Πολύ καλή ανθοφορία στις φουντουκιές

Το όνομα του μεγάλου ιταλικού ομίλου BESANA κέρδισε την εμπιστοσύνη αγροτών, με συνέπεια το προσκλητήριο για ολοκληρωμένη καλλιέργεια και πώληση πιστοποιημένου φουντουκιού, που έγινε πριν από επτά χρόνια στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, να βρει ανταπόκριση και η καλλιέργεια να κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Η χρονιά είναι ιδιαίτερα πρώιμη λόγω της πολύ θερμής άνοιξης σε όλη τη Θράκη. «Η ανθοφορία πήγε πολύ καλά στα αρσενικά και στα θηλυκά, γιατί δεν είχαμε όψιμους παγετούς να επηρεάζουν γενικά την καλλιέργεια, η οποία εξελίσσεται πολύ φυσιολογικά», αναφέρει ο διευθυντής στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ξάνθης, Ανδρέας Καμαριανάκης. Ο ίδιος προσθέτει πως εάν δεν βρέξει τις επόμενες μέρες, θα χρειαστεί να ξεκινήσουν τα ποτίσματα.

Το σημαντικό για την καλλιέργεια της φουντουκιάς, που ξεκίνησε με συμβολαιακή καλλιέργεια από την Ξάνθη, είναι πως περίπου 500 στρέμματα είναι σε αρκετά καλή παραγωγική ηλικία, καθώς βρίσκονται στον έκτο χρόνο και αναμένεται να έχουν πολύ καλές αποδόσεις. Το αποκορύφωμα των αποδόσεων θα γίνει στην οκταετία. Συνολικά, στη Θράκη έχουν εγκατασταθεί πάνω από 3.000 στρέμματα φουντουκιάς και από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη του 2025 θα προστεθούν 700 με 800 στρέμματα.