Πορεία μετ’ εμποδίων για τη φάβα Φενεού

Αντιμέτωπη με τις κακές καιρικές συνθήκες βρίσκεται η φάβα Φενεού λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις που είχαν προηγηθεί. Όπως εξηγεί ο παραγωγός Σπύρος Κουτρέτσης, «η συγκομιδή πήγε πίσω λόγω των βροχοπτώσεων που έκαναν ζημιές στα σιτάρια και στη φάβα. Περιμένουμε να έρθουν οι γεωπόνοι για να αποτιμήσουν τη ζημιά, αλλά ακόμα δεν έχει εμφανισθεί κανένας. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, υπάρχει μια μείωση της καλλιέργειας μαζί με μια μείωση της ζήτησης». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του παραγωγού Παναγιώτη Φιακά. «Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν ότι η παραγωγή φάβας και φακής θα είναι μειωμένη από 30% έως 50%. Οι αγορές φέτος δείχνουν αυτήν τη στιγμή να είναι αδύναμες σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη. Φυσικά, δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα είναι τα πράγματα τον χειμώνα, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο».

Όσο για τις προβλέψεις που αφορούν την αγορά, ο κ. Φιακάς σημειώνει ότι «αυτήν τη στιγμή, το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο και στο άμεσο μέλλον πρέπει να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις που θα γίνουν».

Τέλος, αναφέρει ότι για το μέλλον εξελίσσονται ήδη διάφορες δράσεις που αφορούν την τυποποίηση, τον καθαρισμό της φάβας, ώστε το προϊόν να έχει άλλες δυνατότητες στην αγορά.