Ποιο είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο;

«Ποιο είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο που έχει: 2 φορές περισσότερη Β12 από το cheddar, 4 φορές περισσότερη βιταμίνη D από την παρμεζάνα, 2 φορές περισσότερο σίδηρο από το blue cheese και 3 φορές περισσότερο ασβέστιο από το brie;

Η φέτα είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο, αλλά δεν τo ξέρουμε ούτε στην Ελλάδα
-Διαφήμιση-

Aν ήμουνα υπουργός Γεωργίας σε μια χώρα που έχει προϊόν τη φέτα θα κυκλοφορούσα κάθε μέρα με ρούχα που θα έγραφαν:

«Ποιο είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο που έχει: 2 φορές περισσότερη Β12 από το cheddar, 4 φορές περισσότερη βιταμίνη D από την παρμεζάνα, 2 φορές περισσότερο σίδηρο από το blue cheese και 3 φορές περισσότερο ασβέστιο από το brie; Η ΦΕΤΑ».

Και θα προέτρεπα τους υπαλλήλους του Υπουργείου να φοράνε τέτοια μπλουζάκια. Θυμάστε πριν από λίγους μήνες που διαφωνούσαν τα κόμματα για το ποιος ευρωβουλευτής είναι περισσότερο Έλληνας; Η αιτία ήταν η φέτα και η συμφωνία CETA. Αξίζει όμως να μαλώνουμε για κάτι που ουσιαστικά είναι δικό μας; Η φέτα είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο, αλλά δεν τo ξέρουμε ούτε στην Ελλάδα.

Για να δούμε το γιατί.

-Διαφήμιση-

Τα προβλήματα που έχει πολύς κόσμος με την πέψη του αγελαδινού γάλακτος και του αγελαδινού τυριού και τη βαρυστομαχιά δεν υπάρχουν με τη φέτα, που είναι από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.

Η ιστιδίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ (ειδικά στα παιδιά) γιατί δεν μπορούμε να το συνθέσουμε. Επίσης η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την καλή υγεία μας.

Συνδυάζοντας και τα δύο με την κατανάλωση φέτας, έχουν δείξει κλινικές μελέτες, φτιάχνουμε ισταμίνη που μας βοηθάει στη διατήρηση ενός καλού επιπέδου σωστής φλεγμονώδους αντίδρασης. Δηλαδή βελτιώνουμε το αμυντικό μας σύστημα.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι προϊόντα όπως η φέτα βελτιώνουν το γλυκαιμικό προφίλ σε διαβητικούς ασθενείς αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης.

Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο βοηθάει τη λειτουργία των οστών, των μυών και των νεύρων. Ίσως όπως κανένα άλλο μέταλλο.

Είναι άριστη πηγή βιταμίνης Α, που βοηθάει στην όραση, στην αναπαραγωγή και στην άμυνα του σώματος.

Έτσι λοιπόν μια μικρή μερίδα 85 γραμ. μάς δίνει 14 γραμ. πρωτεΐνης, το 74% της βιταμίνης Β2 που χρειαζόμαστε την ημέρα, το 42% της βιταμίνης Β12, το 75% του ασβεστίου και το 50% του φωσφόρου.

Σε συνεργασία λοιπόν με την ανύπαρκτη τόσα χρόνια Διεπαγγελματική Φέτας, θα φτιάχναμε για εξαγωγή χιλιάδες τόνους από μικρές μερίδες φέτας των 100 γραμ. με τις ακόλουθες επισημάνσεις υγείας για τη φέτα, σύμφωνα με τον Ευρ. Κανονισμό 432/2012 για τους ισχυρισμούς υγείας:

  1. Συμμετέχει στη φυσιολογική λειτουργία των μυών
  2. Συμμετέχει στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων
  3. Συμμετέχει στη φυσιολογική ανάπτυξη των δοντιών στα παιδιά
  4. Συμβάλλει στα φυσιολογικά οστά
  5. Συμβάλλει στη φυσιολογική όραση

Και καμιά 20αριά ακόμη ισχυρισμούς υγείας, οι οποίοι θα εκτόξευαν τη φέτα σε διεθνείς αγορές στην Ε.Ε. Ίσως το κάνουν οι ξένοι σύντομα, εισάγοντας τη δική μας φέτα και μεταμορφώνοντάς την.

 

Γράφει ο Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην Αναπληρωτής Πρύτανης
Δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό “Επί Γης” | Καλοκαίρι 2018

-Διαφήμιση-