Πότε πληρώνονται Συνδεδεµένες Ενισχύσεις και Υπόλοιπα

✱ Στις 27/6 η νέα μεγάλη πληρωμή για Συνδεδεμένες και υπόλοιπα ✱ Ο σχεδιασμός των επόμενων ημερών

Μήνας πληρωμών ο Ιούνιος, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ να σχεδιάζουν τον προγραμματισμό τους για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αποζημιώσεις, Συνδεδεμένες, de minimis, μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και υπόλοιπα αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους έως το τέλος του μήνα.

Κορινθιακή σταφίδα

Ήδη, χθες, Πέμπτη 2 Ιουνίου, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς παραγωγών κορινθιακής σταφίδας το ποσό των 4.620.000 ευρώ που εγκρίθηκε να δοθεί, μέσω de minimis, σε 5.919 παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που αναλογεί ανά στρέμμα είναι 54,7 ευρώ.

ΕΛΓΑ

Μέσα στις επόμενες ημέρες, και δη εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου, πρόκειται να πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ προκαταβολές και αποζημιώσεις στους παραγωγούς εσπεριδοειδών, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022. Η συγκεκριμένη πληρωμή αφορά τις περιφερειακές ενότητες Αργολίδας, Λακωνίας, Ηλείας, Αχαΐας και Άρτας.

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

Σε εκκρεμότητα παραμένει η πληρωμή που αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις έτους 2021 σε τρία προϊόντα (βιομηχανική ντομάτα, συμπύρηνο ροδάκινο και πορτοκάλι), αφού εδώ και μέρες, με υπουργική απόφαση, καθορίστηκε το ύψος της στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης καθορίστηκε:

✱ Στον τομέα της βιομηχανικής ντομάτας, στα 61,8 ευρώ/στρέμμα.

✱ Στον τομέα των συμπύρηνων ροδάκινων που οδηγούνται προς χυμοποίηση, στα 20,5 ευρώ/στρέμμα.

✱ Στον τομέα των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοποίηση, στα 62 ευρώ/στρέμμα.

Όσο για τα υπόλοιπα καθεστώτα, και συγκεκριμένα για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν την καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας, την καλλιέργεια ρυζιού, τον τομέα της σηροτροφίας, αλλά και τον τομέα της κτηνοτροφίας (Μέτρο 1 για κτηνοτρόφους βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων και Μέτρο 2 για κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων), ο ΟΠΕΚΕΠΕ προγραμματίζει την πληρωμή προς τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», ως πιο πιθανή ημερομηνία ορίζεται η 27η Ιουνίου 2022. Την ίδια ημέρα, πρόκειται να καταβληθούν επίσης και οι ενισχύσεις του Προγράμματος Στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους, που δεν έχουν ακόμη πληρωθεί και, πιο συγκεκριμένα, η ενίσχυση για την καλλιέργεια μαστίχας Χίου, η ενίσχυση για την παραγωγή γάλακτος (αγελαδινού, αιγείου, πρόβειου) με προορισμό την παραγωγή τυριού και η ενίσχυση για τον αμπελοοινικό τομέα στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους.

Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται και η πληρωμή της ενίσχυσης προς τη Διεπαγγελματική Βάμβακος.

Υπόλοιπα

Επισημαίνεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει και υπόλοιπα τόσο συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους 2021 σε όσους δικαιούχους δεν είχαν πληρωθεί, όσο και υπόλοιπα Βασικής, Πρασινίσματος, Εξισωτικής κ.ά.

Τέλος, ο Οργανισμός εντός του μηνός, θα συνεχίσει τις πληρωμές δικαιούχων μέτρων αγροτικής ανάπτυξης (Βιολογικά, ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, Μείωση Ρύπανσης Νερού κ.ά.).