Αυτό το άρθρο είναι 4 μηνών

Πλατφόρμα Εμπειρογνωμόνων Μελιού προστίθεται στη φαρέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της νοθείας

14/06/2024
3' διάβασμα
platforma-ebeirognomonon-meliou-prostithetai-sti-faretra-tis-ee-gia-tin-antimetopisi-tis-notheias-317458

Στο πλαίσιο των αναθεωρημένων κανόνων της ΕΕ για το μέλι, η Κομισιόν ανακοινώνει την πρόσκληση για δημιουργία Πλατφόρμας Εμπειρογνωμόνων Μελιού με στόχο να συγκεντρώσει την βέλτιστη διαθέσιμη εμπειρογνωμοσύνη ως προς τη γνησιότητα κα την ιχνηλασιμότητα στο προϊόν.

Η δημιουργία της Πλατφόρμας προβλέπεται στο πλαίσιο των νέων Κανόνων της Ένωσης για το μέλι και αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συγκεντρώσει δεδομένα ως προς τις μεθόδους βελτίωσης των ελέγχων γνησιότητας, να παρέχει συστάσεις για την ιχνηλασιμότητα, τα κριτήρια σύνθεσης και τη δυνατότητα δημιουργίας εργαστηρίου αναφοράς στην Κοινότητα. Τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας του προϊόντος, η κοινωνία των πολιτών και οι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων όσων προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους, καθώς η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή έως τις 15 Ιουλίου. Βέβαια, όπως διευκρινίζει η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, προϋπόθεση για τους φορείς που θα υποβάλλουν αίτηση είναι να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Διαφάνειας.

Η σύνθεση της Πλατφόρμας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 90 μέλη, με αρχική διάρκεια τα πέντε έτη. Όπως προβλέπεται, θα πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές ετησίως, με την πρώτη συνεδρίαση να αναμένεται τον προσεχή Νοέμβριο, υπό την προεδρία της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων -που αναμένεται να συσταθεί- θα στηρίξει το έργο της Κομισιόν ως προς την εναρμόνιση των μεθόδων ανίχνευσης της νοθείας και της ιχνηλασιμότητας του προϊόντος από τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές ως προς τη σύνθεση και την επισήμανση του προϊόντος, σύμφωνα με την αναθεωρημένη οδηγία της ΕΕ, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται  να θεσπίσει, εντός τετραετίας, τους κανόνες για τις εναρμονισμένες μεθόδους ανάλυσης για την ανίχνευση της νοθείας στο μέλι με ζάχαρη και, εντός πενταετίας, τις μεθόδους εντοπισμού της προέλευσης και τα κριτήρια εξακρίβωσης ότι το μέλι δεν υπερθερμαίνεται και η γύρη δεν αφαιρείται, όταν πωλείται στον τελικό καταναλωτή. Έργο, στο οποίο η πλατφόρμα αναμένεται να συμβάλει σημαντικά. Υπενθυμίζεται ό,τι από τα μέσα του 2026, με την έναρξη εφαρμογής της Οδηγίας, θα πρέπει να εμφανίζονται στην ετικέτα του προϊόντος με φθίνουσα σειρά βάσει ποσοστού συμμετοχής οι χώρες προέλευσης του μελιού, ενώ, στα κράτη-μέλη παρέχεται η δυνατότητα να απαιτούν την αναγραφή των ποσοστών συμμετοχής για τις τέσσερις πρώτες χώρες προέλευσης, εφόσον αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50%.

Παράλληλα με τις παραπάνω ενέργειες, η Επιτροπή και το Κοινό Κέντρο Ερευνών εργάζονται για την καθιέρωση επικυρωμένων αναλυτικών μεθόδων για την ανίχνευση νοθείας μελιού με ζάχαρη, καταλήγει η ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας.