Τα πλεονεκτήματα των μελιών της Ροδόπης σε πρώτο πλάνο στην 5η Γιορτή Μελιού

Γλύκαναν μικρούς και μεγάλους τα μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «Το Κεντρί», που συμμετείχαν στην 5η Γιορτή Μελιού, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής, το σαββατοκύριακο 5 και 6 Οκτωβρίου.

Ξόρκισαν τον άστατο καιρό και εκπλήρωσαν τον σχεδιασμό τους για την παρουσίαση των μελιών και των λοιπών προϊόντων της μέλισσας (όπως γύρη, πρόπολη, κεραλοιφή, σαπούνι, μέλι σε κηρήθρα) και ταυτόχρονα υλοποίησαν παράλληλες δράσεις, όπως επίδειξη εξαγωγής μελιού, παράσταση Καραγκιόζη αφιερωμένη στη Γιορτή Μελιού, ζωγραφική προσώπου, ζωγραφική με θέμα τη μέλισσα και βέβαια γευσιγνωσία. Η γιορτή ήταν μια ευκαιρία να ενημερωθούν ειδικά τα μικρά παιδιά για τα πλεονεκτήματα της πανάρχαιας αυτής τροφής από τους μελισσοπαραγωγούς, αλλά και τον Καραγκιόζη, που τους εξηγούσε ότι τρώγοντας μέλι δεν αρρωσταίνουν έναν ολόκληρο χειμώνα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Καρακωστίδης, τονίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τοπικά παραγόμενων μελιών, ανέφερε ότι διαθέτουν γεύσεις και αρώματα και μπορούν να είναι ανταγωνιστικά, αλλά δεν έχουν προβληθεί όσο θα έπρεπε. «Τα αρώματά τους οφείλονται, σύμφωνα με το ΑΠΘ, στις διακυμάνσεις που παρουσιάζει το μικροκλίμα της Ροδόπης.

Επίσης, έχει χαμηλή υγρασία, που συνεπάγεται ότι το μέλι είναι λιγότερο ευάλωτο σε ανάπτυξη μικροοργανισμών. Στην Ελλάδα, εξάλλου, έχουμε χαμηλούς δείκτες υγρασίας, με όριο το 18%, ενώ η Γερμανία έχει 24%. Στην περιοχή μας, οι αναλύσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά υγρασίας είναι στο 12%-15%, επομένως έχουμε ποιοτικό μέλι».

Μετέφερε ταυτόχρονα τη δυσαρέσκειά του για την απουσία πολιτικής προβολής του ελληνικού μελιού. Παρέπεμψε, μάλιστα, στη Νέα Ζηλανδία, όπου όλο το κράτος στήριξε το διάσημο μέλι Manuka, που πλέον πωλείται στα 220 ευρώ/κιλό.