Τα… πολλά πρόσωπα της Πιπεριάς Φλωρίνης

Νέα προϊόντα βάζει στην γκάμα της η οικογένεια Ναουμίδη

Η επινόηση όλο και περισσότερων προϊόντων με βάση την πιπεριά Φλωρίνης είναι η συνταγή της επιτυχίας για το αγρόκτημα Ναουμίδη που βρίσκεται στον Άγιο Παντελεήμονα, σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων.

«Στις εξαγωγές διοχετεύεται το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής μας, σε Γαλλία και Βέλγιο κυρίως, αλλά και αλλού. Η γεύση και η ποιότητα είναι το μεγαλύτερο μυστικό, αυτή ανοίγει τις πόρτες. Τα παντοπωλεία από την Ευρώπη έρχονται μόνα τους εδώ να δουν το προϊόν και πώς γίνεται. Την πρώτη φορά που μου είπαν “θα πάρω το αεροπλάνο και θα έρθω για ένα διήμερο” δεν το πίστευα, αλλά το κάνουν, το ψάχνουν πολύ», λέει στην «ΥΧ» ο Πέτρος Ναουμίδης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης καθετοποιημένης μονάδας, που πιάνει την πιπεριά Φλωρίνης (ποικιλία Πλατίκα) από το χωράφι μέχρι τα… σαλόνια της παραδοσιακής εγκατάστασης και αποθήκευσης.

Καλωσορίζοντάς μας στη μεγάλη αίθουσα με τα προϊόντα του κτήματος, που πλέον έχουν φτάσει τα 20, ο κ. Ναουμίδης εξηγεί ότι στο σπίτι του έχει ένα φωτιστικό που κοστίζει 10 ευρώ, αλλά για τις πιπεριές του αγόρασε ένα που του άρεσε πραγματικά και ας κόστισε πολύ παραπάνω. Άλλωστε είναι διάσημες, και ας μην έχουν γίνει ακόμα ΠΟΠ. Ο σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί αλλά, όπως σημειώνει, αυτές οι διαδικασίες αργούν πολύ. «Εδώ είναι δύο στρέμματα, στα οποία κάνουμε 1 εκατ. μικρά φυτά. Φτιάχνουμε τον σπόρο μόνοι μας, της αυθεντικής, γνήσιας πιπεριάς Φλωρίνης. Τον Μάρτιο ετοιμάζουμε τα φυτάκια μας και τον Μάιο τα παίρνουμε από εδώ και τα ενσωματώνουμε στο κτήμα μας», διηγείται, καθώς διαβαίνουμε την εξωτερική πόρτα του κτήματος που βρίσκεται η μονάδα μεταποίησης.

«Είναι σαν αυτοφυή, μεγαλώνουν μαζί με βότανα και αυτό παίζει ρόλο. Είναι πολύ σημαντικό το μικροκλίμα της περιοχής, η διαφορά θερμοκρασίας τη μέρα με τη νύχτα είναι πολύ μεγάλη και αυτό δημιουργεί σάκχαρα στην πιπεριά και της δίνει και αρώματα. Και η λίμνη δίπλα λειτουργεί σαν θερμαντικό σώμα και κρατάει μια σταθερή θερμοκρασία μέχρι αργά το φθινόπωρο. Όταν άλλες περιοχές πλήττονται από χαμηλές θερμοκρασίες, εμείς εδώ μαζεύουμε πιπεριές», περιγράφει και στον τόνο της φωνής του φαίνεται πόσο περήφανος είναι για τις πιπεριές του και για τη δουλειά που γίνεται στο κτήμα, η οποία συνδυάζει την παράδοση με την εξέλιξη, σύμφωνα με τα λόγια του.

Η πετρόκτιστη μονάδα

Η μονάδα έχει φτιαχτεί από πέτρα, «όπως τα σπίτια μας. Με αυτή την πέτρα ήταν κτισμένο όλο το χωριό», μας εξηγεί. Όταν ζήτησε από τον μηχανικό να ακολουθήσει την παραδοσιακή τεχνική στο χτίσιμο της μονάδας, εκείνος τον κοίταξε σαν τρελό: «Θέλεις να πας φυλακή;», αναρωτήθηκε, έκπληκτος από την επιμονή του. «Όμως εγώ ήμουν ανένδοτος. Αν δεν το κάνω πέτρινο, δεν θέλω να κάνω πιπεράδικο. Θέλω να κάνω αυτό που είχε η γιαγιά μου, με το υπόγειο κελάρι. Εδώ πάνω έχει κρύο και ζέστη, -30 το χειμώνα και 40 το καλοκαίρι. Στο κελάρι οι πιπεριές μπορούν να κοιμούνται, να ξεκουράζονται όπως τους πρέπει. όταν φτιάχνεις ένα ωραίο προϊόν πρέπει να έχει και το βασίλειο του».

Τα αποτελέσματα τον δικαίωσαν. Μας δείχνει τα πλακάκια της εισόδου που έσπασαν από τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας. «Τώρα θα τα βγάλουμε, να βάλουμε πέτρα. Τα πλακάκια δεν άντεξαν».

Κάθε κωδικός διαφορετικός

Η γκάμα προϊόντων της βιοτεχνίας είναι ευρύτατη και περιλαμβάνει από μουστοπιπεριά γλυκόξινη με τυρί ή γεμιστή με λαχανικά, μέχρι χαβιάρι φιλετοπιπεριάς. Κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό και γίνεται με εντελώς διαφορετική συνταγή, διαδικασία και τεχνική. «Δεν είναι απλά ότι στο ένα βάζουμε αλάτι και στο άλλο όχι. Κανένας δεν μπορεί να αντιγράψει αυτά που κάνουμε εμείς», λέει ο κ. Ναουμίδης. Τα προϊόντα της επιχείρησης πωλούνται σε πολλά ντελικατέσεν, αλλά και στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Βασιλόπουλος.