Πόλος έλξης των μελισσοκόμων από όλη την Ελλάδα η Χαλκιδική

Nέκταρ για χιλιάδες μελισσοκόμους από όλη την Ελλάδα αποτελούν τα πευκοδάση και τα λιβάδια της Χαλκιδικής, καθώς, λόγω συνθηκών, μπορεί να συγκεντρώνονται κάθε χρόνο ακόμη και 400.000 μελίσσια. Μάλιστα, λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού κυψελών από μελισσοκόμους εντός χωρικών ορίων της ΠΕ Χαλκιδικής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση προληπτικών μέτρων που αφορά την αντιπυρική περίοδο και το κάπνισμα σε νομίμως εγκατεστημένες κυψέλες μελισσών (μελισσοκομεία).

Όπως τόνισε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών μελισσοκόμων Χαλκιδικής, Αριστοτέλης Κασσανδρινός, η μελισσοτροφική χλωρίδα της περιοχής την καθιστά ελκυστική για τους επαγγελματίες, ενώ παράγοντας για τη μεγάλη συγκέντρωση κοπαδιών στη Χαλκιδική είναι τα δάση που έχουν καεί, όπως το δάσος της Εύβοιας.

«Μεγάλο αριθμό κυψελών κρατούσε και η Εύβοια. Από τη στιγμή που κάηκε το δάσος, για να επιβιώσουν οι άνθρωποι έρχονται εδώ ή συγκεντρώνονται σε μέρη στην Ελλάδα όπου υπάρχει «μελιτοέκρηξη. Εδώ έρχονται για το πευκόμελο, αλλά και για το μέλι ερείκης, της σουσούρας, γνωστότερο που είναι ανθόμελο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κασσανδρινός.

Την ίδια ώρα, οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής χτυπούν το καμπανάκι κινδύνου για τα μελίσσια τους από τις κοπές των πεύκων που γίνονται στη Σιθωνία στο όρος Δραγουντέλι και εντός ιδιωτικών δασών.

«Παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνονται χιλιάδες μελίσσια στη Χαλκιδική, εδώ και τρία χρόνια γίνονται ανεξέλεγκτες κοπές με χιλιάδες στρέμματα. Λένε πως είναι για αναδάσωση, αραίωση και πως έχει γίνει περιβαλλοντική μελέτη. Όμως, αφήνονται τα κλαδιά στο έδαφος και κινδυνεύει το καλοκαίρι να καεί το δάσος, ενώ τους έχουμε επισημάνει ότι γίνεται ζημιά στη μελισσοκομία. Είναι σαν να κόβονται τα θεμέλια του σπιτιού μας», καταλήγει ο κ. Κασσανδρινός.