Σε πλήρη εξέλιξη η παραγωγή λαχανικών στον κάμπο των Ιρίων

Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η παραγωγή λαχανικών στον κάμπο των Ιρίων, αφού για τις περισσότερες ποικιλίες ήταν ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μέχρι τώρα.

Όπως εξηγεί η παραγωγός, Αντωνία Δρούζα, «μπρόκολο, μαρούλι και iceberg ήταν οι ωφελημένες καλλιέργειες από τις καιρικές συνθήκες, ενώ η αγκινάρα και το κουνουπίδι είχαν προβλήματα λόγω αυξημένων θερμοκρασιών». Σύμφωνα με την κα Δρούζα, αυτό το χρονικό διάστημα «κυρίαρχες παραγωγές είναι το μαρούλι και το iceberg, ενώ έχει μειωθεί κατά πολύ η αγκινάρα, καθώς έχουν χαθεί καλλιέργειες δεκάδων στρεμμάτων».

Όπως τονίζει, «οι περιοχές με αγκινάρα προφανώς βρίσκονται σε μία φάση κορεσμού και είναι πιθανόν να θέλουν αγρανάπαυση για να πάνε σε καλές αποδόσεις. Αυτήν τη χρονιά υπάρχει μειωμένη παραγωγή, αλλά αυξημένη ζήτηση. Η τιμή της ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου στα 15 ευρώ οι 20 αγκινάρες και σήμερα κυμαίνεται από 7 ευρώ οι δεύτερες έως 10 ευρώ οι καλύτερες, αλλά δεν υπάρχουν».

Σε ό,τι αφορά τις άλλες καλλιέργειες, η παραγωγός επισημαίνει ότι «το iceberg έχει μια διαρκή ανοδική πορεία. Είναι πρώτο σε ζήτηση και φέτος έχει καλές αποδόσεις. Το κανονικό μαρούλι δεν είχε ζήτηση και η τιμή του ήταν από 10 έως 15 λεπτά. Αντιθέτως, η τιμή του iceberg κυμαίνεται από 0,30 έως 1,20 ευρώ, αναλόγως της ποιότητας και του σημείου πώλησης. Άλλη τιμή έχει στο Ναύπλιο και άλλη στη λαχαναγορά».

Σχετικά με το μπρόκολο, η τιμή του κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα ζήτησης και παραγωγής. Όπως ανέφερε, «βρίσκεται στα 0,60 με 0,90 ευρώ. Τέλος, το κουνουπίδι δεν το βοήθησε ο καιρός και η τιμή του κινήθηκε στα 0,40 ευρώ».