοποιητική μόνο αν κάποιος έχει μεγάλη παραγωγή».  

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί

Χρήστος Διαμαντόπουλος