Τα πλημμυρικά φαινόμενα ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους των Αγράφων

Την ανάγκη επίλυσης σοβαρών ζητημάτων των μετακινούμενων κτηνοτρόφων των Αγράφων εκφράζει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο δήμαρχος της περιοχής, Αλέξης Καρδαμπίκης. Ζητά την επίλυση, αλλά και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των κινούμενων κτηνοτρόφων από την Αιτωλοακαρνανία στην Ευρυτανία και αντίστοιχα στους τόπους διαβίωσής τους.

Το δύσβατο των περιοχών δραστηριοποίησης των κτηνοτρόφων, τόσο τους θερινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες, προκαλεί σημαντικά προβλήματα τα οποία ζητούν άμεσα λύση. Οι πρόσφατες πλημμύρες δημιούργησαν σοβαρές καταστροφές σε αποθήκες, υπόγεια, κτηνοτροφικές μονάδες, όπως επίσης και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει καμία ενίσχυση από την πολιτεία, με αποτέλεσμα πολλοί να δυσκολεύονται στη συνέχιση της δραστηριότητάς τους και οι νεότεροι να ψάχνουν για εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης.

Ακόμη και στις περιοχές που διαμένουν κατά τη χειμερινή περίοδο, όπως είναι το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, πολλές κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, και μαζί με αυτές και τόνοι ζωοτροφών, οι οποίες αυτή την περίοδο είναι αναγκαίες και πανάκριβες.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καρδαμπίκη, η εικόνα που παρουσιάζουν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο σύνολό τους είναι πολύ άσχημη. Δυστυχώς, όμως, τα φώτα της δημοσιότητας δεν είναι στραμμένα σε αυτές τις δύσκολες και απόμακρες περιοχές, με αποτέλεσμα εκτός από τους κτηνοτρόφους που βιώνουν αυτή την κατάσταση, οι φορείς και η πολιτεία να μη γνωρίζουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Τέλος, ο δήμαρχος κάνει έκκληση για την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται, μέσω της επίσημης πολιτείας ή ακόμη περισσότερο και με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών φορέων και οργανώσεων.