Πορεία μετ’ εμποδίων για το γκρέιπφρουτ στη Μεσσηνία

Πάνω από τρεις γενιές έχουν επενδύσει στην οικογένεια Δρες για την καλλιέργεια γκρέιπφρουτ στη Μεσσηνία. Τα κτήματα της οικογένειας βρίσκονται στο χωριό Άρις, της ευρύτερης περιοχής του Κάμπου Μεσσηνίας, και είναι συνολικά πάνω από 20 στρέμματα, που αποτελούνται από 800 δέντρα, εκ των οποίων τα 350 λευκόσαρκα και τα 450 ποικιλόσαρκα. Οι αποδόσεις φτάνουν έως και τους 120 τόνους ετήσιας παραγωγής, με αποτέλεσμα η οικογένεια Δρες να κατατάσσεται ως η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής γκρέιπφρουτ στη Μεσσηνία.

Ο Δημήτρης Δρες, αναφερόμενος στη φετινή πορεία του γκρέιπφρουτ, τονίζει ότι «έχουμε μια πολύ καλή χρονιά σε επίπεδο τόσο παραγωγής όσο και ποιότητας. Η αύξηση της παραγωγής είναι περίπου στο 10%. Αυτήν τη στιγμή, η αγορά επενδύει στα πορτοκάλια και έτσι έχει μείνει λίγο πίσω το γκρέιπφρουτ, το οποίο ως προϊόν έχει πολύ πιο σημαντικές ιδιότητες, αλλά ακόμα δεν είναι τόσο γνωστό».

Σε ό,τι αφορά τη χυμοποίηση, ο κ. Δρες εξηγεί ότι «μετά το πορτοκάλι, θα πάρει σειρά και το δικό μας προϊόν, μόνο που οι τιμές αυτήν τη χρονιά είναι στα 18 έως 20 λεπτά. Είναι χειρότερες από τις τιμές που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια».

Για την πορεία της καλλιέργειας, ο ίδιος επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες που έγιναν για να δημιουργηθεί μία ομάδα παραγωγών σκοντάφτουν, καθώς πολλοί παραγωγοί είναι μεγάλης ηλικίας και για κάποιους δεν αποτελεί το κύριο επάγγελμα. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να προωθήσουμε το προϊόν όπως πρέπει. Πρόκειται για ένα προϊόν που έχει σημαντικές ιδιότητες, αλλά δεν έχει ακόμα πέραση στην αγορά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα δέντρο γκρέιπφρουτ παράγει 100 κιλά, ενώ το κόστος καλλιέργειας είναι αντίστοιχο του πορτοκαλιού. Όπως δηλώνει ο κ. Δρες, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την προώθησή του στην αγορά είναι ότι «στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει ελληνικό γκρέιπφρουτ. Υπάρχουν μόνο εισαγόμενα, που σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα των ελληνικών».