Πολεμοενισχύσεις: Με κλίµακες και ανάλογα µε τα χαρακτηριστικά της εκτροφής το «100άρι» για την κτηνοτροφία

Εξελίξεις στο θέμα της ενίσχυσης των αγροτών με νέο πακέτο στήριξης για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία φέρνουν οι διαβουλεύσεις Ελλάδας Βρυξελλών που κορυφώθηκαν αυτές τις μέρες, με τη συνάντηση του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά.

Μετά την οριστική απόφαση του υπουργείου να διαθέσει κονδύλι ύψους 26,3 εκατ. ευρώ από το Αποθεματικό Κρίσης της ΕΕ σε ομάδες παραγωγών οπωροκηπευτικών, βιοκαλλιεργητές σταφίδας και οινοπαραγωγούς νησιών και δεδομένου ότι μέρος του εν λόγω κονδυλίου θα διατεθεί και για τις επιπτώσεις στην αγορά λιπασμάτων, το μεγάλο «πακέτο» αναμένεται να διανεμηθεί για τη στήριξη των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το ΥΠΑΑΤ έχει καταλήξει στα βασικά κριτήρια με τα οποία θα δοθεί το κονδύλι ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κτηνοτροφίας. Όπως έχει γνωστοποιήσει η εφημερίδα μας, η εν λόγω στήριξη θα δοθεί με τη λογική των κορωνοενισχύσεων και συγκεκριμένα του «επταχίλιαρου», που είχε καταβληθεί στους πληγέντες από την πανδημία ελαιοπαραγωγούς.

Αυτό σημαίνει ότι ο δικαιούχος κτηνοτρόφος θα λάβει ένα ποσό, ανάλογα με την κλίμακα στην οποία εντάσσεται. Η κλίμακα θα καθορίζεται από τον αριθμό των ζώων που εκτρέφει η εκάστοτε κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Η «πολεμοενίσχυση» αναμένεται να καταβληθεί σε όλα τα είδη εκτροφής (αιγοπροβατοτρόφους, αγελαδοτρόφους, βοοτρόφους, χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους κ.ά.), με διαφορετικά όμως κριτήρια για κάθε είδος εκτροφής.

Δηλαδή, εάν μια προβατοτροφική μονάδα δηλώνει ότι πραγματοποιεί τζίρο 10.000 ευρώ και μια χοιροτροφική μονάδα δηλώνει το ίδιο ακριβώς νούμερο, τα ποσά που θα λάβει ο ιδιοκτήτης της κάθε μονάδας δεν θα είναι τα ίδια. Όπως προκύπτει από αξιόπιστη πηγή του ΥΠΑΑΤ, οι ιθύνοντες του υπουργείου έχουν θέσει ως βασικό κριτήριο για τη διαμόρφωση του ποσού που θα καταβάλλεται εάν τα ζώα σιτίζονται όλο τον χρόνο εντός στάβλου ή εάν βγαίνουν έξω για βοσκή.

Πότε αναμένεται να καταβληθεί η στήριξη

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, για να δρομολογηθεί το εν λόγω πακέτο της «πολεμοενίσχυσης», θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η πρόταση του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων δεν έχει… ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χρόνους υλοποίησης της εν λόγω πληρωμής.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022