Ο Πολωνός υπ. Γεωργίας παραιτήθηκε εν μέσω οργής των αγροτών για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών που ρίχνουν τις τιμές

Ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Χένρικ Κόβαλτσικ παραιτήθηκε σήμερα καθώς αυξάνεται η οργή ανάμεσα στους αγρότες για τον αντίκτυπο των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών στις τιμές.

Ο Κάβαλτσικ είπε πως αποφάσισε να εγκαταλείψει τον θώκο λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρατείνει τις αδασμολόγητες εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Οι Πολωνοί αγρότες είχαν ζητήσει να επιβληθούν δασμοί.

«Καθώς είναι σαφές πως αυτό το αίτημα δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το σημείο, αποφάσισα να παραιτηθώ από υπουργός Γεωργίας», είπε ο Κόβαλτσικ.

Η συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ουκρανικών σιτηρών, που είναι φθηνότερα από εκείνα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγει στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, πλήττοντας τις τιμές και τις πωλήσεις των ντόπιων αγροτών και προκαλώντας πονοκέφαλο για τους κυβερνώντες εθνικιστές του Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) σε μια εκλογική χρονιά.

Οι πρωθυπουργοί πέντε χωρών μελών περιλαμβανομένης της Πολωνίας έστειλαν επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη Παρασκευή ζητώντας να αναληφθεί δράση για τις εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.

Όπως ανέφεραν, ίσως χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου δασμοί, αν η μαζική εισροή σιτηρών και άλλων προϊόντων από την Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει με άλλους τρόπους.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ