ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ: Δεν τίθεται θέμα κλεισίματος των λαϊκών αγορών, εφόσον τηρούν τις οδηγίες υγιεινής

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση του νέου κορωνοϊού μέσω των τροφίμων αναφέρει σε ανακοίνωση της, προς τα μέλη της, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικων Προϊοντων Πωλητων Λαϊκων Αγορων (ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ) επικαλούμενη σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ

«Συνάδελφοι,

o Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αποφυγή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού στη χώρα, ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων για τα ακόλουθα: Μη ύπαρξη ενδείξεων μετάδοσης του νέου κορωνοϊού μέσω των τροφίμων

Α. Επιστήμονες και Αρχές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν

την εξάπλωση του κορωνοϊού και ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΡΞΕΙ έως σήμερα αναφορές
ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ μέσω των τροφίμων.

Σύμφωνα με την δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια
των Τροφίμων (EFSA) τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορωνοϊούς, δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφίμων.

Όσον αφορά τις οδηγίες για την ατομική υγιεινή, ισχύουν τα όσα αναφέρονται στις διευκρινιστικές εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας και αφορούν.

Β. Συχνό Πλύσιμο των χεριών

 • Πριν και μετά την χρήση γαντιών (τα γάντια θα πρέπει να είναι μίας
  χρήσεως και να αντικαθίστανται όταν λερωθούν ή σχιστούν ή σε
  τακτά χρονικά διαστήματα).
 • Μετά από αποκομιδή απορριμμάτων.
 • Μετά από χρήση της τουαλέτας.
 • Μετά από φύσημα της μύτης, φτέρνισμα ή βήχα.
 • Στέγνωμα των χεριών με χαρτί μιας χρήσης.
 • Απολύμανση των χεριών με κατάλληλο απολυμαντικό.
 • Απαραίτητη η ύπαρξη απολυμαντικού σ’ όλους τους πάγκους προς χρήση
  από τους πωλητές αλλά και τους καταναλωτές αν ζητηθεί.

Συνάδελφοι, πρέπει να ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι:

 • Οι λαϊκές αγορές είναι ο μόνος χώρος που πραγματικά οι καταναλωτές μπορούν να νιώθουν ασφαλείς.
 • Οι λαϊκές αγορές είναι ένας χώρος ο οποίος είναι ανοιχτός έτσι δεν έχει κανένα είδους φόβου για μόλυνση και δεν χρειάζεταινα γίνεται απολύμανση συνέχεια όπως είναι ένα σούπερ μάρκετ.
 • Οι πάγκοι και οι μουσαμάδες καθημερινά πλένονται και καθαρίζονται και τα προϊόντα πωλούνται έτσι ώστε δεν υπάρχει κανένας φόβος μετάδοσης του ιού μέσα από τους πάγκους
 • Από την Δευτέρα έχουμε ενημερώσει όλους τους πωλητές θα πρέπει να φορούν γάντια έτσι ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους αλλά να προστατεύουν τους καταναλωτές.

Έτσι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΟΣ να ΚΛΕΙΣΟΥΝ οι Λ. ΑΓΟΡΕΣ, ίσα-ίσα που πρέπει να μεταφέρουμε στους καταναλωτές ότι οι λαϊκές αγορές είναι ασφαλείς, φτηνές και σε πληρότητα για όλα τα προϊόντα δεν εκμεταλλευόμαστε καταστάσεις είμαστε εδώ
για τους καταναλωτές και θα είμαστε πάντα εδώ στην γειτονιά σας.

Συνάδελφοι,

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών κ. Σταύρο Μελά ο οποίος με την σειρά του είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη και την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου και ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ “ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ των ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ” από την στιγμή που όλοι οι πωλητές ακολουθούν τις οδηγίες προσωπικής υγιεινής, την χρήση γαντιών και απολυμαντικών καθ όλη την διάρκεια λειτουργίας της αγοράς.

Είμαστε σε Επαγρύπνηση και Προστατεύουμε τα ευπαθή προϊόντα, όπως κάνουμε τόσα χρόνια και ειδικά σήμερα με την κρίση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ώστε οι καταναλωτές και οι οικογένειες τους να μην κινδυνεύουν από τις επισκέψεις τους στις Λαϊκές Αγορές.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Μόσχος Παντελής – Ο Γεν. Γραμματέας Μπάκας Χρήστος