Πλημμύρισε η ευρωπαϊκή αγορά με αβοκάντο από Περού και Νότια Αφρική

Πλημμύρισε η ευρωπαϊκή αγορά με αβοκάντο από Περού και Νότια Αφρική
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές του αβοκάντο στην ευρωπαϊκή αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι μεγάλες ποσότητες που έχουν καταφθάσει από το Περού και τη Νότια Αφρική, τις δύο χώρες δηλαδή που αποτελούν τους δύο βασικούς προμηθευτές της Γηραιάς Ηπείρου αυτή την εποχή, έχουν δημιουργήσει συνθήκες υπερπροσφοράς.

Όπως αναφέρει στο Fresh Fruit Portal η Εvy van Gastel, στέλεχος της βελγικής εταιρείας Special Fruit, «η τιμή για την τετράκιλη συσκευασία βρίσκεται αυτό το διάστημα μεταξύ 4 και 5 ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι κινούνταν από 11 έως 13 ευρώ».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια, έγκειται στο ότι τόσο η Νότια Αφρική όσο και το Περού παρουσιάζουν φέτος ιδιαίτερα αυξημένες παραγωγές, με το σχετικό ποσοστό στην περίπτωση της λατινικής χώρας να ανέρχεται στο 20%-25%.

Πέραν αυτού, όμως, την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι μεγαλύτερο ποσοστό της περουβιανής παραγωγής διοχετεύτηκε φέτος στην ευρωπαϊκή αγορά, σε αντίθεση με την περυσινή σεζόν, όταν η χώρα είχε «μοιράσει» τις εξαγωγές της σε περισσότερες αγορές. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Evy van Gastel, οι ποσότητες που μέχρι στιγμής έχουν κατευθυνθεί στις ΗΠΑ είναι μειωμένες κατά 2/3 σε σχέση με πέρυσι. «Είναι γεγονός ότι η κατανάλωση στην Ευρώπη αυξάνεται, αλλά σίγουρα όχι με τέτοιον ρυθμό, ώστε να απορροφά τόσο μεγάλους όγκους. Αυτό οδηγεί σε υπερπροσφορά και εξαιρετικά χαμηλές τιμές», συμπληρώνει η ίδια.

«Ξέραμε πριν από το καλοκαίρι ότι η παραγωγή θα είναι αυξημένη τόσο στο Περού όσο και στη Νότια Αφρική, όμως κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτά τα νούμερα», σχολιάζει από την πλευρά της η Ine Potting, διευθύντρια αγορών της ολλανδικής εταιρείας Scherpenhuizen, η οποία εκτιμά ότι η αύξηση των εισαγόμενων ποσοτήτων από τους δύο αυτούς προμηθευτές μπορεί να φτάσει και το 70% σε σχέση με πέρυσι.

-Διαφήμιση-