Σε πλήρη εξέλιξη το πιλοτικό πρόγραμμα υποτροπικών φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Μάνγκο και αβοκάντο στην Πελοπόννησο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που υλοποιείται σε Μεσσηνία και Λακωνία και αφορά την καλλιέργεια υποτροπικών φυτών για μία πενταετία σε επιλεγμένα σημεία, ώστε να υπάρξει σταδιακή εξοικείωση των παραγωγών της περιφέρειας στις νέες καλλιέργειες.

Η Δρ. Τζατζάνη Θηρεσία-Τερέζα, εντεταλμένη ερευνήτρια στο Εργαστήριο Υποτροπικών Φυτών & Ιστοκαλλιέργειας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τόνισε ότι «Είμαστε ακόμα στην αρχή του προγράμματος, που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2022 και επικεντρωθήκαμε κυρίως στα παράλια, καθώς είναι οι πλέον κατάλληλες κλιματολογικά περιοχές για να υποστηριχθούν αυτές οι καλλιέργειες. Ζητήσαμε από τις ΔΑΟΚ να μας υποδείξουν κάποιους αγρούς και έτσι κινηθήκαμε».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αν στο μέλλον υπάρξουν και άλλοι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, «θα υποστηριχθούν με την τεχνογνωσία που παρέχουμε». Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιοχές αυτές παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για καλλιέργεια υποτροπικών φυτών, όπως αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, αννόνα και μακαντέμια.

Φυτά με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα

Μέχρι στιγμής, έχουν εγκατασταθεί φυτείες αβοκάντο, μάνγκο και λίτσι, ενώ είναι νωρίς ακόμα για να υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις της πορείας της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα καλλιεργηθούν τουλάχιστον 25 στρέμματα και οι πρώτες ενδείξεις αναμένεται να καταγραφούν την επόμενη χρονιά.

Πλεονέκτημα στην καλλιέργεια των υποτροπικών ειδών αποτελεί το γεγονός ότι πρόκειται για καλλιέργειες με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, δηλαδή χαμηλές εισροές και φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό συνεπάγεται μικρό κόστος παραγωγής και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Συνεχίζοντας, η Δρ. Τζατζάνη επισημαίνει ότι «στο τέλος της πενταετίας θα καταγραφεί όχι μόνον η ανθεκτικότητα των καλλιεργειών, αλλά και η απόδοσή τους στην καρποφορία. Στόχος είναι να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στην παραγωγή.

Κλείνοντας, η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ανέφερε ότι ο στόχος δεν είναι απαραίτητα να πετύχει η καλλιέργεια. «Ακόμα και τα αρνητικά αποτελέσματα θα βοηθήσουν επιστημονικά, ώστε να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στους παραγωγούς γιατί δεν πρέπει να επενδύσουν σε μία καλλιέργεια που δεν θα ταιριάζει στον τόπο τους.

Αυτά τα φυτά είναι ακριβά, ενώ, όπως γνωρίζουμε, οι δενδροκομικές καλλιέργειες κοστίζουν. Σε ό,τι αφορά το αβοκάντο, υπάρχει μια φρενίτιδα, λόγω της υψηλής τιμής που απολαμβάνουν τώρα στην αγορά. Όμως, δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν ποτέ τα πορτοκάλια, ίσως κινηθούν παράλληλα. Τα υπόλοιπα υποτροπικά δεν μπορούν να απειλήσουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες και οι όποιες μεταβολές θα πρέπει να γίνονται με πολλή προσοχή και χωρίς τη χρήση προσωρινών στοιχείων», καταλήγει η ερευνήτρια.