Πως ολοκληρώθηκε το ΟΣΔΕ

του Γιάννη Μαυρουδή, διευθύνοντος συμβούλου GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε και για φέτος η διαδικασία εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ από τους αγρότες σε όλη τη χώρα, και πλέον όσοι λίγοι αμέλησαν να προσέλθουν εγκαίρως θα πρέπει να βιαστούν, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις προβλεπόμενες ποινές.

Το πλήθος των 654.000 υποβληθέντων δηλώσεων είναι το ίδιο με την περσινή χρονιά, επιβεβαιώνοντας την τάση σταθεροποίησης, ή και ελαφράς αύξησης των δικαιούχων τα δύο τελευταία έτη, σε αντίθεση με το διάστημα 2014-2018, όπου ο αριθμός των δικαιούχων άμεσων ενισχύσεων μειώθηκε σημαντικά, κατά 100.000.

Παρόμοια είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων από τους αγρότες, καθώς για ακόμη μία χρονιά το δίκτυο των φορέων υποβοήθησης (ΚΥΔ) δέχθηκε το σύνολο σχεδόν των υποβληθέντων δηλώσεων. Το 97,5% των δικαιούχων υπέβαλαν τη δήλωσή τους μέσω του δικτύου των ΚΥΔ, καταδεικνύοντας και πάλι την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός λειτουργικού και αξιόπιστου συστήματος υποβοήθησης.

Αναμενόμενη, μετά τη νέα πιστοποίηση, είναι η νέα σημαντική αύξηση του αριθμού των δραστηριοποιούμενων ΚΥΔ σε 503, από 424 το 2020. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ένα στα πέντε ενεργά ΚΥΔ εμφανίζει μικρότερο αριθμό δηλώσεων από το όριο των 200 που είχε θέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην τελευταία πρόσκληση ενδιαφέροντος, ενώ 20 ακόμη πιστοποιήθηκαν μεν, αλλά δεν ενεργοποιήθηκαν καθόλου.

Υπό την πίεση του χρόνου

Συνολικά, πάντως, το σύστημα υποβοήθησης πέτυχε ένα νέο ρεκόρ την τρέχουσα χρονιά, καθώς οι δηλώσεις συλλέχθηκαν σε πολύ μικρό διάστημα. Ουσιαστικά, η φετινή καμπάνια υποβολής των ΚΥΔ διήρκεσε μόλις 55 ημέρες, αισθητά λιγότερο από τα τελευταία έτη (90 το 2020, 70 το 2019, 110 το 2018).

Η συμπύκνωση του χρόνου υποβολής είναι λογικό να έχει προκαλέσει σώρευση σφαλμάτων και για αυτό η περίοδος της αποσφαλμάτωσης που ακολουθεί αναμένεται ιδιαίτερα εντατική. Ήδη, έως σήμερα, έχουν εκτελεστεί από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και δοθεί στα ΚΥΔ δέκα έλεγχοι σφαλμάτων και η διαδικασία ελέγχων και διορθώσεων θα συνεχιστεί έως το τέλος των σχετικών προθεσμιών. Το 2021 ήταν μία ταραχώδης χρονιά για τον κόσμο των επιδοτήσεων, επιπρόσθετα των ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Παρά ταύτα, για ακόμη μία φορά συνολικά το σύστημα υποβολής και επεξεργασίας των δηλώσεων επέδειξε την ικανότητά του να απορροφά κραδασμούς και να αντέχει σε μεγάλους φόρτους και χρονικές πιέσεις.

Το γεγονός και μόνο ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, υπό όλες τις συνθήκες, δεν αποτελεί πλέον είδηση για τη χώρα, καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την δυναμική του πλαισίου υποβοήθησης και την αποτελεσματικότητα όσων συμμετέχουν και εργάζονται σε αυτό.