Σε πλήρη ετοιμότητα τα ΚΥΔ ενόψει του ΟΣΔΕ 2024

«Φέτος πιστεύουμε και προσδοκούμε ότι το έργο του ΟΣΔΕ θα επανέλθει στα επίπεδα σταθερότητας και κανονικότητας», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Χρήστος Αυγουλάς

Το πράσινο φως από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ 2024 περιμένουν τα ΚΥΔ και οι παραγωγοί της χώρας, με την προϋπόθεση, όπως επισημαίνουν, η διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων να είναι πλήρως λειτουργική.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα ΚΥΔ είναι έτοιμα να πιάσουν δουλειά για το νέο έτος ενίσχυσης και να συμβάλουν και φέτος στην επίτευξη του σημαντικότερου έργου της χρονιάς, προς όφελος όλων των Ελλήνων δικαιούχων παραγωγών.

Μετά από μία δύσκολη χρονιά, όπως χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι των Κέντρων το 2023, πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027, τόσο οι εργαζόμενοι στα ΚΥΔ όσο και οι παραγωγοί περιμένουν καλύτερη οργάνωση και ενημέρωση από τους αρμοδίους, προκειμένου να μην επαναληφθούν προβλήματα προηγούμενων ετών. Εξάλλου, πολλά ΚΥΔ, όπως είναι τα συνεργαζόμενα με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, έχουν στη φαρέτρα τους αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες, άρτια τεχνική υποστήριξη και συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ΚΑΠ, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του έργου.

«Δυστυχώς, είμαστε στα μέσα Μαΐου και ακόμα δεν έχει ανοίξει το σύστημα και, φυσικά, δεν ξέρουμε και πότε θα κλείσει», παρατηρεί ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Λέσβου, Στράτος Κεφάλας

Δίπλα στον παραγωγό

Την πλήρη ετοιμότητα των ΚΥΔ επιβεβαιώνει, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, καθηγητής, Χρήστος Αυγουλάς.

«Σε συνέχεια του μεταβατικού, πρώτου έτους εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και τα 187 συνεργαζόμενα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, τα οποία εκπροσωπούν το 40% των πιστοποιημένων ΚΥΔ της χώρας, δηλώνουν σε πλήρη ετοιμότητα να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς στο πλαίσιο του έτους υποβολής δηλώσεων 2024», τονίζει.

Όπως υπογραμμίζει, «πέρυσι, υποβοηθήσαμε, μέσω του δικτύου μας, την υποβολή των αιτήσεων 290.000 παραγωγών, καταβάλλοντας άοκνες προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της μετάβασης στη νέα ΚΑΠ, αλλά και να απορροφήσουμε τους κραδασμούς του έτους υποβολής 2022, με συστηματική ενημέρωση και με άρτια τεχνική υποστήριξη, αξιοποιώντας έξυπνα ψηφιακά εργαλεία, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία υποβολής και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά της».

Ενόψει του έτους υποβολής 2024, σημειώνει ο κ. Αυγουλάς, «έχουμε εργαστεί πάνω στην αναβάθμιση των παρεχόμενων ψηφιακών εργαλείων, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η εργαλειοθήκη των ΚΥΔ, ενώ η άρτια ενημέρωσή μας για τις πλέον πρόσφατες και μελλοντικές εξελίξεις σε σχέση με την ΚΑΠ αποτελεί σταθερό υπόβαθρο των υπηρεσιών μας».

Και προσθέτει: «Φέτος, έχουμε συγκεκριμένους λόγους να πιστεύουμε και να προσδοκούμε ότι το έργο του ΟΣΔΕ θα επανέλθει στα επίπεδα σταθερότητας και κανονικότητας που απαιτεί η σημασία του για την ελληνική γεωργία και σε αυτή την εθνική προσπάθεια θα είμαστε δίπλα στα ΚΥΔ όλης της χώρας και αρωγοί στο σημαντικό έργο της υποβοήθησης των Ελλήνων αγροτών δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων».

Σωστή ενημέρωση

Πανέτοιμοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι στον ΑΣ «Φαρσάλων Γη». Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Ματούλα Αϋφαντή, τόσο οι ίδιοι όσο και οι παραγωγοί της περιοχής περιμένουν από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να ανάψουν το πράσινο φως.

Ωστόσο, η επικεφαλής του συνεταιρισμού σημειώνει ότι είναι ύψιστης σημασίας η σωστή ενημέρωση από την πλευρά των αρμοδίων. «Να έχουμε ενημέρωση με τις απαραίτητες εγκυκλίους και με ανακοινώσεις» αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως φέτος είναι απαραίτητο να υπάρξει σαφής ενημέρωση, κυρίως για τα Οικολογικά Σχήματα. «Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα περσινά. Δεν γίνεται μέχρι τον Μάρτιο του 2024 να ασχολούμαστε ακόμα με το ΟΣΔΕ του 2023», προσθέτει η ίδια, ενώ υπενθυμίζει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Θεσσαλίας μετά την καταστροφική επέλαση του Daniel.

«Όχι» σε πισωγυρίσματα

Τόσο η κα Αϋφαντή όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των ΚΥΔ υπογραμμίζουν πως και φέτος το ΟΣΔΕ αργεί να ανοίξει. «Δυστυχώς, είμαστε στα μέσα Μαΐου και ακόμα δεν έχει ανοίξει το σύστημα και, φυσικά, δεν ξέρουμε και πότε θα κλείσει», παρατηρεί ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Λέσβου, Στράτος Κεφάλας. «Είμαστε σε αναμονή» προσθέτει, εξηγώντας ότι μέχρι στιγμής το μόνο που μπορεί να κάνει ένα ΚΥΔ είναι να εκδίδει τον εξαψήφιο κωδικό υποβολής, εφόσον το ζητήσει ένας παραγωγός. «Από την πλευρά μας, λοιπόν, περιμένουμε τις εξελίξεις. Κυρίως, όμως, περιμένουμε φέτος το σύστημα να λειτουργήσει κανονικά και να μην επαναληφθούν τα πισωγυρίσματα των προηγούμενων ετών».

Όλοι συμφωνούν ότι η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική, με πολλά ΚΥΔ να εξηγούν ότι ήταν και κοστοβόρα, καθώς και αργά ξεκίνησε και αργά ολοκληρώθηκε. «Δοκιμάστηκαν οι αντοχές όλων, ΚΥΔ και παραγωγών, κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ που ήταν δαιδαλώδης και είχε ιδιαιτερότητες», σημειώνει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΑΣΘ ΑΕ), Κώστας Γιαννόπουλος. Για παράδειγμα, όπως μας λέει ο τελευταίος, παλαιότερα, με το Πρασίνισμα, οι παραγωγοί γνώριζαν το ύψος των ενισχύσεων που θα λάμβαναν, ενώ πέρσι, με τα Οικολογικά Σχήματα, κατά την υποβολή της δήλωσής τους, δεν ήξεραν.

Νέα ευκαιρία

«Δίνεται, λοιπόν, μία ευκαιρία κατά τη 2η χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ για έναν καλύτερο συντονισμό, ώστε η εμπειρία της περσινής χρονιάς να οδηγήσει σε καλύτερες αποφάσεις και από την πλευρά των παραγωγών στην επιλογή των Οικολογικών Σχημάτων και από την πλευρά των ΚΥΔ ως προς τις “συμβουλές” που δίνουμε στους παραγωγούς», επισημαίνει ο κ. Γιαννόπουλος. Εξάλλου, όπως προσθέτει ο ίδιος, το ΟΣΔΕ στην πραγματικότητα ανοίγει όταν ένας παραγωγός πάει σε ένα ΚΥΔ για να υποβάλει τη δήλωσή του και φεύγει έχοντας στα χέρια του το αντίγραφο της δήλωσής του εκτυπωμένο. «Τότε, θα μπορούμε να μιλάμε για πλήρη λειτουργία του ΟΣΔΕ», καταλήγει.

Λειτουργικότητα

Και, τελικά, αυτή είναι η ουσία, όταν ανοίξει, το σύστημα να είναι άρτιο και λειτουργικό. Αυτό υπογραμμίζει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών
(ΠΕΦΑΣΥ), Δημήτρης Ντογκούλης, ο οποίος, μιλώντας στην «ΥΧ», επεσήμανε πως «το θέμα είναι να δουλεύει σωστά και όχι πότε θα ανοίξει». Πάντως, σημείωσε πως «τα ΚΥΔ είναι έτοιμα εδώ και έναν μήνα».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, οι ίδιοι έχουν διαμηνύσει ότι το ΟΣΔΕ θα πρέπει να ανοίξει «όταν θα είναι πλήρως λειτουργικό», υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται να επαναληφθούν τα προβλήματα της περσινής χρονιάς. Εξάλλου, όπως επαναλαμβάνει, μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό thessalia tv, πρέπει «να είναι πλήρως λειτουργικό, όπως είχαμε μάθει μέχρι το 2021».