Πολιτικές αγκαλιές για τους αγρότες της Ροδόπης

Αυτοδιοικητικοί και βουλευτές υπέρ καπνού και βάμβακος

Πολιτικές αγκαλιές για τους αγρότες της Ροδόπης
-Διαφήμιση-

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διήμερο από αυτοδιοικητικούς και βουλευτές της Θράκης με αντικείμενο τη νεκρωτική ίωση που χτύπησε τα πρώιμα, όπως γράφτηκε και στην «ΥΧ» και το www.ypaithros.gr

ΘΕΜΑ: Φαρμάκι ο καπνός για τους παραγωγούς στη Ροδόπη

Στις 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Ροδόπης στην Κομοτηνή μετά από πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Τσαλικίδη, παρουσία του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, με αντικείμενο τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Κύριο θέμα ήταν ο καπνός και η νεκρωτική ίωση που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε πολλά χωριά, αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς να ξανασπείρουν. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης Θανάσης Πανάγος, ο προϊστάμενος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  Νίκος Γαλάνης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από τη Ροδόπη και στελέχη της περιφέρειας. Στο τραπέζι τέθηκαν και τα προβλήματα με τα αφύτρωτα βαμβάκια και γενικά οι συνέπειες των καιρικών συνθηκών στις βασικές καλλιέργειες του νομού.

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης κατέγραψε σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου τα προβλήματα των παραγωγών, ζητώντας την παρέμβασή του υπέρ των αγροτών της περιφέρειας, για κατ’ εξαίρεση αποζημίωση των καπνοκαλλιεργητών, αίτημα που είχε θέσει και ο Εσάτ Χουσεϊν.

Η επιστολή του Χ. Μέτιου έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κε Υπουργέ,

Η Περιφέρειά μας συνεισφέρει σημαντικά στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας με μεγάλο αριθμό απασχολούμενων και αντίστοιχα μεγάλη συμμετοχή στο συνολικό εισόδημα της περιοχής. Μόνο από την καλλιέργεια του καπνού για το έτος 2017 υπήρξαν έσοδα της τάξης των 40 εκ. €.

Φέτος, λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών κατά τη χειμερινή και εαρινή περίοδο (χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, παρατεταμένη ανομβρία-ξηρασία, ιώσεις), οι παραγωγοί και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειάς μας ήρθαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα που οδήγησαν σε εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή καπνού και βάμβακος, ενώ παρόμοια προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης σε σιτηρά και ζωοτροφές. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την καλλιέργεια βάμβακος, διαπιστώνεται τεράστια καταστροφή λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που ακολούθησε μια περίοδο εκτεταμένων βροχοπτώσεων και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μη βλάστηση.

Σε ό,τι αφορά δε τον καπνό, η καταστροφή, που οφείλεται κατά βάση στον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (TSWV), φτάνει το 60% με 100% της παραγωγής. Η δυσμενής θέση των καπνοκαλλιεργητών μας εντείνεται εν προκειμένω από την αγωνία τους για το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει καταστροφές από τη συγκεκριμένη ίωση.

Απευθυνόμαστε σε σας κ. Υπουργέ διότι είναι απόλυτη ανάγκη να δοθούν λύσεις στα επείγοντα προβλήματα των αγροτών μας και ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση ώστε οι αρμόδιοι φορείς του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ να φροντίσουν για την άμεση ενίσχυση και αποζημίωση των παραγωγών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμε επίσης την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση των καπνοκαλλιεργητών μας, όπως επίσης την καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών στις καλλιέργειες και των αιτιών τους, λόγω του ότι οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ είναι χρονοβόρες και απαιτούν πρόσθετες ενέργειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μία ασφαλής εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η χρηματοδότηση μέσω των πιστώσεων de minimis. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι οι καπνοκαλλιεργητές στην περιοχή μας είναι στην πλειοψηφία τους μονοκαλλιεργητές και, χωρίς ενίσχυση, δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλλιεργήσουν ξανά την επόμενη χρονιά.

Κύριε Υπουργέ, η παρέμβασή σας κρίνεται επείγουσα και αναγκαία λόγω και των πρόσφατων εκτεταμένων πλημμυρών που σημειώθηκαν τον Ιούνιο στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, και οι οποίες ολοκλήρωσαν την καταστροφή.

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας προγραμματίζει έργα υποδομών με στόχο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ζητήματα αποζημιώσεων και ενισχύσεων εξαρτώνται από το Υπουργείο σας.

Ευελπιστούμε λοιπόν στις δικές σας ενέργειες για την ανακούφιση των παραγωγών μας. Διαφορετικά, συμπαρασύρεται προς τα κάτω το αγροτικό εισόδημα ολόκληρης της Περιφέρειας ΑΜΘ, με μείωση που θα αγγίξει έως και το 50%, με πολλαπλάσιες κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες, κάτι το οποίο θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψετε» καταλήγει.

Συνάντηση βουλευτών με Β. Αποστόλου

Στις 4 Ιουλίου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ, Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ καθώς επίσης μέλη της Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ροδόπης και Έβρου πραγματοποίησαν  συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου. Θέμα της συνάντησης ήταν η έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση της ασθένειας της νεκρωτικής ίωσης που πλήττει τις καλλιέργειες καπνού στους νομούς Ροδόπης και Έβρου και στον Γιακά της Ξάνθης.

Οι καπνοπαραγωγοί ενημέρωσαν εκτενώς τον υπουργό για την έκταση των ζημιών και ζήτησαν τόσο να ληφθούν μέτρα πρόληψης της επέκτασης της ασθένειας, όσο και να αποζημιωθούν για την εκτεταμένη ζημιά στις καλλιέργειές τους. Αποστόλου και βουλευτές συμφώνησαν στην σπουδαιότητα της μονοκαλλιέργειας του καπνού για την περιοχή της Θράκης και την πρόθεση να την στηρίξουν όσο γίνεται. Για την ασθένεια της νεκρωτικής ίωσης ο υπουργός δήλωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και έχει ενημερωθεί για το ζήτημα, ενώ σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ θα εξεταστεί το δίκαιο αίτημα των αποζημιώσεων.

Την ίδια μέρα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του νομού Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ σε ανακοίνωσή του καταδίκασε την εξαίρεση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, αναγνώρισε ως θετικές τις «προφορικές δηλώσεις του υπουργού κ. Αποστόλου», τονίζοντας ότι αναμένουν από τον υπουργό να απαντήσει εγγράφως και επισήμως στην κοινοβουλευτική ερώτηση που έθεσαν για το θέμα αυτό, όπως επίσης «οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να είναι εύλογες, δίκαιες και να καλύπτουν το σύνολο της συντελεσθείσας ζημίας καθώς και να οριστεί χρονοδιάγραμμα πληρωμών».

-Διαφήμιση-