Ποιες είναι οι κορυφαίες περιοχές σε αξία παραγωγής σιτηρών και γάλακτος στην ΕΕ

Τα σιτηρά και το γάλα αποτελούν βασικά γεωργικά προϊόντα στην ΕΕ. Η αξία της συνολικής παραγωγής δημητριακών στην ΕΕ ήταν 64,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 και αυτή του γάλακτος ήταν 58,0 ευρώ, με τα 2 προϊόντα να συνεισφέρουν λίγο λιγότερο από το 30% της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, υπήρχαν 10 περιφέρειες ταξινομημένες στο επίπεδο 2 της ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS 2) που παρήγαγαν σιτηρά αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2021.

Η περιφέρεια της ΕΕ με την υψηλότερη αξία σε παραγωγή σιτηρών το 2021 ήταν η Castilla y León στην Ισπανία (2,3 δισεκατομμύρια ευρώ). Ακολουθεί η περιφέρεια Centre-Val de Loire στη Γαλλία (2,2 δισ. ευρώ). Μεταξύ των άλλων 8 περιφερειών που παρήγαγαν σιτηρά αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2021, τέσσερις ακόμη ήταν στη Γαλλία (Champagne-Ardenne, Pays-de-la-Loire, Picardie και Poitou-Charentes), 2 στη Ρουμανία (Sud-Est και Sud – Muntenia), μία μόνο περιφέρεια στη Λιθουανία (Vidurio ir vakaru Lietuvos regionas) και μια άλλη περιφέρεια στην Ισπανία (Aragón).

Η γεωργία σε ορισμένες περιφέρειες ήταν ιδιαίτερα προσανατολισμένη προς την παραγωγή σιτηρών, ακόμη και αν δεν ήταν οι μεγαλύτερες περιφέρειες παραγωγής σιτηρών. Υπήρχαν 4 περιφέρειες όπου η αξία της παραγωγής σιτηρών ήταν τουλάχιστον 40% της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής τους. Μεταξύ αυτών, 3 ήταν στη Βουλγαρία – Severozapaden (53,7%), Severen Tsentralen (47,6%), Severoiztochen (44,5%) και 1 στη Γαλλία – Île de France (42,8%).

Σύνολο δεδομένων προέλευσης: agr_r_accts

Υπήρχαν επιπλέον 17 περιφέρειες της ΕΕ όπου το μερίδιο της αξίας των σιτηρών στη συνολική γεωργική παραγωγή κυμαινόταν μεταξύ 30% και 40%. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες από αυτές τις περιφέρειες ομαδοποιήθηκαν στην ανατολική πλευρά της ΕΕ, από τη Βουλγαρία (1 περιφέρεια) έως τη Ρουμανία (2 περιφέρειες), την Ουγγαρία (4 περιφέρειες), τη Σλοβακία (2 περιφέρειες), την Τσεχία (3 περιφέρειες) έως τη Λιθουανία (1 περιφέρεια). Ωστόσο, υπήρχαν επίσης περιφέρειες στη Γαλλία (άλλες δύο περιφέρειες), την Ισπανία (1 περιφέρεια) και τη Δανία (1 περιφέρεια) που επικεντρώθηκαν σχετικά στην παραγωγή σιτηρών.

Η Νότια Ιρλανδία παρήγαγε την υψηλότερη αξία γάλακτος

Η γεωργία σε άλλες περιοχές της ΕΕ ήταν περισσότερο προσανατολισμένη στην παραγωγή γάλακτος. Η περιοχή που παρήγαγε την υψηλότερη αξία γάλακτος το 2021 ήταν η Νότια στην Ιρλανδία (2,4 δισεκατομμύρια ευρώ), ακολουθούμενη από τη Βρετάνια στη Γαλλία (2,0 δισεκατομμύρια ευρώ) και τη Λομβαρδία στην Ιταλία (1,8 δισεκατομμύρια ευρώ). Άλλες 5 περιφέρειες παρήγαγαν γάλα αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου ευρώ: Pays-de-la-Loire και Basse-Normandie στη Γαλλία, Weser-Ems και Schleswig-Holstein στη Γερμανία και Γαλικία στην Ισπανία.

Υπήρχαν επίσης άλλες περιοχές όπου η γαλακτοπαραγωγή και η παραγωγή γάλακτος ήταν ο βασικός τύπος γεωργίας, ακόμη και αν δεν ήταν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί. Υπήρχαν 8 περιφέρειες όπου το μερίδιο της αξίας της παραγωγής γάλακτος ήταν τουλάχιστον 40% της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής το 2021: Friesland στις Κάτω Χώρες (47,3%), Região Autónoma dos Açores στην Πορτογαλία (46,0%), Franche-Comté στη Γαλλία (45,6%), Νότια περιφέρεια στην Ιρλανδία (43,5%), Σάλτσμπουργκ και Vorarlberg στην Αυστρία (43,5% το καθένα), Pohjois- ja Itä-Suomi στη Φινλανδία (42,7%), και η Κανταβρία στην Ισπανία (41,3%).

Σύνολο δεδομένων προέλευσης: agr_r_accts

Σε άλλες 14 περιφέρειες, το μερίδιο της αξίας της παραγωγής γάλακτος κυμαινόταν μεταξύ 30% και 40% της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής. Οι περιφέρειες αυτές βρίσκονταν στη Γερμανία (6 περιφέρειες), στις Κάτω Χώρες (3 περιφέρειες), στη Σουηδία (2 περιφέρειες), στην Αυστρία (1 περιφέρεια), στην Ισπανία (1 περιφέρεια) και στη Γαλλία (1 περιφέρεια).

Το παρόν άρθρο παρουσιάζει λίγες μόνο πληροφορίες που διατίθενται από τη δημοσίευση περιφερειακών στοιχείων σχετικά με τους οικονομικούς λογαριασμούς για τη γεωργία, τα οποία συλλέχθηκαν με αναφορά το 2021 για πρώτη φορά σε νομική βάση.