Η ποιότητα της πληρωμής του φθινοπώρου είναι το μεγάλο ζητούμενο

Να μην επενδύσουν στην αποτυχία του gov.gr για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ γιατί θα εκτεθούν συμβούλευσε προχθές τους βουλευτές ο υπουργός ΑΑΤ.

Βέβαια, δεν υπάρχει βουλευτής που να έχει καταθέσει ερώτηση για την ορθότητα της μεταφοράς των δεδομένων στο gov.gr. Όλοι ρωτούν για την προβληματική λειτουργία της εφαρμογής με βάση την οποία υποβάλλεται και οριστικοποιείται μία αίτηση και όχι βέβαια για το κυβερνητικό νέφος που φιλοξενεί τα στοιχεία που συγκεντρώνονται.

Εφαρμογή που ακόμη και σήμερα εμφανίζει προβλήματα σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι Συνδεδεμένες, ή οι έλεγχοι Πρασινίσματος, για παράδειγμα.

Όμως, το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται μπροστά. Θα εμφανιστεί από τη στιγμή που η υποδοχή των αιτήσεων με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ολοκληρωθεί και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποχωρήσει και σταματήσει τις διορθωτικές του παρεμβάσεις. Γιατί ήταν τα στελέχη του που καθημερινά διόρθωναν τα λάθη της εφαρμογής και κράτησαν το σύστημα ζωντανό.

Η αναφορά του υπουργού ΑΑΤ κατά την ανακοίνωση της νέας παράτασης, ότι από τις 4 Ιουλίου ίσως αποδεσμευτούν αιτήσεις από τα ΚΥΔ που δεν έχουν οριστικοποιηθεί, δείχνει να φοβάται αυτά που θα ακολουθήσουν. Μπορεί, εκ πρώτης όψεως, να λειτουργεί ως μέσο πίεσης στα ΚΥΔ, μπορεί να χρεώνει στα ΚΥΔ μία πιθανή κατάρρευση του έως τώρα αφηγήματος ότι το ΟΣΔΕ 2022 θα στεφθεί με επιτυχία, όμως, μάλλον αποσκοπεί αλλού. Κλείνει το μάτι στα ΚΥΔ να ρίξουν μέσα στο σύστημα και να οριστικοποιήσουν όλες τις αιτήσεις το συντομότερο δυνατόν.

Μια τέτοια ενέργεια, όμως, με τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ να δηλώνουν ότι φέτος δεν θα γίνει η διαδικασία αποσφαλμάτωσης, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επώδυνη, καθώς σε ποσοστό 20% του μέσου αριθμού αιτήσεων κάθε χρόνο εντοπίζονται λάθη στη διαδικασία αποσφαλμάτωσης.

Εάν τα λάθη αυτά περάσουν και εντοπιστούν στους ελέγχους πληρωμών, τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο, ή εάν ακολουθήσει ένα κύμα ενστάσεων, είναι πιθανό να αμφισβητηθεί έντονα η ποιότητα της πληρωμής, αλλά και όσων μέτρων πολιτικής στηρίζονται στα στοιχεία του ΟΣΔΕ και τότε θα ξεκινήσουν τα μεγάλα προβλήματα.