Πολλαπλές οι επανασπορές βάμβακος στα Φάρσαλα λόγω «Daniel» και βροχών

Την παρέμβασή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητάει με επιστολή του ο «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ»», σχετικά με τις  επανασπορές βάμβακος για την καλλιεργητική περίοδο 2024 στην επαρχία Φαρσάλων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Συνεταιρισμός, τονίζει στην επιστολή του ότι: «το γεγονός των επανασπορών έχει ως συνέπεια την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για την παραγωγή βαμβακιού και αξίζει να αναφερθούμε ότι η φετινή χρονιά το κόστος βαμβακιού ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, όλο αυτό οδηγεί σε μείωση του εισοδήματος των παραγωγών λόγω αύξησης του κόστους».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του αγροτικού συνεταιρισμού με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ “Ο ΕΝΙΠΕΑΣ”»:

Κύριοι, σας αναφέρουμε ότι ως προς την καλλιέργεια του βαμβακιού στην Επαρχία Φαρσάλων υπάρχει σημαντικότατη επιβάρυνση ως προς την καλή κατάσταση του εδάφους εξαιτίας του φαινομένου DANIEL – ELIAS που έπληξε την περιοχή μας το Σεπτέμβριο του 2023.

Αυτό που προαναφέραμε σε συνδυασμό με τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή μας τόσο σε ύφη βροχής 100 έως 120 χιλιοστά στην βροχόπτωση της 18-20 Απριλίου, καθώς και τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας με μέγιστες 30°C κατά την ημέρα και ελάχιστες το βράδυ, όπως επίσης τις πρώτες πρωινές ώρες οι θερμοκρασίες πλησίαζαν τους 5 με 6 °C. Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια την δημιουργία δυσμενών συνθηκών για το φύτρωμα του Βαμβακιού και την επανάληψη της σποράς βάμβακος για δύο και σε πολλές περιπτώσεις τρεις φορές.

Το γεγονός των επανασπορών έχει ως συνέπεια την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για την παραγωγή βαμβακιού και αξίζει να αναφερθούμε ότι η φετινή χρονιά το κόστος βαμβακιού ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, όλο αυτό οδηγεί σε μείωση του εισοδήματος των παραγωγών λόγω αύξησης του κόστους.

Επιπλέον δε η καλλιέργεια του Βαμβακιού γίνεται όψιμη και το γεγονός αυτό θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες για εύρεση λύσεων στο προαναφερθέν πρόβλημα διότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει επανασπορές μόνο μετά από την 161! Μάϊου».